Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2020, 6:35
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Opätovné nakazenie koronavírusom môže mať ešte ťažší priebeh, varujú vedci

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ak si už raz koronavírus prekonal a nakazíš sa druhýkrát, je možné, že budeš pociťovať ešte silnejšie príznaky.

Vedci varujú, že pacienti, ktorí už raz prekonali koronavírus a nakazia sa ním opätovne, môžu mať ešte ťažší priebeh. Pri opätovnom infikovaní je podľa najnovšej štúdie publikovanej v prestížnom časopise The Lancet Infectious Diseases možné, že budeš pociťovať ešte silnejšie príznaky.

Odporúčané
Na Slovensku pribudlo 531 nových nakazených koronavírusom, testovalo sa však menej Na Slovensku pribudlo 531 nových nakazených koronavírusom, testovalo sa však menej 13. októbra 2020, 10:02

Štúdia sa zaoberala 25-ročným mužom z Nevady, ktorý sa prvýkrát nakazil ešte 18. apríla a vyliečil sa v domácej karanténe. Neskôr mal niekoľko negatívnych testov, až kým sa 5. júna opäť nenakazil, tentokrát však už zmutovaným vírusom. Jeho zdravotný stav bol tak vážny, že ho museli hospitalizovať v nemocnici, kde ho pripojili na kyslíkový prístroj.

Opätovné nakazenie koronavírusom môže mať ešte ťažší priebeh, varujú vedci
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/AP

Muža z Nevady považujú za oficiálne prvý prípad opätovnej nákazy v USA. Vďaka zisteniam novej štúdie sa však vynárajú obavy, či sa vôbec dá vybudovať imunita na COVID-19. Hoci je potrebný ešte ďalší výskum reinfekcií, vedci sa domnievajú, že osoby, ktoré už raz koronavírus prekonali, by mali dodržiavať rovnaké preventívne opatrenia, ako aj doposiaľ nenakazení.

Prípadov reinfekcie bolo však zatiaľ len pár. Príčinou môže byť podľa vedcov fakt, že pacient mohol byť vystavený silnejšej dávke koronavírusu alebo ho v druhom prípade nakazila agresívnejšia odnož. 

„Možnosť opätovnej nákazy by mohla mať zásadný dosah na to, ako rozumieme imunite voči (ochoreniu) COVID-19 – najmä, keď nám chýba účinná vakcína,“ uviedol jeden z autorov štúdie Mark Pandori z Nevada State Public Health Laboratory.

Domov
Zdieľať
Diskusia