Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2020, 11:45
Čas čítania 0:36
Miriam Rumanková

USA ponúklo Slovensku 50 miliónov dolárov. Ministerstvo obrany za ne kúpi 2 Blackhawky

NEWS JAROSLAV NAĎ SLOVENSKO USA
Uložiť Uložené

Návrh už Slovensko predložilo americkej strane. Po podpísaní memoranda by podľa ministra mohli dodať vrtuľníky v horizonte dvoch rokov.

Ponuku na 50 miliónov dolárov od USA plánuje rezort obrany využiť na kúpu dvoch vojenských viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk s výbavou a dovybavenie ďalších dvoch, ktoré už vlastní. Informoval o tom Minister obrany Jaroslav Naď .

 
„To znamená, že budeme mať štyri kompletne vybavené špičkové black hawky,“ zhrnul minister. V súčasnosti môžu vrtuľníky využívať iba na prepravu ľudí a tovaru. S výbavou ich však budú môcť nasadiť aj na ochranu územia Slovenskej republiky alebo vo vojenských operáciách. Zakúpiť by sa mohli aj náhradné diely.

Odporúčané
Na Slovensku prvýkrát hasí požiar slávny vrtuľník Black Hawk Na Slovensku prvýkrát hasí požiar slávny vrtuľník Black Hawk 9. júla 2019, 9:47

Návrh už Slovensko predložilo americkej strane. Po podpísaní memoranda by podľa ministra mohli dodať vrtuľníky v horizonte dvoch rokov.


Slovensko dostalo od Spojených štátov ponuku vo výške 50 miliónov amerických dolárov. Použiť ich možno na nákup techniky, ktorá nahradí vybavenie bývalej Varšavskej zmluvy. Od Slovenskej republiky sa očakáva spolufinancovanie vo výške minimálne jedna k jednej. Podmienkou prijatia finančných prostriedkov je využitie systému obstarávania FMS (Foreign Military Sales).

Domov
Zdieľať
Diskusia