Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2020, 14:39
Čas čítania 2:29
Adam Novosad

Slovensko zastavuje kvôli zmutovanému koronavírusu lety zo Spojeného kráľovstva

NEWS LETISKO
Uložiť Uložené

Lety zo Spojeného kráľovstva na Slovensku zatiaľ pozastavujeme na 72 hodín.

V Spojenom kráľovstve zavládol čiastočný chaos, ktorý spôsobili správy o novej mutácii koronavírusu. Aj keď by nemala spôsobiť žiadne komplikácie v súvislosti s účinnosťou vakcíny, podľa britských úradov sa šíri o približne 70 percent rýchlejšie, a tak už v niektorých regiónoch Spojeného kráľovstva nariadil premiér Boris Johnson lockdown. 

🚨 COVID-19: SLOVENSKO PRE ZMUTOVANÝ KORONAVÍRUS ZASTAVUJE LETY Z VEĽKEJ BRITÁNIE A SEVERNÉHO ÍRSKA Minister dopravy a...

Posted by Ministerstvo dopravy a výstavby SR on Monday, December 21, 2020

V pondelok 21. decembra však naše úrady rokovali o tom, či Slovensko po vzore ostatných krajín Európskej únie ako Belgicko, Holandsko či Nemecko pozastaví letecké spojenie so Spojeným kráľovstvom.

Lety zo Spojeného kráľovstva zakazujeme

A tak sa aj stalo. Slovensko zastavuje lety zo Spojeného kráľovstva od dnešnej polnoci, takže od 22. decembra na najbližších 72 hodín žiadne lietadlo z Veľkej Británie a Severného Írska na slovenskom území nepristane.

„Zákaz bude predbežne platiť 72 hodín, v prípade letov, pri ktorých platí výnimka, musia byť dodržané všetky opatrenia nariadené orgánmi verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," objasnil minister dopravy Andrej Doležal.

Jeden z posledných letov pritom pristával okolo 15. hodiny na bratislavskom letisku. Ten prevádzkovala spoločnosť WizzAir a smeroval z londýnskeho letiska Luton do nášho hlavného mesta.

V Košiciach očakávajú dnes večer okolo 22:30 nateraz zrejme posledný let zo Spojeného kráľovstva, kým začne o polnoci nové nariadenie platiť. Tento let zase prevádzkuje spoločnosť Ryanair z londýnskeho letiska Stansted. Na Štedrý večer ráno mal cestujúcich z Londýna WizzAir priviezť do Popradu, ale tento let je momentálne zrušený.

Odporúčané
Prešovská krčma je napriek lockdownu „na prasknutie plná“. Známa advokátka označujúca opatrenia za nulitné ju prišla podporiť Prešovská krčma je napriek lockdownu „na prasknutie plná“. Známa advokátka označujúca opatrenia za nulitné ju prišla podporiť 21. decembra 2020, 11:40

Už žiadny negatívny test, len karanténa

Nejde pritom o lokálnu komplikáciu, pretože v Spojenom kráľovstve žije a pracuje množstvo Slovákov, ktorí sa chystajú stráviť vianočné sviatky doma. Ako nás informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková, len do Bratislavy má do konca Štedrého dňa priletieť zo Spojeného kráľovstva 5 letov a do konca decembra dohromady 13 letov. 

V nedeľu 20. decembra podvečer pritom minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že pasažieri prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva viac nebudú môcť využívať výnimku, vďaka ktorej mohli domov pricestovať s negatívnym PCR testom a nemuseli podstupovať domácu karanténu ani pretestovanie.

Odporúčané
Zmutovaný koronavírus sa už šíri v Českej republike Zmutovaný koronavírus sa už šíri v Českej republike 21. decembra 2020, 8:46

Na letisku teraz bez výrazných zmien

Na základe nových pravidiel platných od polnoci 21. decembra sa musí každý pasažier prichádzajúci zo Spojeného kráľovstva zaregistrovať na vládnej stránke korona.gov, kde uvedie, že prichádza z tejto rizikovej krajiny a bude musieť podstúpiť 10-dňovú domácu karanténu s pretestovaním na jej piaty deň. 

Bratislavské letisko tak funguje bez výrazných zmien, pretože doteraz mali cestujúci na výber medzi registráciou a negatívnym testom, ale teraz sa im možnosti zredukovali na registráciu a karanténu. 

„Na letisku máme počítače, kde sa môžu cestujúci zaregistrovať, ak nemali registráciu spravenú vopred,“ vysvetľuje Ševčíková. „Alebo sa môžu registrovať priamo cez mobil,“ dodáva hovorkyňa letiska. Z Bratislavy sa momentálne lieta na dve londýnske letiská Stansted a Luton, ale aj do Manchestru. 

Slovensko zastavuje kvôli zmutovanému koronavírusu lety zo Spojeného kráľovstva
Zdroj: TASR

Po prílete negatívny test nikto nekontroloval

My sme sa skontaktovali so Slovenkou Kamilou, ktorá zo Spojeného kráľovstva cestovala domov na Slovensko pred pár dňami, ale v čase, keď ešte zmutovaný koronavírus nebol hlavnou mediálnou témou. Cestovala do Prahy, lebo Ryanair podľa nej zrušil niekoľko letov do Bratislavy.

„Trinásteho decembra bolo na letisku ešte všetko v poriadku, jedine sa tam dlho čakalo v rade, kde nie všetci ľudia dodržiavali odstupy,“ začala Kamila opisovať situáciu na letisku.

„V Anglicku som si robila dokonca dva testy, jeden antigénový, ktorý nám zadarmo poskytla univerzita a jeden predražený PCR test, pretože bolo v Česku aj na Slovensku písané, že ho potrebujem, ak nechcem byť v karanténe,“ vysvetľuje, ako prebiehal presun naspäť domov pred viac ako týždňom.

Kamilu však zaskočilo, že test jej akoby ani nebolo treba. „Zarazilo ma však, že test absolútne nikto nekontroloval ani vo vlaku, ani na letisku po príchode do Prahy, hoci vláda vydala nariadenie, že ho musíte mať, inak zostanete 5 dní v karanténe. Všetky spoje počas cesty prišli nakoniec načas a ja som v poriadku prišla domov,“ zakončila opis svojej cesty.

Domov
Zdieľať
Diskusia