Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 12:01
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

Slováci si v priemere odložia 113 € mesačne, ľudia si vytvárajú železnú rezervu alebo šetria na starobu

NEWS FINANCIE PENIAZE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Vyplýva to z prieskumu agentúry IMAS pre skupinu Erste.

Slovákom sporenie nie je ľahostajné. Až 43 % opýtaných ľudí vo veku nad 15 rokov povedalo, že je pre nich sporenie veľmi dôležité. Ďalších 43 % označilo, že sporenie pre nich zohráva významnú úlohu.

V priemere si vraj odložíme viac ako stovku mesačne. Vyplýva to z prieskumu agentúry IMAS pre skupinu Erste. Keďže sa prieskum konal v septembri, práve pandémia koronavírusu môže byť jedným z hlavných dôvodov, prečo viac dbáme o úspory, informuje Slovenská sporiteľňa v tlačovej správe.

Odporúčané
Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) Pochovávanie malého dieťaťa je asi najťažším pohrebným obradom, tvrdí riaditeľ pohrebníctva v Bratislave (Rozhovor) 1. novembra 2020, 9:30

Slováci vedia, že finančná rezerva je dôležitá

„Až 86 % Slovákov si uvedomuje význam vytvárania si finančnej rezervy, čo je veľmi dobrým signálom,“ povedal Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne. Podľa prieskumu považujú úspory za dôležitejšie ženy a presvedčenie, že sporiť treba, dominuje u mladých ľudí do 30 rokov.

„Najčastejšie využívané produkty sú sporiace účty, ktoré vlastnia asi tri štvrtiny Slovákov, nasleduje sporenie prostredníctvom životného poistenia, ktoré využíva približne každý druhý človek nad 15 rokov,“ uvádza SLSP.

Podľa Horňáka si ľudia v priemere odložia 113 € mesačne, pričom túto sumu za posledné roky dokázala až pätina opýtaných navýšiť. Môže za to napríklad nástup do novej práci, vyšší príjem alebo mohli viac ušetriť, lebo ich nečakali žiadne veľké výdavky (napríklad kúpa auta). Rovnako približne pätina šetrí menej ako v minulosti, pod čo sa podpísala pandémia koronavírusu. Do nejakej miery dokážu stratu príjmu vykryť kompenzácie od štátu.

Až 97 % respondentov označilo možnosť, že svoje úspory vytvára pre prípad neočakávaných udalostí, ľudia však šetria aj na plánované veľké výdaje či na starobu. Horňák zdôraznil, že je dôležité odkladať si aj na dôchodok a vo všeobecnosti sa odporúča mať železnú rezervu, ktorá vykryje 3-6 mesiacov bežného fungovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia