Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti BeeConf
28. októbra 2020, 13:05
Čas čítania 2:13
Sponzorovaný obsah

Toto je najfalšovanejšia potravina v Európe, ktorú možno kupuješ aj ty

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Možno ani netušíš, aký obrovský dopad môže mať kupovanie lacnejších alternatív.

Vedel si o tom, že med je jedna z najfalšovanejších potravín v Európe? Síce v regáloch obchodov nájdeš mnoho medov, ktoré sa zaň označujú, no mnohé majú od toho pravého naozaj ďaleko. Kúpou takéhoto, lacnejšieho medu, neoberáš o peniaze len lokálnych včelárov. Dopady falšovania medu sú oveľa horšie, ako by si si možno myslel. 

Med je obľúbená superpotravina v mnohých domácnostiach. Nejde len o sladidlo, ktoré môže byť pre mnohých zdravšou alternatívou. Je to produkt, ktorý má na človeka viacero pozitívnych zdravotných vplyvov. Ak však siahneš po jednej z jeho lacnejších alternatív, môže sa stať, že v ňom tieto pozitívne vlastnosti nenájdeš.

Falšovanie medu 

Med má byť vyprodukovaný výlučne včelou medonosnou. V regáloch obchodov však nájdeme desiatky produktov, ktoré sa označujú ako med, no toto pomenovanie si zďaleka nezaslúžia. Môže ísť aj o zmesi výrazne zriedené cukrovým sirupom, začínajúce na cenách okolo 1 € / kg. 

Toto je najfalšovanejšia potravina v Európe, ktorú možno kupuješ aj ty
Zdroj: Sophie Nengel, Unsplash

Upravované, alebo aj falšované medy často pochádzajú z Číny, čím narúšajú trh s medmi v Európskej únii. Medy môžu byť poškodené aj teplom, ktoré sa používa pri opätovnom stekutení kryštalizovaného medu. Odoberanie nevyzretého medu z úľov a následné odvodňovanie, med tiež poškodzuje. Nízka cena takýchto medov spôsobuje, že mnohí európski producenti medu, nedokážu predať vlastné medy za ceny, ktoré im pokrývajú výrobné náklady.  

Trpia nielen včelári 

Na Slovensku je približne 20 tisíc včelárov, pričom mnohí sú v dôchodkovom veku. Starobné dôchodky nie sú zvlášť vysoké a príjem z včelárenia ovplyvňuje nielen ich životnú úroveň. Starostlivosť o včely má svoju cenu a nie každý rok sa vydarí (napríklad ako tento). Predaj medu je hlavný zdroj pre financovanie včelárstva. Ak včelári nedokážu predávať svoj med za primerané ceny, nedokážu ani včeláriť.

O včelách sa posledné roky neustále hovorí, a je na to dôvod. Bez včiel sme totiž úplne nahratí. Ak nebudeme mať včelárov, ktorí sa budú starať o včely, bude to mať zásadný dopad na opeľovanie poľnohospodárskych plodín. Slabšie opeľovanie znamená menšiu úrodu. A menšia úroda dvíha ceny potravín. Približne 76% produkcie potravín v Európe ovplyvňuje opeľovanie. Okrem toho sú včely významným opeľovačom aj divo rastúcich rastlín a vplývajú tak na zachovanie biodiverzity, udržanie ekosystémov a potravinového reťazca.

Toto je najfalšovanejšia potravina v Európe, ktorú možno kupuješ aj ty
Zdroj: Bianca Ackermann, Unsplash

Falošný med a jeho negatívne dopady  

Aj napriek tomu, že sú včelári tak nesmierne dôležitým prvkom s dopadom na poľnohospodárstvo, dostávajú na jedno včelstvo príspevok len 4 € na rok. Včely naozaj potrebujeme, tie však potrebujú včelárov, keďže včela medonosná nedokáže dlhodobo prežívať vo voľnej prírode. Zapríčiňuje to introdukovaný parazit, klieštik včelí, ktorý pochádza z Indie a bol privezený pred vyše 40 rokmi a väčšina včelstiev ho nedokáže sama zvládnuť.

V momente, keď sa rozhodneš pre med od včelára, ktorý môže síce stáť o pár eur viac, môžeš si byť istý, že pomohol vytvoriť ďalšiu hodnotu a zároveň si podporil lokálnych producentov. Prispeješ tak k zachovaniu včiel, ktoré sú pre nás nesmierne dôležité, na čo apelovala tento rok aj naša prezidentka Zuzana Čaputová

Ak chránime med, chránime nás všetkých

Presne tak znie posolstvo konferencie BeeConf s názvom „Priemysel falšovania medu“. Falšovanie medu cukrovými sirupmi obchádza celý reťazec včelárenia, ktoré je pre nás všetkých nesmierne dôležité. 

Toto je najfalšovanejšia potravina v Európe, ktorú možno kupuješ aj ty
Zdroj: Damien TUPINIER, Unsplash

Konferencia sa bude venovať hlavne téme falšovania medu, ktorá je čoraz viac pálčivejším problémom. Cieľom je apelovať na ľudí, aby podporovali lokálnych včelárov, čím podporia aj zachovanie biodiverzity a rozvoj poľnohospodárstva. 


Svetoví odborníci nám detailne priblížia celú tému. Súčasťou prípravy na konferenciu bolo aj plošné vyšetrenie biologickej aktivity 43 vzoriek rôznych medov z maloobchodných predajní v Bratislave. Výsledky budú predstavené na konferencii.  

Viac sa o konferencii dozvieš na tomto odkaze, kde si môžeš zakúpiť aj vstupenky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia