Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. októbra 2020, 16:43
Čas čítania 2:57
Viktor Kniš

Slovenskí odborníci neodporúčajú nosiť plastové štíty ako Robert Fico. Nezabraňujú šíreniu koronavírusu

NEWS ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico sa na posledných tlačových konferenciách strany Smer objavil s plastovým štítom namiesto rúška. Úradu verejného zdravotníctva sme sa opýtali, či je to v poriadku.

Na stredajšiu tlačovú konferenciu strany Smer prišiel Robert Fico bez rúška aj napriek tomu, že platí nariadenie Úradu verejného zdravotníctva, na základe ktorého musí mať každý aj v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. Výnimka platí iba v prípade, že sa v okolí dvoch metrov nenachádza žiadny ďalší človek. V minulosti poslanec Robert Fico argumentoval, že rúško nenosí, lebo sa mu v ňom ťažko dýcha, na rokovaniach parlamentu ale pravidlo o prekrytí horných dýchacích ciest dodržiava. 

Slovenskí odborníci neodporúčajú nosiť plastové štíty ako Robert Fico. Nezabraňujú šíreniu koronavírusu
Zdroj: SMER - SD/FB

ÚVZ: Plastové štíty neodporúčame, nechránia tak, ako rúško

Počas uplynulého týždňa sa predseda Smeru Robert Fico na tlačovkách viackrát ukázal obklopený kolegami, pričom mu tvár zakrýval priesvitný plastový štít. Ešte v pondelok sme kontaktovali Úrad verejného zdravotníctva a požiadali sme ho o vyjadrenie, či je tento postup predsedu Smeru v súlade s odporúčaniami odborníkov. 

ÚVZ dnes vydalo oficiálne stanovisko, v ktorom neodporúča nosiť plastové rúška či štíty. Odborníci to zdôvodňujú tým, že tieto pomôcky neprekrývajú dýchacie cesty spôsobom, aby účinne zabránili šíreniu vírusu do okolia. Neposkytujú ani ochranu porovnateľnú s látkovými či jednorazovými rúškami.

Domov
Zdieľať
Diskusia