Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2020, 15:23
Čas čítania 2:55
Marián Mauik Biel

Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X

Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X
Zdroj: Nvidia
TECH PS5 XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Grafické karty od legendárnej značky sú tento rok konečne revolučné

Herný priemysel je multimiliardový biznis, preto sa desiatky firiem snažia odhryznúť si z tohto koláča čo najväčší diel. Buď samotnou tvorbou herných titulov, ale aj vývojom a výrobou hardvéru. Preto pribúdajú herné mobily s profesionálnymi displejmi a chladením a o pár týždňov tu je PlayStation 5 a Xbox X Series. Nvidia však predstavila niečo pre PC hráčov, čo sa tento rok trochu vymyká pravidlu.

Roky koluje na internete akýsi folklór o „PC Master Race and Console Peasants“. Inak povedané doberanie si konzolových hráčov tvrdením, že ozajstný profík hrá len na počítači. Aj preto, že má omnoho viac titulov, multiplayer možností a tiež toho najlepšieho hardvéru, ktorý z hry dostane maximum.  

Odporúčané
Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? Xbox Series X bude najsilnejšia konzola na trhu. Kedy vyjde, koľko bude stáť a vďaka čomu sa stane Netflixom videohier? 28. júla 2020, 13:56

Sony aj Microsoft postupne tento rozdiel doháňali. Podľa zverejnených parametrov a aj demo ukážok z hier to vyzerá, že prichádzajúca PlayStation 5 aj Xbox X budú disponovať poriadnou dávkou výkonu. Samozrejmosťou je podpora 4K HDR 60fps hrania alebo omnoho rýchlejší loading. Tieto firmy sa rozhodli pre grafickú architektúru od AMD. Neoficiálne testy ukázali, že Xbox Series X sa má graficky vyrovnať Nvidii RTX 2080 Super, PlayStation 5 je o pár percent menej výkonná.

Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X
Zdroj: Nvidia

Samozrejme, tieto čísla nie sú úplne objektívnym porovnaním. Konzoly ku hrám pristupujú trochu inak – veď sú to jednoúčelové zariadenia a strihať video na nich nebudeš. Aj v predošlých verziách ukázali, že vedia zo svojich komponentov vyžmýkať maximum a ukázať úžasné zábery a efekty. Nvidia teraz predstavila novinku pre tých, ktorým nové konzoly prídu málo výkonné.

Dvojnásobok za rovnakú cenu

Vlajková loď je model RTX 3080, ktorý nahradil RTX 2080 Super. Hoci sa cena nezmenila, má byť až dvojnásobne výkonnejšia. Dokonca má byť výkonnejšia ako vylepšená RTX 2080Ti, ktorá sa predáva za približne 1 200 eur. Pritom RTX 3080 stojí iba 699 eur

Samozrejme, je to stále poriadna cenovka. Ale dostaneš za ňu viac výkonu než za grafiku, ktorá je ešte o polovicu drahšia. Takýto medzigeneračný krok sa len tak nevidí. Naposledy bolo takto extrémne výhodné upgradovať grafiku v roku 2004 pri predstavení GTX 600. Inak povedané, plnohodnotné hranie v 4K rozlíšení rýchlosťou 60fps je tu aj pre tých, ktorí nemajú počítače za niekoľko tisíc eur.

Nvidia RTX 3080 je vybavená až 10 GB vlastnej GDDR6X pamäte a vďaka novej architektúre Amper pri rovnakej veľkosti dokáže lepšie odvádzať teplo. Dvojsmerné chladenie je o tretinu tichšie a o 55 percent výkonnejšie. Predaj sa začína 17. septembra.

Možno ešte lákavejšia bude verzia RTX 3070, ktorá sa má výkonom vyrovnať spomínanej RTX 2080Ti za 1 200 eur. Lenže novinka stojí len 499 eur. Znova – až podozrivo perfektný pomer výkonu a ceny. Do obchodov dorazí v októbri.

Ak patríš medzi maniakov s tuningovým počítačom a chceš to najlepšie, Nvidia predstavila ešte jednu novinku. Zapadá do rodiny modelov Titan. RTX 3090 je obrovská karta zaberajúca až tri sloty. Ale zas je to až bláznivo výkonné monštrum. Výrobca tvrdí, že je to prvá grafická karta stavaná na plnohodnotné hranie až v 8K rozlíšení rýchlosťou 60fps.

Má byť o 50 percent výkonnejšia než terajšia RTX Titan, čo je prirodzené a očakávané. Lenže novinka stojí 1 499 eur, pričom RTX Titan sa predáva za zhruba 2 500 eur. A ešte má byť aj desaťnásobne tichšia.

Prečo sú nové Nvidia RTX 3000 útokom na PlayStation 5 a Xbox Series X
Zdroj: Nvidia

PC hráči sa môžu radovať. Za rovnaké peniaze si môžu postaviť neporovnateľne výkonnejšiu mašinu. Alebo za stále prvotriednu zostavu zaplatia o pár stoviek menej.

Rozhodnutie či investovať do novej konzoly už tak zrazu nie je také jednoduché. Hoci ešte nepoznáme oficiálne ceny, PlayStation 5 by sa mala predávať za zhruba 500 eur. Teda za cenu RTX 3070. Ak predáš svoju terajšiu kartu aspoň za dve stovky, môžeš upgradovať rovno na RTX 3080.

S takýmto počítačom si zahráš aj najnovšie hry omnoho plynulejšie, respektíve si vychutnáš všetky efekty ako napríklad Ray Tracing. Ten približuje hru realite znova o ďalšiu úroveň. Popritom viac výkonu využiješ aj pri iných záležitostiach ako napríklad tvorbe 3D grafiky alebo úprave videa.

Nezvyčajný medzigeneračný skok

Grafická karta je jeden z najdôležitejších komponentov v počítači. Za posledné roky sa ich výkon aj rozmery dostali na takú úroveň, že zaberajú v PC skrinke väčšinu miesta a cenou sa vyrovnajú prémiovým notebookom. Vlastne to už je taký malý počítač vo vnútri počítača.

Pred dvoma rokmi predstavila Nvidia rad 2 000 a s ním technológiu Ray Tracing (RTX).

Ide o špeciálne spracovanie farieb a svetla.

Vyskúšať si ho môžeš napríklad na najnovšej verzii Minecraft, Fortnite alebo Wolfenstein: Youngblood. Ako šéf firmy Jensen Huang pri viacerých príležitostiach povedal, predaj radu RTX 2 000 nebol až taký oslňujúci. Nepriniesli oproti predchodcovi až taký výkonnostný rozdiel a ich cena dosť narástla.  

 

Práve preto pôsobí nový rad RTX 3 000 takmer revolučne. Ak sa teda v reálnych recenziách ukáže, že výrobca nepreháňal vo svojich tvrdeniach. 

Na druhú stranu konzoly budú lákať najmä na exkluzívne tituly, ktoré na PC veľmi pravdepodobne neuvidíme. Stále však môže prekvapiť hlavný konkurent Nvidie, spoločnosť AMD. Tá ma onedlho tiež predstaviť novú generáciu ich grafických kariet Radeon RX.

Domov
Zdieľať
Diskusia