Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. októbra 2020, 11:59
Čas čítania 5:41
Matej Krajčovič

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G (Recenzia): obavy o krehký skladací displej sú preč, šialená cena zostáva

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Tretí skladací mobil kórejského výrobcu je už takmer dokonalý. Ak nerátame sumu, ktorú za novinku zaplatíš.

Už je to viac než rok a pol, čo firmy ako Samsung, Huawei a Motorola prvýkrát ukázali svoje smartfóny s revolučnými ohybnými a skladacími displejmi. Mali spájať kompaktné rozmery, ktoré naďalej ľahko skryješ v každom vrecku, s výhodami obrích obrazoviek tabletov či dokonca notebookov. 

Napriek tomu sa stavíme, že stále nepoznáš nikoho, kto by si niečo podobné kúpil. Príčinou je šialene vysoká cena týchto noviniek, ale aj mimoriadne krehká konštrukcia. Kto už by len chcel, aby jeho hračka za 2 000 eur po pol roku skončila rozbitá, s neistým osudom v autorizovanom servise? 

Samsung sa však nevzdáva. Po prvom Galaxy Fold a tohtoročnom Galaxy Z Flip z jari uvádza Galaxy Z Fold 2. Tretiu generáciu jeho inteligentnej skladačky sme v REFRESHERi dôkladne otestovali a hneď na úvod treba povedať, že veľa z jeho detských chorôb je minulosťou. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko Samsung vylepšil oproti prvému Galaxy Fold
  • Ako je na tom obávaná časť okolo pántov a ohybu displeja
  • Koľko takéto zložité zariadenie stojí a prečo by si s cenou mohol aj súhlasiť
  • Aké nevýhody má Galaxy Z Fold 2 aj v súčasnej podobe
  • Či sme zariadenie využívali skôr v zloženom, alebo roztvorenom stave

Fold
Zdroj: REFRESHER

Čo všetko sa zmenilo? Displej „telefónu“ aj odolnosť

Pri pohľade spredu vyzerá zatvorená Fold-dvojka takmer ako bežný smartfón s normálnym displejom.

Vonkajší displej prvého Foldu z roku 2019 bol totiž nepochopiteľne malý. Mal iba 4,6-palcovú uhlopriečku, preto zaberal len približne polovicu z celej plochy. Sklamaním bolo aj jeho HD+ rozlíšenie, takže práca v zaklapnutom režime, typicky napríklad za chôdze s ovládaním len jednou rukou, bola trochu utrpením. 

Fold
Zdroj: Reddit.com

Teraz má vonkajší SuperAMOLED panel dospeláckych 6,23 palcov a viac než dostatočné rozlíšenie 816 x 2260 bodov. Škoda len trochu zvláštneho pomeru strán 25:9.

Vďaka väčšej obrazovke sa mobil v bežnom režime používa oveľa príjemnejšie než predchodca, a pokiaľ niekde nestojíš alebo nesedíš, nie je veľa dôvodov, prečo by si ho vôbec mal otvárať. Zvládneš aj odpisovanie na správy, no klávesnica je stále predsa len trochu priúzka. Nerozumiem, prečo Fold 2 nie je trochu nižší a širší (21:9). Ak by som mal pri písaní palce od seba ako na väčšine mobilov, bolo by to bez chybičky. 

Fold
Zdroj: REFRESHER

Dôvodom je zrejme formát displeja, ktorý sa ti má ukázať, keď pánty zariadenia roztvoríš ako knihu. Stačí sekunda už sa pozeráš na 7,6-palcový tablet s rozlíšením 1 768 x 2 208 bodov. Mne stále viac vyhovovalo jeho používanie „na výšku“, teda tou užšou stranou dole. Opäť najmä pre pohodlnejšie písanie na rozdelenej klávesnici. Teoreticky je to však len na tebe, polohové senzory v zariadení to, čo vidíš, bleskovo otáčajú podľa potreby.

Veľký displej má špičkové parametre bez kompromisov. Uchvátia ťa jeho farby aj maximálny jas. Koniec koncov, podporuje štandard HDR10+ (YouTube, Netflix alebo Amazon Prime Video) aj 120 Hz obnovovaciu frekvenciu

Fold
Zdroj: REFRSHER

Úplne prvý Fold mal problém so zachytávaním nečistôt, ktoré v oblasti pántov padali priamo pod tenučký zobrazovací panel. Následne fungovali rovnako, ako keby si displej svojej kalkulačky dobodal ceruzkou. Najmä novinárske testovacie kusy končili poškodené a uvedenie na trh sa oneskorilo o niekoľko mesiacov, kým Samsung kĺb prepracoval a ochránil systémom malých metličiek.

Som presvedčený, že majitelia Z Fold2 si na niečo podobné už ani nespomenú. Tu je bočná strana ohybu chránená malým kovovým výčnelkom, takže medzi displejom a rámom už nie je naozaj žiadna medzera

Fold
Zdroj: REFRESHER

Naoko ide o jednoduché riešenie, no iní výrobcovia na to očividne zatiaľ neprišli. Fold2 sa tak Motorole RAZR (2020) alebo zabudnutému Huaweiu Mate X môže smiať do tváre... a ty získaš pocit tak solídneho spracovania, ako ešte žiadne podobné zariadenie neponúklo.

Netýka sa to len ohybu, ale aj prémiovo pôsobiaceho rámu a sympatických farieb. Radosť používať, strach z ľahkého poškodenia je preč. 

Čo zostalo rovnaké? Stále s hrbom, stále s fóliou

Stále počítaj s tým, že ohyb displeja existuje. V strede roztvoreného displeja ho cítiš pri prechádzaní prstom aj vidíš voľným okom.

Z praxe však viem potvrdiť, že tento zlom rýchlo začneš ignorovať a nebude ti prekážať ani pri sledovaní videí. Nevyrušoval ma pri Motorole, ani pri iných skladačkách. Prstom totiž tak či tak skroluješ skôr pri okraji a nie presne uprostred. 

Fold
Zdroj: REFRESHER

Displeje ohýbať dokážeme, no sklo zatiaľ stále nie. Panel preto musí naďalej chrániť len ochranná fólia, hoci výstražné samolepky na Folde 2 už hovoria iba o tom, že sa jej odstránenie „neodporúča“, kým na jednotke to bolo vyslovene zakázané. 

Určite ju tam nechaj, hoci predpokladám, že na rozdiel od dnešných displejov nemá žiadnu olejofóbnu vrstvu, pretože spolu s vystúpenými okrajmi výrazne zachytáva nečistoty. Vnútornú časť Fold2 som musel handričkou čistiť tak často, ako ešte žiadnu elektroniku predtým. 

Nie je to roztvárací smartfón. Je to skladací tablet

V praxi všetko funguje tak, ako by si očakával. Na ulici s mobilom pracuješ ako s akýmkoľvek iným, využívaš teda plne dotykový predný displej a rozhranie Androidu 10, ktoré poznáš aj z ostatných Samsungov. 

Doma, alebo kľudne aj v autobuse, si môžeš Fold rozložiť a všetko používať ako malý tablet. Weby sa čítajú ľahšie, videá sú väčšie, mne sa aj jednoduchšie odpisovalo kamošom. 

Fold
Zdroj: REFRESHER

Väčšina aplikácií navyše funguje tak, že mobil obsah medzi oboma displejmi okamžite prenáša podľa toho, ako zariadenie otváraš a zatváraš. Takže keď máš v autobuse otvorený napríklad náš článok, no pri vystupovaní zariadenie zaklapneš, po ceste už všetko dočítaš za chôdze v jednej ruke. Škoda, že tento režim musíš zapnúť pre každú aplikáciu zvlášť a napr. pre Instagram dostupný vôbec nie je, na menšom displeji ho tak musíš otvárať vždy nanovo.

Tipujem ale, že chybu treba hľadať skôr u Marka Zuckerberga a Googlu. V tabletovom režime totiž Fold často naráža na problém, kedy sú aplikácie iba roztiahnuté na veľkú obrazovku, namiesto toho, aby bonusovú plochu využívali na zobrazenie informácií navyše. Týmto však trpia všetky tablety s Androidom. Facebook, Instagram či YouTube na tabletoch vyzerajú horšie, ako na malom mobile, prípadne dokonca zobrazujú čierne pruhy. 

 

Fold
Zdroj: REFRESHER

Nevadí, ak chceš, môžeš si ikony na vonkajšej strane a ikony vo vnútri na ploche rozložiť úplne inak. Sám som sa prichytil pri tom, že doma mám Galaxy Z Fold2 neustále roztvorený. Odomykáš ho totiž buď priložením prsta na čítačku odtlačkov prstov vo vypínači, alebo skenom svojej tváre. A kamera je aj z vonku, aj z vnútra. Ak niečo potrebujem vyriešiť, jednoducho roztvorený Fold zoberiem z gauča a pracujem s ním. 

Zariadenie je tak pre mňa skôr tabletom, ktorý môžem zložiť a nosiť ho vo vrecku, než mobilom, ktorý by mi ponúkal väčšiu plochu v prípade potreby. Ruka v ruke s takýmto vnímaním idú aj pochopiteľné rozmerové obmedzenia. 

Váha namerala 285 gramov, čo je prakticky o 100 gramov viac, než má napríklad iPhone 11 Pro. No a hrúbka? Počítaj vlastne s dvomi telefónmi na sebe.

Dnešné mobily sú však už tak tenké, že zložený Galaxy Z Fold2 dokážeš vo vrecku normálne akceptovať. Okrem toho takmer celá ženská populácia a aj niektorí páni nosia mobil v taške či kabelke, kde už pár gramov a centimetrov navyše nehrá zásadnú úlohu.

Výbava ako v prípade každého high-end Samsungu

O zvyšku hardvérovej výbavy tejto novinky nemá zmysel vypisovať dlhé riadky, je totiž podobná tomu, čo nájdeš v Galaxy S20 alebo Galaxy Note20. 

Všetko poháňa špičkový procesor Qualcomm Snapdragon 865+. Ak by bolo treba, v zálohe má tri 12-megapixelové fotoaparáty (širokouhlý, normálny aj teleobjektív) a schopnosť nahrávať 4K videí pri 60 FPS, pričom nechýba ani možnosť až 10-násobného priblíženia alebo zachytávania veľmi slušných fotografií v režime Noc pri minime osvetlenia. 

U nás sa predáva verzia s 256 GB úložiskom (pri absencii pamäťoviek by sme asi čakali viac) s ultimátnymi 12 GB operačnej pamäte (RAM). 

Cena je naďalej extrémne vysoká a pre sumu 1 999 eur asi neexistuje veľa dôvodov, prečo by si ho kupoval. Alternatívne totiž za Samsung Galaxy S20 Ultra 5G (od 1 349 eur) a výkonný tablet, napríklad iPad, dáš podobnú sumu a toto zariadenie ich len kombinuje do jedného? Nie, uznávame, že toto rozhodne nebude žiadna masovka. 

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G (Recenzia): obavy o krehký skladací displej sú preč, šialená cena zostáva
Zdroj: SAMSUNG.COM

Ak by si sa však pre Galaxy Z Fold 2 naozaj rozhodol, tak si buď istý, že dvojica batérií (pre lepšie rozloženie váhy) s kapacitou spolu až 4 500 mAh dokáže všetko poháňať, v trochu úpornejšom režime počas korona-karantény, aj dva dni. A naopak, rýchle 25 W nabíjanie všetko na 100 % dotlačí už za menej než jeden a pol hodiny.

5G konektivitu u nás pochopiteľne ešte nevyužiješ, no v prípade, že by ti Fold vydržal pár rokov, budeš na príchod nových sietí pripravený.

Zaujímavým bonusom pre bojazlivých môže byť poistenie, ktoré pri kúpe z oficiálnych kanálov získaš zadarmo. V tom prípade by ťa oprava mobilu počas prvého roka stála iba 130 eur, vrátane rozbitých displejov. 

Skladačku Galaxy Z Fold2 5G pre Refresher poskytla spoločnosť Samsung.

Výhody a nevýhody Samsungu Galaxy Z Fold2 5G

+ výkonný Snapdragon 865+, 12 GB RAM - extrémne vysoká cena 1 990 eur
+ výrazný pokrok v odolnosti oproti predchodcovi - absencia pamäťových kariet, v SR len 256 GB úložisko
+ skvelá kombinácia tabletu a smartfónu v jednom - vnútorný displej sa kvôli fólii extrémne rýchlo špiní
+ výborné fotoaparáty z ostatných smarfónov Galaxy - priúzka vonkajšia obrazovka sťažuje písanie
+ 120 Hz vnútorný displej - niektoré Android aplikácie z tabletového režimu nevyťažili vôbec nič
+ rýchle prepínanie medzi vnútorným a vonkajším displejom   
Domov
Zdieľať
Diskusia