Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. decembra 2020, 9:27
Čas čítania 2:14
Viktor Kniš

VIDEO: Fico v minulosti ďakoval exministrovi Žigovi za kus dobrej roboty práve v miliónovej kauze, v ktorej ho obvinili

NEWS PETER ŽIGA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

„Myslím si, že minister hospodárstva Peter Žiga urobil kus perfektnej roboty,“ vyhlásil Robert Fico v roku 2017.

Voči exministrovi Petrovi Žigovi NAKA vzniesla obvinenie z korupcie. Podľa zistení Denníka N má ísť o kauzu Bžán, resp. konkrétne podplácania sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej, ktorá rozhodovala v spore o Gabčíkovo. 

Vypovedať o tom mala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá podľa informácií Denníka N uviedla, že sa cez ňu Peter Žiga pokúsil podplatiť sudkyňu Pramukovú. Peter Žiga (ako minister hospodárstva za Smer) vraj priniesol Jankovskej 100-tisíc eur, ktoré mala odovzdať Pramukovej. Sudkyňa Najvyššieho súdu síce rozhodla v prospech Slovenska, úplatok však neprijala, vypovedala Jankovská.

Peter Žiga aj Katarína Pramuková korupciu popierajú. Obaja poskytli vyšetrovateľovi súčinnosť. „...ako sudkyni mi v súvislosti s mojím rozhodovaním nikdy nebol žiaden úplatok ponúkaný a ani som žiaden úplatok neprijala, takže nejestvoval žiaden dôvod čokoľvek oznamovať,“ vyhlásila Pramuková pre Denník N.

Odporúčané
S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém 17. decembra 2020, 12:21

Fico: Žiga urobil kus perfektnej roboty

V roku 2017 upozornili Denník N a Plus 7 dní na nevídanú odmenu štátu pre advokátsku kanceláriu advokáta Radomíra Bžána, ktorá zastupovala Slovensko v súdnom spore za vyše 700 miliónov eur. Šlo o elektráreň v Gabčíkove.

Pôvodne mala Bžánova firma za víťazstvo získať odmenu vo výške najmenej 64 miliónov eur. Po intenzívnej medializácii znížili túto sumu na 17,6 milióna eur. 

Kvôli rovnakej kauze vystúpil v parlamente v roku 2017 vtedajší premiér Robert Fico, ktorý svojho ministra Žigu bránil.

 „Myslím si, že minister hospodárstva Peter Žiga urobil kus perfektnej roboty,“ vyhlásil.  „Po prvé. Vrátil naspäť do vlastníctva štátu Gabčíkovo, vodnú elektráreň, treba zablahoželať. Po druhé. Urobil všetky kroky, ktoré bolo treba urobiť, aby sa znížila odmena,“ dodal Fico. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial)

Robert Fico sa Petra Žigu zastal aj krátko po vznesení obvinenia. Podľa šéfa Smeru sa stal jeho exminister hospodárstva obeťou vlády Igora Matoviča. „Ide o rukopis Igora Matoviča. Je to politická objednávka, aby sa prekryla neschopnosť, ktorá včera vyšla z úradu vlády,“ dodal. 

Kus dobrej roboty zľudovel

Predseda strany Smer-SD ďakoval za kus dobrej roboty aj Monike Jankovskej v čase, keď jeho nominantka skončila ako štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Prvé vážne podozrenia vyvolali správy z telefónu Mariana Kočnera, v ktorých s Jankovskou pravidelne komunikoval. Bývalá štátna tajomníčka si po ich zverejnení prišla pred médiá zachraňovať vlastnú kožu: „Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako,“ vyhlásila vtedy.

Dnes už tvrdí opak. Väzobne stíhanú Moniku Jankovskú zadržala NAKA ešte v marci tohto roka, pôvodne však vinu popierala a s políciou nespolupracovala. Po približne ôsmich mesiacoch, počas ktorých držala niekoľko dní hladovku, zmenila názor. Vypovedá proti Petrovi Žigovi, odhaľuje však aj pozadie kauzy zmenky Mariana Kočnera, ktoré naznačuje masívnu korupciu na súdoch. Sama sa zároveň stavia do pozície sudkyne, ktorá úplatok nikdy nezobrala. 

Odporúčané
Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode 26. novembra 2020, 8:55

Za kus dobrej roboty ďakoval už aj sám sebe

Fico bol spokojný aj s prácou Tibora Gašpara, ktorý je dnes obvinený z účasti v organizovanej zločineckej skupine Norberta Bödöra ako druhý najvyššie postavený člen. 

„Poviem to veľmi otvorene, hoci sa to niekomu nebude páčiť. Tibor Gašpar bol podľa môjho názoru veľmi dobrý prezident Policajného zboru. Veľmi dobrý,“ bránil expremiér bývalého policajného prezidenta krátko po jeho zadržaní. 

Neskôr na tlačovej konferencii ďakoval za kus dobre odvedenej práce už aj sám sebe. Tľapkal sa po ramene so slovami, že sa bojí niekoho pochváliť, pretože mu hneď dajú na ruky putá a stať by sa to mohlo týmto spôsobom aj jemu samému. 

Následne poďakoval za kus dobrej roboty Erikovi Kaliňákovi, ktorý je autorom satirického videa. Kompilát paroduje zásah Národnej kriminálnej agentúry u Roberta Fica. 

Domov
Zdieľať
Diskusia