Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2020, 15:03
Čas čítania 1:57
Marián Mauik Biel

Nvidia kupuje výrobcu čipov ARM. Prečo je to obrovská vec a malo by ťa to zaujímať?

Nvidia kupuje výrobcu čipov ARM. Prečo je to obrovská vec a malo by ťa to zaujímať?
Zdroj: StockSnap/Pixabay
TECH APPLE
Uložiť Uložené

Slušných 40 miliárd dolárov zaplatili za architektúru, ktorá je za prakticky každým smartfónom

Na prvý pohľad to môže znieť suchopárne. Tá firma, ktorá vyrába moju grafiku na plynulejšie hranie Fortnite, kupuje nejaký ARM? Lenže v skutočnosti ide o zásadný posun vo svete technológií, ktorý sa viac či menej dotýka každého jedného smartfónu a postupne aj notebooku od Samsungu, Huawei aj Applu.

Celé to je ako rodinná telenovelová sága. Na jednej strane tu je americká firma Nvidia, ktorá je známe primárne pre svoje grafické karty. Teda doplnky pre stolné a prenosné počítače pre výrazné zvýšenie grafických výpočtov. Len pred pár dňami predstavili nový rad grafických kariet Nvidia RTX 3 000, ktoré majú byť až dvojnásobne výkonnejšie ako rovnako drahé predošlé modely.

Odporúčané
Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X 4. septembra 2020, 15:23

Okrem toho sa Nvidia za posledné roky vydala aj na pole vývoja umelej inteligencie. Ich čipy v začiatkoch poháňali vozidlá Tesla a Nvidia Tegra poháňa konzoly Shield TV a Nintendo Switch. Nemá však žiadnu vstupnú bránu do sveta smartfónov a aj bežné počítače si už pár rokov vystačia s neustále výkonnejšou integrovanou grafickou kartou, ktorá je súčasťou čipu od Intelu. Takže aj v tejto oblasti je postupne vytláčaná a iba PC hráči jej miliardové tržby neprinesú.

Potom je tu britská spoločnosť ARM (Advancer RISC Machine), ktorá už v osemdesiatych rokoch minulého roka prišla s vlastnými procesormi na rovnomennej architektúre. Tie boli energeticky menej náročné, ale aj menej výkonné. Prevalcovala ich architektúra x86 a klasické procesory od Intelu a AMD.

Doba sa s príchodom smartfónov výrazne zmenila a práve architektúra ARM s menšími čipmi, dobre fungujúcimi aj v zariadeniach na batérie, bola na to ako stvorená. Postupne sa zdokonalila a začali ju licencovať výrobcom samotných procesorov od Samsungu cez Qualcomm a Huawei až po Apple, dodáva NY Times. V automobilovom slovníku by sa to dalo prirovnať k tomu, ak by autá všetkých značiek mali podvozok od jediného výrobcu.


Nvidia kupuje ARM za 40 miliárd dolárov. Môže to byť najväčšia zmena vo svete technológii za celé roky
Zdroj: Raimond Spekking/Wikimedia

Pred 4 rokmi ARM kúpil holding SoftBank Group, druhá najväčšia japonská firma, za 31 miliárd dolárov. Ak sa teda predaj Nvidii podarí, celkom slušne zarobia. Zhodou okolností, pred 4 rokmi mala spoločnosť Nvidia trhovú hodnotu okolo 30 miliárd dolárov. Dnes to je 313 miliárd dolárov a predbehli hodnotu firmy Intel, ktorá je na úrovni okolo 210 miliárd.

Niekomu by mohlo napadnúť, že po dokončení tohto biznisu Nvidia začne diktovať nové podmienky a meniť trh. Podľa vyjadrenia výkonného riaditeľa Jensena Huanga to nehrozí. „Zachováme neutralitu architektúry ARM a rozšírime zoznam jeho používateľov. Nvidia investovala veľké prostriedky do tejto akvizície a nechce urobiť nič, čo by motivovalo jej klientov k odchodu,“ povedal pre Bloomberg.

Nvidia kupuje ARM za 40 miliárd dolárov. Môže to byť najväčšia zmena vo svete technológii za celé roky
Zdroj: Nvidia

Hlavnou motiváciou je skôr stať sa súčasťou trhu, kde procesory s ARM architektúrou nie sú len v každom smartfóne, ale postupne aj v počítačoch. Za posledné mesiace napríklad Microsoft vydal verziu operačného systému Windows práve pre počítače s takýmito čipmi. Jeden z jeho laptopov Surface X rovno na takom procesore aj funguje.

Rovnako Apple má už túto jeseň predstaviť MacBooky s ARM čipom vlastnej výroby. Ich Apple A14 Bionic v iPhonoch 12 sa výkonom má vyrovnať dnešným klasickým procesorom od Intelu či AMD strednej triedy.

Všetko sa ale ukáže neskôr. O dosť neskôr. Takéto veľké akvizície musia schváliť regulačné úrady vo viacerých regiónoch. Okrem EÚ aj v Číne a USA. Obchodná vojna posledných dvoch menovaných môže v tomto prípade spôsobiť, že finálne slovo padne o rok či dokonca neskôr.

Domov
Zdieľať
Diskusia