Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. novembra 2020, 9:25
Čas čítania 0:34
Daniel Mikolášik

Slovák za mincu z Kremnice zaplatil viac ako milión eur. Astronomickou sumou za 400-ročný desaťdukát prekonal rekord

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ide o svetový unikát, ktorý existuje len v jedinom exemplári.

Tento piatok sa na Slovensku predala najdrahšia minca v histórii. Ide o 400-ročný desaťdukát panovníka Ferdinanda III. Jeho vyvolávacia cena bola 200-tisíc eur, no záujem o ňu bol tak veľký, že sa jej cena počas aukcie zvýšila päťnásobne. Ide totiž o svetový unikát, ktorý existuje len v jedinom exemplári.

Odporúčané
Slovák vyhral Eurojackpot vo výške skoro 59 miliónov eur Slovák vyhral Eurojackpot vo výške skoro 59 miliónov eur 17. októbra 2020, 8:14

Ako informuje TV Markíza, majiteľom mince sa napokon stal neznámy Slovák, ktorý zostáva v anonymite. Zaplatil za ňu rekordnú sumu 1 140 000 €. Ide o svetový rekord, čo sa týka sumy zaplatenej za mincu vyrazenú v miestnej mincovni. V kremnickej mincovni ju vyrazili ešte v roku 1642. Odvtedy precestovala zbierky naprieč celou Európou, až sa napokon vrátila naspäť domov.

„Ide o neskororenesačnú ručnú razbu kladivom z ručne rytého razidla. Tento konkrétny kus sme prvýkrát zachytili v aukcii v Amsterdame v máji 1926. Odvtedy migroval európskymi zbierkami, až kým nepristál späť na Slovensku,“ povedal pred aukciou Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič.

minca za milion z kremnice
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia