Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2020, 18:29
Čas čítania 0:38
Lukáš Čelka

Na pohreb alebo nákup už môžeš ísť, aj keď máš pozitívny test na koronavírus

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.

Osoba, ktorá bola pozitívne testovaná na koronavírus, môže po novom opustiť domácu izoláciu aj s cieľom nákupu na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb. Platí tak v prípade, že si ho nevie zabezpečiť prostredníctvom niekoho iného.

Odporúčané
Adela Vinczeová varuje Slovákov: Nakazila som svojich rodičov, teraz otca previezli do nemocnice. Ten predtým koronu spochybňoval Adela Vinczeová varuje Slovákov: Nakazila som svojich rodičov, teraz otca previezli do nemocnice. Ten predtým koronu spochybňoval 22. decembra 2020, 17:25

Podmienkou na opustenie karantény je nosenie respirátora FFP2 a hygiena rúk. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Pozitívne testovaní bez klinických príznakov sa môžu dokonca aj zúčastniť na pohrebe zosnulej blízkej osoby. Na pohrebnom obrade sú povinní dodržiavať odstup najmenej dva metre od ostatných, musia mať respirátor FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.

Mení sa aj mapovanie kontaktov

Ak budeš pozitívne testovaný, musíš po novom sám oznamovať svojim úzkym kontaktom z posledných dvoch dní, že ti vyšiel pozitívny test. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá od utorka zavádza samotrasovanie. Následná domáca izolácia ľudí, ktorým túto správu oznámiš začne od dňa samotného oznámenia a počítať sa bude odo dňa, kedy s tebou bola v osobnom kontakte.

Domov
Zdieľať
Diskusia