Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2020, 13:50
Čas čítania 12:42
Viktor Kniš

Martin Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, v parlamente mi chýba zastúpenie liberálov (Rozhovor)

Martin Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, v parlamente mi chýba zastúpenie liberálov (Rozhovor)
REFRESHER ČESKO RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Raper Martin Matys je jedným z dvoch slovenských reprezentantov v českom labeli Ty Nikdy. Zaujíma sa o spoločenské dianie, zároveň nechce od štátu žiadnu podporu, ani keď zakážu koncerty.

Jeho prvý album s názvom Martin vyšiel 26. februára 2018, v rovnaký deň našli telá zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Úplne mi to pokazilo radosť z vydania môjho albumu. Bolo to tak, že mi vyšiel album a krátko na to som sa dozvedel úplne inú – protichodnú informáciu,“ spomenul si na rok 2018 Martin Matys. Na rovnakom albume, ešte pred vraždou, nahral skladbu Vkraine, v ktorej verejne kritizuje Mečiara, Fica, Kaliňáka aj kauzy Smeru. Teda celý systém, ktorý umožnil, aby si na Slovensku niekto objednal vraždu investigatívneho novinára.

Na rovnakom albume vydal aj skladbu Otec, v ktorej otvorene opisuje svoj negatívny vzťah s otcom – alkoholikom. „Niektoré témy je ťažšie uzavrieť. Mám to tak, že akonáhle napíšem track a nahrám ho, stratím s ním do veľkej miery citovú väzbu. Preto som schopný hrávať track Otec live,“ prezrádza raper. 

Jeden z dvoch Slovákov v českom labeli Ty Nikdy sa dlhodobo venuje spoločenským témam, v súčasnosti žije v Prahe aj kvôli politickej situácii v našej krajine. 

Odporúčané
Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) Ego: Verejná kritika Kotlebu bola politicky najlepšia vec, akú som v živote spravil (Rozhovor) 8. septembra 2020, 10:05

S Martinom Matysom sme sa stretli na pražskom Žižkove v jeho vlastnom štúdiu v prenajatom priestore. Počas približne 40 minút nás previedol všetkým, čo aktuálne rieši, ale aj vôbec nerieši.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako Martin Matys vníma koronavírusovú pandémiu na Slovensku a v Česku a prečo je podľa neho dôležité nezdieľať konšpiráčné médiá a zároveň nosiť rúška
  • Ako sa mu hralo pred davom 500 ľudí v pražskej Lucerne v rúškach
  • Prečo sa nechystá žiadať o vládnu podporu
  • Ako prebiehalo nahrávanie skladby Otec, v ktorej kritizuje svojho už zosnulého otca – alkoholika a prečo je dnes schopný hrávať skladbu live
  • Prečo Martin Matys nie je spokojný so súčasnou vládou a čo mu najviac vadí

Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, neviem, či sme si do parlamentu zvolili demokraciu (Rozhovor)
Zdroj: Instagram: @matythecreator
 

Aj na základe tvojej tvorby ťa vnímam ako uvedomelého človeka, ktorý pracuje so zdrojmi a celkovo spoločenským vnímaním zodpovednejšie. Ako na teba pôsobí to, čo sa aktuálne deje a ako to spracúvajú médiá.

Beriem to vážne, nerád by som to zľahčoval. Ak majú hygienické úrady pocit, že je potrebné, aby boli opatrenia takéto, tak to rešpektujem, aj keď tým idem do nejakej miery sám proti sebe. Médiá to síce riešia dosť, nemám pocit, že by to bolo tak, ako počas prvej vlny, keď zo všetkých strán na teba išla iba korona. Keď si prechádzam jednotlivé portály, vnímam tam už aj iné správy. Tu v Prahe sa k tomu ľudia tak zodpovedne nestavajú, takže si myslím, že úloha médii je predsa len do istej miery potrebná.

Záleží ešte, čo sú to za médiá. Neviem, či si si všimol, ale slovenskí raperi sa pustili do dezinformačnej kampane, zapáčilo sa im zdieľať to, čo podporuje ich teóriu, že by koncerty mali fungovať ďalej. Zachytil si to? 

Iba niečo, čo sa týkalo petície a ďalšie šumy, ale nič konkrétne. 

Separ, Kali aj Rytmus zdieľali články konšpiračných portálov ako Infovojna alebo Zem a Vek...

Nie, fakt?  

...alebo takého starého komunistu, ktorý je síce onkológ, ale dostáva veľa priestoru v médiách a hovorí, že rúška netreba nosiť.

Podľa mňa nie je vhodné, že dávajú priestor konšpiračným webom, tam vidím hneď prvý problém. 

Si Slovák žijúci v Prahe, vnímaš tie rozdiely? 

Ja mám pocit, že opatrenia na Slovensku boli po celý čas prísnejšie, napríklad rúška a čísla tomu opäť celkom odpovedajú. Tu sa s Covidom roztrhlo vrece. Ja si myslím, že opatrenia majú zmysel. Poďme hľadať cesty, ako kultúru zachovať a ako pokračovať v aktivitách do maximálnej možnej miery tak, aby sme neohrozovali celú spoločnosť.

Vy ste mali nedávno veľký koncert v Lucerne. Aké to bolo okrem toho, že je tých ľudí len 500? 

Keď som vošiel do Lucerny, prvé, čo ma prekvapilo bolo, že drvivá väčšina ľudí mala rúška, dokonca aj ľudia, ktorí postávali pri bare. Počas koncertu som videl možno len dvoch alebo troch bez rúšok. Bol som z toho prekvapený, lebo tam bolo teplo. Ja som si to nevedel predstaviť pod pódiom v rúšku, možno by som radšej nešiel na koncert, hovorím to otvorene. Ale oceňujem, že to rešpektujú. 

Matysov album Martin vyšiel v rovnaký deň, ako našli zavraždeného Jána Kuciaka: „To viem, úplne mi to pokazilo radosť z vydania môjho albumu. Bolo to tak, že mi vyšiel album a krátko na to som sa dozvedel úplne inú – protichodnú informáciu.“

A aké je to pre interpreta? Na Slovensku sme aj počas septembra stále videli fotky a videá, kde ľudia v kluboch rúška nemali. Predsa len, nevidíš, či si rapujú tie texty s tebou a interakcia je iná. 

Je to iné, zrazu je tam crowd, ktorý má cez ústa rúško (smiech). Pokiaľ s nami tá pi*ovina bude, tak bude dobre, keď to takto zostane. Je preukázaný fakt, že práve rúško pomáha zastaviť šírenie. 

Ako česká vláda pomáha kultúre? 

Úprimne, ja sa nezaujímam o tieto štátne podpory akékoľvek. Nechcem od štátu nič, ja to nesledujem, vôbec neviem, aké majú programy na Slovensku alebo v Česku. Ani som si o žiadne pomoci nežiadal, vôbec to neriešim. Snažím sa tým pretĺcť sám. 

Matys: Matovič je šašo v silnom kontraste s prezidentkou, neviem, či sme si do parlamentu zvolili demokraciu (Rozhovor)
Zdroj: Instagram: @matythecreator

Poďme ešte k tým tvojim dvom projektom, o ktorých sme nemali nikdy možnosť porozprávať sa, chcem sa zastaviť hlavne pri konkrétnych trackoch. Tým prvým je skladba Otec, zaujíma ma, ako psychicky náročné je spraviť taký track. 

Tá téma vo mne bola už dlhšiu dobu, vedel som, že to niekedy bude musieť ísť von. Dlhšie som nad tým premýšľal a myslím, že na tomuto textu už predchádzali nejaké dva v minulosti. Bolo to hrozne prirodzené, spustilo sa to celé po tom, ako otec zomrel. Vedel som, že teraz je ten čas, vtedy som to napísal. Pôvodne som to robil do iného beatu, nakoniec je super, že sme to spravili s Jarim a Tomim. Keď Jari zahral ako prvý tie akordy na klavíri, tak sme sa všetci zhodli na tom, že ideme správnym smerom. Ten track ako taký vznikol hrozne organicky, spontánne a rýchlo. 

Chápem, keď dá niekto do tracku fanfáry, lebo sa mu tam hodia, vy ste tam dali pohrebné zvony a smútočný spev. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 88610 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nazýva Martin Matys Igora Matoviča šašom
  • Ako reaguje na kritiku raperov, ktorí v minulosti napádali Brančiho Kováča, keď nahral skladbu Krv na rukách na počesť Jána Kuciaka (Martin Matys hosťuje na jej remixe)
  • Prečo sa rozhodol nahrať album, v ktorom otvorene hovorí o súkromí a nepríjemnostiach, ktoré zažil s matkou svojho dieťaťa
  • Za akých okolností by sa vrátil na Slovensko
  • Ako funguje label Ty Nikdy
  • Čo prezradil o novom albume Boy Wondera
  • Prečo nie je veľmi aktívny na Instagrame
Domov
Zdieľať
Diskusia