Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. novembra 2020, 15:00
Čas čítania 8:15
Miriam Rumanková

Second hand nákup oblečenia cez Instagram je realitou: Toto je 9 účtov zo Slovenska a Česka s najlepším výberom cool kúskov

MÓDA FAST FASHION ODPAD
Uložiť Uložené

Nevadí, ak v tvojom meste nemajú dobrý výber v sekáči. Nakupovať z druhej ruky môžeš aj online. Podporovať udržateľnú módu nebolo nikdy ľahšie!

Zoznam najlepších sekáčov v Bratislave sme pre teba spracovali už v tomto článku. Je dosť možné, že nie si z Bratislavy a v tvojom meste sa buď sekáč nenachádza alebo má slabý výber.

Takto dokáže zanietenosť a vysoké odhodlanie pre nákup z druhej ruky rýchlo pominúť a návrat k fast fashion oblečeniu je späť. Pretože nám záleží na tom, aký má módny priemysel vplyv na naše prostredie, rozhodli sme sa, že ti ukážeme výber účtov na sociálnych sieťach, ktoré prostredníctvom Instagramu predávajú veci z druhej ruky.

Objednávať teda môžeš z pohodlia svojho domova a nepotrebuješ sa ani prehrabávať haldami oblečenia. Dnes už nejde o žiadnu novinku predávať svoje oblečenie na internete, no predsa sa to dá robiť aj inak. Týchto osem Instagramových účtov je nie len inšpiráciou, ako veci z druhej ruky nosiť ale aj povzbudením k nákupom v sekáčoch

Odporúčané
Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov 7. augusta 2020, 8:59

 Vintage Bea / @vintage_bea

Secondhand nákup oblečenia cez Instagram je realitou: Toto je 9 účtov s najlepším výberom cool kúskov
Zdroj: Instagram/vintagebea

Pri pohľade na Instagramový profil tohto second hand obchodu sa zdá, že tu je už celú večnosť, pretože má kvalitný obsah, čo sa týka fotiek, prezentácie aj výberu oblečenia. Vintage Bea pritom funguje len od mája. Nájdeš tu nadčasové kúsky z prírodných a kvalitných materiálov, ktoré ti pri správnej údržbe vydržia s veľkou pravdepodobnosťou dlhé roky. Vintage Bea má vlastný ateliér, v ktorom veci skladuje a fotí. 

Účet ti odporúčame pravidelne sledovať, pretože sa rýchlo rozpredajú. Tak to bolo aj s Puffer Jacket od Asics, ktorú pre stránku nafotila influencerka Naty Kerny. U Vintage Bea nakupuje aj Veronika Cifrová-Ostrihoňová a určite ťa osloví aj balenie, v ktorom svoje veci dostaneš. Obohatené bude o polaroid fotku tvojho nového úlovku. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vintage Bea (@vintage_bea)

 lesa luka / @lesaluka_vintage

secondhandonline
Zdroj: Instagram/lesalukavintage

Podľa slov zakladateľky Katky, dáva lesa luka jej životu priestor, kde môže robiť niečo, čo má reálnu hodnotu. Na svojom profile sa totižto rozhodla dávať druhú šancu oblečeniu a tak šetriť planétu: „Zároveň sa tak venujem tomu, čo ma baví – udržateľnej móde.“  Katka svoje objednávky pre zákazníkov balí do kompostovateľných, znovupoužiteľných obalov

Aj napriek tomu, že má mladá Bratislavčanka prácu na plná úväzok a svoj bazár prevádzkuje len ako hobby, vraj ide o jej dream job a vie si to do budúcna predstaviť ako prácu na plný úväzok. Momentálne by z príjmov z lesa luka nedokázala pokryť svoje výdavky a zatiaľ si prostredníctvom Instagramu len privyrába. „Verím, že v budúcnosti sa tým raz budem živiť. Najväčšou motiváciou však pre mňa je, keď mi napíše spokojná zákazníčka,“  povedala pre Refresher.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by l e s a l u k a (@lesaluka_vintage) on

U Katky aktuálne nájdeš oblečenie z bratislavských sekáčov. Pred vypuknutím koronavírusu to boli najmä úlovky z Bratislavy, ale aj Viedne, či Talianska, kde Katka objavila lásku k second handu a vintage. Vo svojom výbere kúskov, ktoré zaradí do predaja najviac zohľadňuje kvalitu, materiál a nadčasovosť. „Každá jedna vec ma musí osloviť, ako by som ju vyberala sama pre seba,“  tvrdí.

Dopyt po oblečení zo second handov vraj čoraz viac rastie, z čoho má Katka radosť. Aj preto verí, že by sa mohla jej bazáru do budúcna venovať naplno.

Magna Vintage Bratislava / @magnavintage

Secondhand nákup oblečenia cez Instagram je realitou: Toto je 9 účtov s najlepším výberom cool kúskov
Zdroj: Instagram/magnavintage

Mery mala vždy blízko k udržateľnosti a móde. Koncept online vintage bazáru nosila v hlave už od roku 2014, keď Sophia Amoruso, zakladateľka značky Nasty Gal Vintage, vydala knihu Girlboss.

Na Slovensku bol v tom čase vraj tento druh online obchodov ešte neexistujúci, v susednom Česku a Maďarsku fungovali takéto koncepty už dlhšie. Magna sa zrodila v októbri 2019, keď sa Mery vrátila z predĺženého víkendu v Brne s dvoma IKEA taškami plnými vintage oblečenia a cítila sa zacyklená v kruhu 9 do 5 kancelárskeho života. „Pri pohľade na svoj šatník v bratislavskom jedenapolizbáku som rýchlo zistila, že si nemôžem všetko nechať. Nahrala som 6 kúskov do svojho nového instaprofilu. Ešte v ten deň som posielala kašmírový kabát do Budapešti, povedala.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Magna Vintage Bratislava (@magnavintage)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91122 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý bazár nosí oblečenie z Berlína
  • Kto sa svojim second hand obchodom živí 
  • Koľko peňazí investujú majitelia do vecí 
  • Kde hľadajú kúsky, ktoré si môžeš kúpiť
  • Čo plánujú v budúcnosti
Domov
Zdieľať
Diskusia