Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2020, 21:47
Čas čítania 0:52
Miriam Rumanková

Priehľadné tanky onedlho možno realitou. Vedci objavujú nové spôsoby výroby obrneného vozidla

NEWS USA
Uložiť Uložené

Nové materiály na výrobu sa už testujú.

Armádni vedci v týchto dňoch skúmajú nové polymérové ​​siete na vytvorenie pancierového vozidla novej generácie.

Futuristické armádne vozidlo je jednou z priorít modernizácie. Vedci dolaďujú chemické vlastnosti tak, aby vytvorili materiál, ktorý môže byť priehľadný ako sklo, ale zvládne náročné podmienky, ktorým sú vojaci vystavení. Nový materiál je úplne prispôsobiteľný, vedci môžu korigovať jeho tuhosť, húževnatosť a výkon pri balistickom náraze, informuje Army Times
 
Vedci zatiaľ nevyrábajú neviditeľné tanky, ako si mohol vidieť vo filme Wonder Woman, ale iba s niekoľkými vylepšeniami sa vedcom podarilo zvýšiť balistický výkon materiálu o viac ako 400 percent, čo by mohlo mať pre budúce bojové vozidlá zásadný význam.

Odporúčané
Jeep Rubicon v teréne porazil armádny tank Jeep Rubicon v teréne porazil armádny tank 26. novembra 2019, 11:54


Tím vedcov pod velením doktora Massera pracuje na najlepšom zložení polymérov, aby bol výsledok čo najodolnejší a najsilnejší. Ich výsledky následne putujú na ďalšie testovania. Je možné, že výsledku sa dočkáme až o niekoľko rokov, ale už teraz je jasné, že objav ktorý dosiahli, je unikátny a môže sa využiť v širokej škále rôznych kategorií.
 
Medzi ďalšie kroky tohto testu patrí integrácia materiálov do obrnených strojov na ich vyhodnotenie z hľadiska životnosti a dopadu na životné prostredie.

„Verím, že táto práca pozitívne ovplyvní obrnené vozidlá," uviedol Masser. „Okrem súboru materiálov, ktoré sú prísľubom pre rôzne typy pancierových vozidiel, nám táto práca pomáha pochopiť viac základnej fyziky vysokorýchlostných nárazov. Získané vedomosti sú použiteľné v akejkoľvek polymérnej sieti, aj keď sa tento konkrétny pokus nepodarí.“ 

Domov
Zdieľať
Diskusia