Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. decembra 2020, 12:30
Čas čítania 7:57
Viktor Kniš

Boy Wonder: Ľudia väčšinou moje tracky alebo odkazy v nich nepochopia úplne správne (Rozhovor)

Boy Wonder: Ľudia väčšinou moje tracky alebo odkazy v nich nepochopia úplne správne (Rozhovor)
HUDBA BOY WONDER
Uložiť Uložené

S Boy Wonderom sme sa porozprávali o jeho chystanom albume, zrušených koncertoch, názoroch na ženský rap či pretrasy na scéne.

Boy Wonder po dlhých ôsmych rokoch vydáva sólový album. „Keby som povedal 50 %, tak to je asi aj málo, ale tým, že si vo svojom živote nie som istý vôbec ničím,“ odpovedá na otázku Refresheru, v akej fáze je dnes. 

Zároveň si však pre fanúšikov pripravil projekt Ladyboys. „Je to satira na súčasnú spoločnosť. Rozhodne to nie je výsmech mladým raperom, alebo newschooolu, alebo akokoľvek to nazveš. Pre mňa sú Ladyboys smutný príbeh podaný zábavnou formou,“ špecifikuje Boy Wonder, o čom je projekt, ktorý vychádza len v digitálnej forme. 

V rozhovore si prečítaš, ako Wonder zvláda momentálnu situáciu s pandémiou, ktorá ho odstrihla od približne 90 % príjmov, čo všetko už prezradil o chystanom sólovom albume a ako vníma ženský rap na Slovensku, ktorý nedávno kritizoval. 

Odporúčané
Martin Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, v parlamente mi chýba zastúpenie liberálov (Rozhovor) Martin Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, v parlamente mi chýba zastúpenie liberálov (Rozhovor) 28. septembra 2020, 13:50
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo robil Boy Wonder posledných 8 rokov, počas ktorých nevydal žiadny album
  • Ako nám člen Ty Nikdy vysvetlil, že v minulosti síce jeden album nahral, ale nakoniec sa rozhodol nevydať ho
  • Kto sú Ladyboys a prečo sa rozhodol vydať Boy Wonder netradičný projekt
  • Čo už prezradil o chystanom sólovom albume a v akej fáze príprav momentálne je 
Boy Wonder
Zdroj: Boy Wonder archív

Čo si robil posledných pár rokov, počas ktorých sme o tebe počuli len občas, keď si vydával single a jeden projekt s Ty Nikdy?

Venujem sa hudbe stále, iba často nevydávam. Vydali sme aj dva albumy ako Boyband, to tiež počítam.  Dalo by sa povedať, že medzitým som mal dosť roboty sám so sebou. Aj keď, neviem či to trvalo celých osem rokov, ale posledných päť asi áno.


Ale koncerty si hrával, že?

Na pódiu som stále. Koncerty hrávam, z toho vlastne žijem, teda asi 90 % z toho. 


Ešte ale zostaňme pri súkromí. Ako teraz vyzerá tvoj bežný deň?

Snažím sa vstávať skoro a dlho nespať. V poslednej dobe trávim čas v štúdiu, okrem toho moc aktivity nemám, cez leto bajk a plávanie, teraz som taký, že sa mi nič nechce, občas sa prejdem do lesa. 


Ty máš v textoch dosť vyhranené názory voči tomu, čo je a nie je v poriadku, zároveň k tomu pristupuješ slobodne a nikomu názory nevnucuješ. Sleduješ internet a správy?

V poslednej dobe sa veci ohľadom politiky a tak dozvedám hlavne z memečok (smiech). Nechce sa mi už. Je toho fakt moc a odsúvam to úplne preč. 


Vravíš, že v poslednej dobe. Predtým si politiku sledoval aktívnejšie? 

V období volieb áno, ale inak sa tomu moc nevenujem. Ja aj keď sa občas vyjadrujem k extrémistom a tak, neberiem to vždy ako politickú vec. Jednoducho, je to môj pohľad na svet a na život.


Chápem, vnímaš to skôr hodnotovo. 

