Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. decembra 2020, 12:21
Čas čítania 6:14
Viktor Kniš

S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém

S odchodom do Pellegriniho Hlasu nechal Peter Žiga v Smere aj miliónové kauzy. Vratky DPH nie sú zďaleka jediný problém
Zdroj: TASR - Martin Bauman
POLITIKA PETER PELLEGRINI PETER ŽIGA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Keď sa Peter Žiga dostal do vysokej politiky, začalo sa jeho rodinnej firme dariť a stala sa najsilnejším obchodníkom s drevom v štáte. Spájajú sa s ním však aj ďalšie kauzy.

Voči exministrovi Petrovi Žigovi dnes NAKA vzniesla obvinenie z podplácania. Vypovedať o ňom mala obvinená Monika Jankovská a takisto aj člen údajnej organizovanej zločineckej skupiny Norberta Bödöra Bernard Slobodník.

Podľa zistenia Denníka N sa obvinenie týka podplácania sudkyne Najvyššieho súdu Kataríny Pramukovej, ktorá rozhodovala v spore o Gabčíkovo. 

Vypovedať o tom mala obvinená bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, ktorá podľa informácií Denníka N uviedla, že sa cez ňu Peter Žiga pokúsil podplatiť sudkyňu Pramukovú. Peter Žiga vraj priniesol Jankovskej 100-tisíc eur, ktoré mala odovzdať Pramukovej. Sudkyňa Najvyššieho súdu síce rozhodla v prospech Slovenska, úplatok však neprijala, vypovedala Jankovská.

Proti Žigovi mal vypovedať aj bývalý funkcionár NAKA Slobodník, ktorý opísal ako vraj v minulosti zobral od oligarchu Norberta Bödöra úplatok 50-tisíc eur za to, že nebudú vyšetrovať podvod Žigovho rodinného príslušníka. Vybavovať to mal aj vtedajší minister Peter Žiga.  

„Informácie, ktoré boli medializované, nie sú pravdivé,“ odkázal Peter Žiga v telefonáte s podpredsedom strany Hlas-SD Richardom Rašim svoje stanovisko k obvineniu z korupcie.

Odporúčané
Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník Stáli vo vedení polície, keď zavraždili Kuciaka, mohli mať väzby na N. Bödöra. Kto sú zadržaní Gašpar, Krajmer, Hraško a Slobodník 5. novembra 2020, 9:51
V tomto článku si prečítaš:
  • A akými miliónovými kauzami sa spája meno Petra Žigu
  • Prečo sa začalo jeho firme dariť práve v čase, keď sa dostal do vlády
  • Aké nevýhodné zmluvy štátne podniky za ministrovania Petra Žigu podpísali
  • Koľko desiatok miliónov Slovensko zaplatilo za pochybné obchody 
  • Ako Igor Matovič odvolával Petra Žigu s obrovským plagátom „Chránime zlodejov“

Fico: Držali ma silno za ruku rovnako, ako keď ide dieťa prvýkrát do školy

Keď po parlamentných voľbách 2020 odišiel Peter Pellegrini zo Smeru a ohlásil vznik novej politickej strany, Peter Žiga bol jeden z prvých, čo sa k nemu pridali. Dnes strana Hlas-SD vedie v prieskumoch. V rámci svojej komunikačnej stratégie sa členovia strany tvária ako tí, ktorí majú v politike čisté ruky a dištancujú sa od minulých aj súčasných káuz Smeru. 


„Je zvláštne, že tieto tzv. “nové tváre” v politike som pred 20 rokmi učil abecede politiky. Držali sa ma silno za ruku rovnako, ako keď ide dieťa prvýkrát do školy, a keď robí prvé nesmelé kroky,” komentoval odchod „Pelleho jedenástky“ Robert Fico v snahe naznačiť, že nejde o nepopísané knihy. Tvrdí, že ho zvolení poslanci zradili a bol to práve on, kto dal všetkým priestor, funkcie a zodpovednosť. 

 
Firme Petra Žigu sa začalo výrazne dariť práve v čase, keď vstúpil do vysokej politiky. Začínal ako štátny tajomník na ministerstve vnútra, neskôr sa stal ministrom životného prostredia a najvýraznejší bol ako minister hospodárstva v tretej Ficovej vláde.

Počas pôsobenia v rezortoch sa viackrát objavili podozrenia, ktoré mohli naznačovať, že Peter Žiga nevedie ministerstvá poctivo. 


Na životnom prostredí bol podozrivý z kšeftov s drevom, na ministerstve hospodárstva podpísal nevýhodnú miliónovú zmluvu pre advokáta, ktorý je kamarátom Moniky Jankovskej a jedného z jeho vysokých úradníkov nafotili na tajnom stetnutí s Norbertom Bödörom. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89599 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako súvisí kauza Taper so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom
  • Ktorý pochybný advokát prepája Petra Žigu a Moniku Jankovskú
  • Po ktorej Žigovej kauze prišiel Matovič do parlamentu s veľkým nápisom Fico chráni zlodejov
Domov
Zdieľať
Diskusia