Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. januára 2021 o 14:30
Čas čítania 5:10
Marián Mauik Biel

8 najzvláštnejších športov, ktoré majú svoje ligy aj svetové majstrovstvá

ZAUJÍMAVOSTI GOLF OKTAGON MMA ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Niektoré z nich si zahráš aj na Slovensku, iné si vyžadujú veľmi exotické športové náčinie

Toto obdobie športom veľmi nepraje. Aspoň tým skupinovým. Na kondičku ale netreba zabúdať a zahrať si môžeš aj niektoré z týchto exotických športov. Divných športových disciplín sú desiatky, možno stovky. Od preťahovania chodidiel, naháňanie kotúča syra dole strmým kopcom až po beh s manželkou na pleciach, čo je takmer národný fínsky šport.  

Odporúčané
10 najlepších a najpamätnejších gólov legendárneho Diega Maradonu. Angličanov popravil gólom storočia aj Božou rukou 10 najlepších a najpamätnejších gólov legendárneho Diega Maradonu. Angličanov popravil gólom storočia aj Božou rukou 25. novembra 2020 o 20:44


Je tiež veľa zvláštnych športov, ktoré sú len kombinácia dvoch tých štandardných. Veľa fanúšikov napríklad má šachový box. Presne ako názov prezrádza, súperi v ringu musia počas prestávok prejsť z pravých hákov na ťah strelcom.  


A keď sa to tak vezme, každý šport je pre ľudí z nejakej inej oblasti zvláštny. Napríklad pre Somálčana je šmýkanie sa po zmrznutej vode s palicami tlačiacimi čiernu vec do bránok pravdepodobne veľmi exotické. Rovnako ako je pre skoro každého, kto nežije v stredoázijských krajinách od Turecka po Afganistan úplne bizarné buzkaši. Ide o akési rugby, ale hráči sú na koňoch a namiesto lopty je mŕtva koza.  


Vybrali sme preto nevšedné športy, ktoré však majú svoje oficiálne a medzinárodné organizácie a kluby, rôzne majstrovstvá, dresy, sponzorov, televízne prenosy, tisícky fanúšikov a dokonca niektoré z nich boli aj olympijskými športami. Pritom sú to na pohľad veľmi divné športy.  

Cornhole 

Doslovný preklad by bol kukuričná diera. Už z toho je zjavné, že to bude niečo divné. Tento šport sa občas nazýva hádzanie vreckami, čo je viac verné realite. Cieľom hry je hodiť vrecko s rozmermi 150 x 150 mm s hmotnosťou od 440 do 470 gramov naplnené kukuričnými zrnami do diery. Tá má priemer 150 mm a je na naklonenej doske vzdialenej od hráča 10 metrov.  


Cornhole sa hrá ako dvojhra aj štvorhra s tým, že každý tím má štyri vrecka na hodenie. Po každom hode sa tímy striedajú. Nemusí ísť len o trafenie do diery, ale aj vytlačenie oponentovho vrecka mimo hraciu plochu.  


Hráči sa trénujú v presnom hode, veľmi záleží nie iba na razantnosti a uhle hodu, ale aj sklonu vrecka. Dokonca sa používajú vrecúška s rôznymi povrchmi pre väčšie a menšie trenie na drevenej ploche.  


Cornhole je populárny hlavne v Severnej Amerike a v Európe a oficiálne má ento šport na starosti The American Cornhole Organization (ACO) založená pred 15 rokmi. Posledné majstrovstvá sveta sa konali v júli tohto roku. Držiteľom titulu majster sveta v Cornhole je momentálne 20-ročný Američan Kaleb Hurt.  

Ultimate (frisbee) 

Znova šport obľúbený hlavne v Severnej Amerike a v Európe, ktorý začal len ako zábava vysokoškolských študentov pred 50 rokmi s príchodom prvých platových frisbee. Postupne vznikli oficiálne pravidlá hry nazvanej Ultimate a organizácie zastrešujúce jej chod a majstrovstvá. Najvyšším orgánom je World Flying Disc Federation založená v roku 1985. Hráva sa aj na Slovensku, kde ho má na starosti Slovenská asociácia frisbee.  


Pravidlá Ultimate sú kombinácia amerického futbalu a atletiky. Hrá sa hlavne v exteriéri na trávniku, ale aj v interiéri na ihrisku s rozmermi 110 x 32 metrov. Zmiešaný 7-členný tím sa snaží chytiť oponentov disk v takzvanej súperovej koncovej zóne. Ide o fyzicky náročný šport, v ktorom je to veľmi často o výskokoch do všetkých smerov a rýchlom a presnom hádzaní disku. Výhodou Ultimate je, že je veľmi nenáročný na výbavu. Stačí prakticky zelená lúka a disk.  


Posledné majstrovstvá sveta v Ultimate sa mali konať v Holandsku v lete tohto roka, ale pre pandémiu ich zrušili. 

Disc golf 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý nevšedný šport sa hrá aj na Slovensku
  • Ako rýchlo letí loptička pre pelote
  • Ako sa hrá kombinácia MMA a rugby
  • Ako vyzerá profesionálna naháňačka
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92801 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Pizza v Oggi ZDARMA , Burger v Roxore ZDARMA alebo Poukázka v hodnotě 800 korun na nákup v 4camping
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia