Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2020, 16:37
Čas čítania 1:04
Lukáš Čelka

Ministerstvo školstva má plán na otvorenie škôl: Deti by sa mali testovať už tento piatok

NEWS
Uložiť Uložené

Krízový štáb mal o tom rozhodovať dnes, avšak nestalo sa.

Otvorenie škôl na Slovensku je zatiaľ stále veľkým otáznikom. Hoci mal o ich otvorení dnes rozhodovať ústredný krízový štáb, nestalo sa tak. Podľa plánu na otvorenie škôl, ktorý má ministerstvo školstva už hotový aj predložený, sa majú deti začať testovať už tento týždeň v piatok, informoval o tom portál Denník N.

Keďže však krízový štáb neprebehol, zatiaľ nie je jasné, aký postoj má k tomuto plánu premiér Igor Matovič a či sa vôbec zrealizuje „Faktom je, že každým jedným dňom odkladu sa znižuje šanca na realizáciu, a teda aj šanca na návrat detí do škôl do Vianoc,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Odporúčané
Fico a Pellegrini sa ani zďaleka nesprávali tak ako Kollár, povedal lekár z nemocnice Svätého Michala Fico a Pellegrini sa ani zďaleka nesprávali tak ako Kollár, povedal lekár z nemocnice Svätého Michala 30. novembra 2020, 9:11

Podľa informácii portálu Denník N má byť testovanie žiakov dobrovoľné, avšak sa má od neho odvíjať to, či školu otvoria. Testovať by sa mal len druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Materské, prvý stupeň základných a špeciálne školy všetkých stupňov by sa teda testovať nemali. Okrem žiaka by sa musel dať testovať minimálne jeden jeho zákonný zástupca.

Ministerstvo si tiež určilo hranicu, koľko žiakov musí prejsť testmi na to, aby sa škola mohla otvoriť. Tú stanovilo na 70 % žiakov, čiže ak na testovanie príde menej, ako je táto hranica, žiaci pokračujú naďalej v dištančnej forme výučby. Deti, ktoré by podstúpili test, by sa pred vstupom do školy museli preukázať platným výsledkom testu.

Ak by školy však otestovali dostatočný počet detí, do školy by mohli ísť aj tie bez testu. Stačilo by im čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti – kde rodičia podpíšu, že nemajú príznaky koronavírusu. Školy by však mali naďalej fungovať podľa školského semafora tak ako doteraz. Do karantény by teda išla celá trieda žiaka, u ktorého by sa nákaza potvrdila.

Domov
Zdieľať
Diskusia