Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2020, 11:48
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Európsky súd pre ľudské práva dal za pravdu Rómom z Moldavy, ktorých policajti brutálne zbili. Dostanú odškodné 20-tisíc eur

NEWS
Uložiť Uložené

Ešte v júni 2013 v Moldave nad Bodvou desiatky policajtov brutálne zaútočili na niekoľko Rómov.

Európsky súd pre ľudské práva dnes zverejnil rozhodnutie, podľa ktorého útok na Rómov z júna 2013 aj následný proces vystavil dotknuté osoby z Moldavy nad Bodvou neľudskému zaobchádzaniu. Konečný rozsudok je pre štát záväzný a z rozpočtu bude musieť dvom Rómom vyplatiť  po 20-tisíc eur a ďalších 6500 eur zaplatí, aby pokryl právne a administratívne náklady.

Európsky súd taktiež konštatuje, že slovenské orgány nikdy nezdôvodnili, prečo agresívny zásah v rómskej osade vykonali, informuje denník SME. Problémom mala byť tiež odfláknutá práca vyšetrovateľov v úvodnej fáze, keďže s výsluchmi Rómov začali až po približne pol roku od zásahu. Od zbitých Moldavčanov chceli, aby po dlhých mesiacoch identifikovali konkrétnych policajtov. 

Čakať sa bude aj na ďalší rozsudok Európskeho súdu kvôli rovnakej bitke. Za ďalších 5 fyzicky napadnutých Rómov podalo sťažnosť Európske centrum pre práva Rómov v marci 2018. Kým policajtov oslobodili, 5 Rómov čelí obžalobe za krivé výpovede a krivé obviňovanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia