Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2020, 14:30
Čas čítania 5:43
Viktor Kniš

TOP 10: Najlepšie slovenské rapové albumy 2020. Mnohí interpreti si projekty radšej šetria, vydajú ich po pandémii

TOP 10: Najlepšie slovenské rapové albumy 2020. Mnohí interpreti si projekty radšej šetria, vydajú ich po pandémii
Zdroj: Adam Tarana
HUDBA GLEB SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vydať album bez možnosti koncertovať je pre mnohých slovenských raperov menej výhodné, a tak je tohtoročná nádielka projektov o čosi skromnejšia.

V slovenskom rape je zvykom vydávať hudobné projekty pred začiatkom klubovej či festivalovej sezóny, prípadne v závere roka pred Vianocami. Dôvod je prostý – mnohí si tak vytvárajú zázemie pred turné alebo maximalizujú zisky v čase nákupnej horúčky. Samozrejme, nájde sa aj množstvo výnimiek. 

Vzhľadom na aktuálnu situáciu si mnohí radšej dvakrát premysleli, či sa im „oplatí“ vydávať projekty, keď môžu zapadnúť prachom ako tie, ktoré vydali aj tie najväčšie mená tesne pred pandémiou. 

Albumy Kontrafaktu, Dalyba, ale aj Separa prišli kvôli pandémii o veľa pozornosti, našťastie,  fanúšikovia im môžu vyjadriť náklonnosť počúvaním cez streamovacie služby. 

Pre kultúrnu obec to bol ťažký rok. Napriek tomu sme sa dočkali uspokojujúceho počtu nových projektov, a to aj od interpretov a skupín, ktoré sa dlhšie o slovo neprihlásili. Opäť platí, že naše poradie je len subjektívnym názorom časti redakcie. Budeme radi, keď svoj názor vyjadríš v priestore na diskusiu aj ty. 

Hodnotíme len projekty z druhej polovice roka, tie najlepšie z prvej polovice si môžeš pripomenúť v tomto článku. 

Odporúčané
Boy Wonder: Ľudia väčšinou moje tracky alebo odkazy v nich nepochopia úplne správne (Rozhovor) Boy Wonder: Ľudia väčšinou moje tracky alebo odkazy v nich nepochopia úplne správne (Rozhovor) 6. decembra 2020, 12:30

10. Frayer Flexking – Stokár

Flexkingov počin je najnovší spomedzi všetkých v zozname, čo v konečnom dôsledku mohlo mať vplyv aj na hodnotenie. Služobne najmladší raper v rebríčku nám čoraz viac pripomína Tekashiho, avšak skôr vďaka jeho svetlým stránkam. Aj vďaka sérii vopred premyslených krokov dokázal v čase pandémie presvedčiť o svojich kvalitách množstvo poslucháčov, čomu obzvlášť dopomohla aj spolupráca s Rytmusom. 

Ako vysvetlil Flexking aj v našom rozhovore, minimálne v zahraničí je už viac ako 20 rokov bežné, že známy interpret poukáže na mladšieho kolegu. A koniec-koncov, nerobia to pravdepodobne len tí, ktorí sa boja o svoju pozíciu. 

Samotný debut síce nemá veľa chýb, na druhej strane však ani neprekvapil, aj keď nechýba hneď niekoľko svetlých momentov. Prvýkrát sme mali možnosť počuť storytelling v podaní žilinského rapera, ktorých by sme zvládli pokojne viac. Flexkingovi sa určite podarí v roku 2021 upevniť pozíciu vďaka živým koncertom, keďže je továrňou na koncertné hity. 

Frayer Flexking
Zdroj: Frayer Flexking

9. Loko Loko – Tigre

Loko je druhým služobne relatívne mladým raperom, ktorému patril rok 2020. Do širšieho povedomia sa dostali spoločne s Daweedom Hustleom, s ktorým to síce nakoniec nedopadlo podľa predstáv, no aj vďaka tomu dokončil svoj vlastný projekt, ktorý je na jednej strane melodickejší, na druhej však nepostráda hĺbku.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Loko má v rámci scény veľmi špecifickú pozíciu, keďže sa prezentuje v prvom rade ako samotár, v textoch je však zároveň prísnejší ako množstvo jeho kolegov. Bude otázne, či jeho Trapforce nájde pochopenie aj u väčšieho počtu fanúšikov, ako nazbieral tento rok. 

Bezpochýb mu prospela spolupráca s Pil Cm, v konečnom dôsledku má však samostatnú ligu, v ktorej sa nemusí s nikým pretekať. Bude zaujímavé sledovať, ako si poradí s koncertmi, keďže ich pred vypuknutím pandémie veľa nestihol. 

Loko Loko
Zdroj: Loko Loko
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92657 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia