Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2020, 13:56
Čas čítania 1:33
Viktor Kniš

Slovák počas čakania na test odpadol, zachránili ho rakúski vojenskí lekári. Fico hlásal, že ich prítomnosť je protiústavná

NEWS IVAN KORČOK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico povedal, že pomoc rakúskych vojenských lekárov nie je v súlade s ústavou. Šéf diplomacie Korčok ho vyviedol z omylu.

Rakúski vojenskí lekári boli naozaj v pravý čas na pravom mieste. Nielen, že na Slovensku celý víkend pomáhali s celoplošným testovaním obyvateľov, ale počas služby v odberových tímoch podali pomocnú ruku aj inak.

Rakúski špecialisti totiž pohotovo zareagovali aj v prípade 26-ročného muža, ktorý na odberovom mieste na dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke stratil vedomie a pri páde si udrel hlavu.


„Podľa mojich informácií zareagovali rakúski vojaci naozaj okamžite - pribehli k mužovi, poskytli mu prvú pomoc, priviedli ho k vedomiu a privolali záchranné zložky. Dokázali, že uniformovaná služba je naozaj poslaním pomáhať všade, kde je to potrebné," ocenil minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že vojakom sa poďakuje aj osobne.


Zranenému mužovi pomohli poddôstojníci Wolfgang Zwetti, Michaela Götz a Stipo Topalovic na čele so svojím veliteľom, plukovníkom Klausom Streitom.

Všetci sú súčasťou 33-člennej jednotky rakúskych vojenských medikov, ktorí prišli na Slovensko posilniť integrované tímy zostavené na celoštátne testovanie obyvateľov SR na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Odporúčané
Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur Prehľad: Čo môžeš a nemôžeš bez negatívneho certifikátu, aké obchody otvárajú pre otestovaných a kedy môžeš dostať pokutu 1659 eur 2. novembra 2020, 5:55

Robert Fico prítomnosť rakúskych vojakov kritizoval, Korčok ho vrátil na zem

Ešte v piatok, pred začiatkom celoplošného testovania, poslanec Robert Fico uviedol, že vláda obišla Ústavu SR. "Iba na základe obyčajného zákona o ozbrojených silách povedala, že pozýva vojakov, pretože potrebujeme humanitárnu pomoc," skonštatoval s tým, že na Slovensku podľa neho nie je humanitárna situácia.

Domov
Zdieľať
Diskusia