Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. októbra 2020, 8:39
Čas čítania 0:54
Daniel Mikolášik

Vedci náhodne objavili v ľudskom tele nový orgán. Kde sa nachádza a načo slúži?

NEWS ĽUDSKÉ TELO
Uložiť Uložené

Vedci nový orgán nazvali tubariálne žľazy.

Vedci z holandského onkologického inštitútu objavili úplne nový ľudský orgán, o ktorom doposiaľ nik ani netušil. Ide o sadu slinných žliaz  umiestnených hlboko v hornej časti nosohltanu. Ide prevažne o slizničné žľazy s viacerými odtokovými kanálikmi.

Ako informuje Live Science, novobjavený orgán má v priemere dĺžku až 3,9 centimetra a úlohou týchto žliaz je s najväčšou pravdepodobnosťou zvlhčovať horné hrdlo za nosom a ústami. Vedci výskum zverejnili v časopise Radiotherapy and Oncology. 

Odporúčané
Opätovné nakazenie koronavírusom môže mať ešte ťažší priebeh, varujú vedci Opätovné nakazenie koronavírusom môže mať ešte ťažší priebeh, varujú vedci 14. októbra 2020, 6:35

K objavu vraj prišli úplnou náhodou. Išlo o výskum pacientov s rakovinou prostaty, na ktorý použili okrem iného CT snímky a pozitrónovú emisnú tomografiu a počítačovú tomografiu so skenmi membránových antigénov špecifických pre prostatu, pričom prišli na to, že ide efektívny spôsob sledovania šírenia rakoviny prostaty v tele.

Do ľudského tela zaviedli glukózu označenú rádioaktívnymi izotopmi, čo im malo pomôcť objaviť výskyt nádorov. Vedci a doktori však okrem toho na snímkach objavili aj slinné žľazy, konkrétne štvrtý pár v hlavách pacientov. Doposiaľ vedci pracovali s teóriou, že v ľudskom tele sa nachádzajú len tri páry slinných žliaz: príušné, podjazykové a podsánkové. Nový orgán pomenovali tubariálne žľazy.

Napokon sa ukázalo, že tento jav nebol ojedinelý, ale vyskytol sa u všetkých 100 skenovaných pacientov vyšetrených pomocou pozitrónovej emisnej tomografie. Zhodli sa, že nejde len o nejakú anomáliu, ale úplne nový ľudský orgán.

„Doposiaľ sme vedeli, že jediné slinné alebo slizničné žľazy v nazofaryngu sú mikroskopicky malé a až 1 000 je rovnomerne rozložených po celej sliznici. Predstavte si teda naše prekvapenie, keď sme ich našli,“ napísal autor štúdie a radiačný onkológ Wouter Vogel.

Domov
Zdieľať
Diskusia