Hej, sú to hodnoty. Nemusí to byť vždy o politike, aj keď je to s tým úzko späté. 


Mňa osobne potešilo, keď si sa vyjadril k vražde Kuciaka. Vieš, že si track vydal presne rok po vražde? 

To by bola až veľmi veľká náhoda. Ja som ten track napísal asi na druhý deň, čo sa to stalo, bol som z toho fakt v prdeli. Napísal som to, mali sme to nahrávať, no ochorel som a 2 týždne som mal skurvene ťažkú chrípku. Medzitým vydalo viac raperov tracky, kde sa k tomu vyjadrovali a prišlo mi to divné. Ako som ležal doma, už taký v depkách, vonku bola zima a ja som sa cítil na hovno, tak ma to otrávilo, že som to nechal len na papieri. Je mi jasné, že sa na tom nechceli priživovať, tak to nemyslím… Keď som si na to po čase spomenul, hovorím si, je to dobrý trek. Dám to von a vybral som si zámerne tento dátum. Takže áno, viem. 

Boy Wonder
Zdroj: Boy Wonder archív


Pre záznam, len konštatujem, že sa tesne po vražde vyjadrovali hlavne ľudia ako Matys alebo Branči, ktorí sa k politike vyjadrujú aj bežne, takže ja osobne som to od nich určite nebral vypočítavo. 

Bolo ich viac, ja nehovorím, že mi to vadilo, len som ti priblížil tú situáciu, prečo som sa tak rozhodol. 

Odporúčané
Momo: Za zrušené koncerty nežiadam kompenzáciu od štátu, nie som taký naivný (Rozhovor) Momo: Za zrušené koncerty nežiadam kompenzáciu od štátu, nie som taký naivný (Rozhovor) 11. októbra 2020, 14:11


Keďže sa občas pohybujem v backstageoch, tam som započul, že si mal nejaký album nahratý, ale potom si to nejak zrušil. Ja som počul, že si ho vymazal.

Vymazaný asi nenávratne neni, ale hej, je to pravda. Nechcel som vtedy vydávať album tohto typu, lebo bol docela precítený, ale je možné, že to použijem ako nevydané veci. Bolo to temné a až moc opúšťacie a chcel som si to nechať radšej pre seba.  


Poďme k tej aktuálnej dobe. Ako to ty vnímaš, zmenilo to ľudí? Mám z teba často pocit, že k témam prinášaš inú perspektívu, ako bežný pozorovateľ.

Ja si myslím, že to ľudí nezmenilo v ničom, to je moc krátka doba na to, aby sa človek dokázal z niečoho poučiť. Keď to prejde, všetko sa vráti do starých koľají. 


Všimol si si, ako niektorí slovenskí raperi komentujú toto všetko, čo sa deje?

Je to divné, ja by som to nerobil. Ja to nezhľahčujem. Už ma to sere a totálne ma to sere, hlavne médiá, ale zľahčovať by som to nechcel, lebo som si vedomý toho, že je skupina ľudí, ktorá s tým problém má, ktorú to môže zasiahnuť. Príde mi to tak a nielen raperi, ale aj ľudia, čo chodia na protesty a tak sú asi presne tie typy, že keď sa to netýka mňa, tak mi to je jedno. 


Ty si už aj vravel, že žiješ primárne z koncertov, takže ťa to po tejto stránke asi ovplyvnilo dosť.

Hej, celkom áno. 


Zvládaš to?V pohode, tento rok žijem z peňazí, čo mám, s tým, že zárobky sú o dosť menšie. Ale vykrývam to. Zatiaľ v pohode. 


Aj pandémia je dôvod, prečo tento rok nevydávaš album, ale vydávaš EP. Aká bola motivácia spraviť to takto? 

Rozhodol som sa to nevydať práve preto, že ak by som ho vydal teraz, síce by asi boli predaje pred Vianocami, ale chcem si to odložiť na jar, keď sa už na to tak dlho čaká. Aj keď na jar sa možno zasa nič nestane, ale snáď áno (smiech). Povedal som si, že dám teraz EP, trochu sa zabavím. Kebyže neriešim EP, určite dám album do konca roka. Vlastne, keby nebola táto situácia, tak Ladyboys asi nevzniknú a riešim album. Bolo to také odreagovanie od toho všetkého. 


Poďme k tým Ladyboys. Vydali ste aj takú tlačovku, ktorá bola ale dosť vesmírna, skús to popísať ľudskými slovami, čo je to zač. 

So mnou sa ťažko robí rozhovor (smiech). Ja vlastne vôbec neviem, či o tom chcem niečo hovoriť. Ja som si všimol, že to ľudia berú hocijak, hlavne na mojom Facebooku, akože úplne mimo (smiech). Idea mi napísal, že toto je presne typ projektu, ktorý odfiltruje, alebo odhalí zmrdov a môžem povedať, že to naozaj funguje. Postupne ko*otkovia odhalujú svoju stupiditu v komentároch. To ma teší.


Aj odpoveď: Nech si z toho každý vezme to, čo chce, je odpoveď. 

Ja som si teraz uvedomil, alebo skôr spomenul na to, že väčšinou ľudia moje tracky, alebo odkazy v nich nepochopia úplne správne. Napríklad doteraz mi chodia správy, že “Ty si pochopil Matrix”. To sú komentáre k Pandúrom napríklad (smiech). Takže ja som zvyknutý na to, že si v tom ľudia hľadajú svoje pravdy. Keby som mal k tomu niečo povedať, je to satira na súčasnú spoločnosť. Rozhodne to nie je výsmech mladým raperom, alebo newschooolu, alebo akokoľvek to nazveš. Pre mňa sú Ladyboys smutný príbeh podaný zábavnou formou. 


Poďme ešte k tomu sólu, ktoré má vyjsť na jar, alebo teda, po novom roku. Chápem, že nie všetko budeš chcieť povedať, ale predsa sa opýtam. V akej je to momentálne fáze? Pokojne v percentách.

Mám veľa vecí rozrobených. Kus práce ma ešte čaká. Keby som povedal 50 %, tak to je asi aj málo, ale tým, že si vo svojom živote nie som istý vôbec ničím, by som zas mohol trepať ko*otiny (smiech). Kokos, asi zo mňa nedostaneš úplne konkrétne číslo. 

Boy Wonder
Zdroj: Boy Wonder archív


Aj viac ako polovica je dobrá správa. 

Mám to v hlave celé spravené, treba to už fakt len dokončiť.


Máš k tomu aj koncept? 

Jasné, ten mám v hlave už asi 5 rokov. Ale toto sú veci, ktoré nechcem hovoriť. 


Chápem, ešte sa spýtam na hostí. 

S niekým som aj robil, s niekým ešte chcem, niektoré veci sú aj nahraté, ale zatiaľ nechcem prezrádzať.


Je to aj mimo Ty Nikdy?

Hej, určite, z lejblu tam zatiaľ nemám nikoho. 


Ešte ku klipom, si asi jeden zo štyroch ľudí, ktorých nezaujímajú také klasické vizuály s horiacimi sudmi a podchodmi. Môžeme sa tešiť aj na ďalšie také bláznivé veci?

Určite áno, snažím sa neísť úplne tou klasickou cestou rapových videoklipov. Niečo už riešime.


Čo teba momentálne vo všeobecnosti najviac serie?

Vo všeobecnosti ma serú hlúpi ľudia a málo empatie. Sere ma, keď mi padne príbor do jedla. Serú ma klasické veci, ako každého, ale máme super život, narodili sme sa na dobrom mieste, nemáme vojny, takže môžeme byť spokojní. Ja myslím, že to je fajn. 


Neviem, nakoľko sleduješ Instagram, ale, zachytil si aj ty v poslednej dobe rozbroje na slovenskej rapovej scéne? Týkali sa napríklad kradnutia hudieb, alebo pretekov, že kto rýchlejšie rapuje a či je to ešte cool. Ako to ty vnímaš? Je hudba taká vážna vec, že by sme to všetko mali riešiť? 

Zachytil, samozrejme. Na margo tohto by som k tým Ladyboys povedal, že ono to vlastne asi celé vzniklo ako odpoveď na Kingpinov NoTuneChallenge. Niektoré veci sú fajn. To, že Kingpin odhaľuje čórky, je super. Ja som ho vlastne cez to zaregistroval, až potom som zistil, že sám rapuje. Ale neviem, ako sa k tomuto mám postaviť, lebo rap bol vždy tak trochu aj o súťažení, ale tak hádať sa na Instagrame, kto rýchlejšie rapuje, alebo robiť NoTuneChallenge napríklad mi príde úplne od veci.

Odporúčané
Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) 8. septembra 2020, 10:05


Chápem. 

Ale sledujem Instagramy. Len nemám tieto challenge moc rád, keď je to také dokazovanie si, ako Kingpin, že “ko*ot, ukáž sa jak vieš rapovať bez toho, aby si použil autotune”. Prečo vôbec? Prečo by som to mal niekomu dokazovať. My sme sa zavreli do štúdia a spravili sme autotune projekt ako odpoveď na tento challenge. To je vlastne asi 80 % freestyle, fakt nemusím nikomu nič dokazovať. To som dal len konkrétny prípad, inak Kingpin super robota.

Boy Wonder
Zdroj: Boy Wonder archív


Ešte úplne na záver poďme k jednej veci, ktorá sa týka aj Refresheru. Pred pár mesiacmi si reagoval na náš rozhovor s Luisou, nechcem to ťahať do osobnej roviny, ale vo všeobecnosti som mal pocit, že máš problém so ženským rapom.

Dobre, toto si môžeme vyjasniť (smiech). Vôbec nemám problém so ženským rapom, rád si ho vypočujem keď je dobrý. Ale keby som sa mal vyjadriť k tejto konkrétnej záležitosti, ja si to síce presne nepamätám, čo sa stalo, nahral som nejakú storku, že ženy nevedia rapovať, alebo čo. Ale ja som nenarážal konkrétne na Luisu, alebo na jej výkon alebo na nejaký track, ale reagoval som na článok na Refresheri. Ale viem, že to bola reakcia, ktorú som podal v tej chvíli unáhlene a nepremyslene zle. Povedal som to tak, ako by som urážal Luisu, pritom som iba reagoval na článok. Ale nepamätám si presne, o čo išlo. 


Bol to rozhovor s Luisou.

Ona možno povedala niečo…


…tam bol nadpis „Myslím si, že dokážem prerapovať chlapa, nesúťažíme v betónovaní diaľnice”. Ty si na to niečo odpovedal a ja som napísal ďalší článok, že si bol asi prehnane ofenzívny. Ja som sa to pýtal len kvôli tomu, že mi prišlo, že máš problém so ženským rapom.

Ja nemám problém iba so ženským rapom, mám problém s každým rapom, ktorý nie je technicky dobrý. U nás bohužiaľ technická stránka ženským raperkám chýba. Reže ma to v uchu a dostávam facky. Nejde len o ženy.

Odporúčané
Boy Wonder o novom albume: Zámerne nevravím niektoré veci na rovinu. Mám rád, keď odpovede visia vo vzduchu (Rozhovor) Boy Wonder o novom albume: Zámerne nevravím niektoré veci na rovinu. Mám rád, keď odpovede visia vo vzduchu (Rozhovor) 23. mája 2023, 16:30

Napríklad Moloch, jeho som nikdy v živote nedokázal počúvať, lebo je technicky mimo. Zakladám si to na tom, aby to všetko tieklo, aby tam nebol moment, kedy si povieš „ku*va”. Zatial ma žiadna raperka u nás nezabila. Rapom samozrejme. Bol by som najradšej, keby to tak bolo a bol by som prvý, kto by si rád dal featik. Je to môj názor, nechcem nikoho konkrétne uraziť, iba som vtedy zle reagoval na príspevok ráno rozospatý. Premysli, čo napíšeš, lebo na internete sa to nestratí (smiech).

Domov
Zdieľať
Diskusia