Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. novembra 2020, 11:45
Čas čítania 0:50
Miriam Rumanková

Praha chystá metro bez rušňovodičov. Stáť ich bude desiatky miliárd českých korún

NEWS ČESKÁ REPUBLIKA ČESKO
Uložiť Uložené

Podľa štatistík každý deň prepraví viac ako milión cestujúcich.

Dopravý podnik v Prahe získal jasnejšiu predstavu o nových súpravách metra, ktoré by mali jazdiť bez rušňovodičov. Firma plánuje nakúpiť minimálne 69 súprav tohto typu. Celková investícia by sa tak vyšplhala na 25 miliárd českých korún, z ktorej by časť pokryla aj náklady na dopravný systém. Infromuje o tom portál E15.

Prvé vozy bez rušňovodičov by chcel dopravný podnik nasadiť na linku C, kde by najskôr jazdili s bežnými súpravami, ktoré riadia vodiči.

„Pre plne automatizovanú linku C predpokladáme nákup minimálne 53 súprav, pre novú linku D by to bolo 16 päťvozových, plne bez obslužných súprav. Zhruba 16 miliárd korún by stáli vlakové súpravy a 8,5 miliardy stacionárna časť nového dopravného systému,“  povedal hovorca DPP Daniel Šabík.

Praha chystá metro bez rušňovodičov, ktoré ich bude stáť desiatky miliárd
Zdroj: urbanrail.net
 

Prvé kolo diskusii prebiehalo od mája do júla a druhé kolo by malo začať do konca tohto roka. Rokovania sa doposiaľ zúčastnilo deväť spoločností: Alstom Transport, AŽD Praha, Bombardier Transportation, Hitachi Rail, Inekon Group, Siemens Mobility, Stadler Rail Management, Škoda Transportation a Thales.

Odporúčané
Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie 21. apríla 2024, 12:30

Hovorca DPP povedal, že za predpokladu vypísania verejnej zákazky najneskôr v roku 2022 by mali prvé automatické súpravy na linke C jazdiť Už v roku 2027. „Plne automatická by mohla byť linka C v roku 2030,“  doplnil.

Metro v Prahe je jediné metro v Česku a aj v bývalom Československu. Tvorí základ systému mestskej hromadnej dopravy v Prahe. Podľa štatistík každý deň prepraví viac ako milión cestujúcich. 

Domov
Zdieľať
Diskusia