Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2020, 16:34
Čas čítania 0:44
Daniel Mikolášik

Slovenské nemocnice hlásia problém, chýbajú im lekári. Nedostatok personálu je kritický, tvrdí šéf lekárskej komory

NEWS SLOVENSKO ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Šéf Slovenskej lekárskej komory tvrdí, že komunikácia s ministerstvom zdravotníctva je nedostatočná, minister Marek Krajčí by mal vraj komunikovať efektívnejšie.

Slovenské nemocnice majú veľký problém. Chýbajú im totiž lekári, musia preto do služby povolávať ambulantných lekárov. Informoval o tom prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár. Podľa neho je situácia s nedostatkom zdravotníckeho personálu vážna až kritická.

Odporúčané
Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) Ešte sme len na začiatku. Budeme musieť zvládnuť úplne všetko, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory (Rozhovor) 20. marca 2020, 17:35

Ako informuje TV Markíza, Marian Kollár tvrdí, že okrem lekárov chýbajú aj ďalší zdravotní pracovníci. Jedna z prvých slovenských nemocníc, ktorá musela povolať na pomoc lekárov z ambulancií je Nemocnica s poliklinikou v Lučenci. Vedenie nemocnice muselo požiadať okresný úrad o doplnenie ľudských zdrojov. Časom sa majú pridať aj ďalšie.

SLK tvrdí, že komunikácia s ministerstvom zdravotníctva je nedostatočná, minister Marek Krajčí by mal podľa prezidenta SLK Mariana Kollára komunikovať efektívnejšie. Kollár tiež chce, aby rezort predložil plán, ako budú v tejto situácii pokračovať a aby lekárom zabezpečili aj proticovidovú výbavu, ktorá taktiež absentuje.

„Na jednej strane máme schválený pandemický plán, no nie je jasný výklad jeho realizácie,“ povedal Marian Kollár. Otázne podľa neho je, ako budú fungovať ambulancie, keď im zoberú lekárov a preložia ich na nemocničné pracovisko.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes na tlačovej besede uviedol, že pokiaľ je lekársky pracovník v rámci núdzového stavu nútený zmeniť svoje pracovisko, platí mu náhrada jeho mzdy od štátu. Na optimálnom modeli personálnej stratégie vraj ešte stále pracujú.

Slovenské nemocnice hlásia problém, chýbajú im lekári. Nedostatok personálu je kritický, tvrdí šéf lekárskej komory
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia