Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2020, 13:28
Čas čítania 1:01
Matej Krajčovič

SaS ide do diskusií o odluke cirkví od štátu. Chce súpis ich majetku a možno aj posúdenie Vatikánskej zmluvy na Ústavnom súde

NEWS
Uložiť Uložené

Lucia Ďuriš Nicholsonová predstavila zámery liberálov.

SaS opäť otvára diskusiu o odluke cirkví od štátu. Strana chce jasne zistiť, akými majetkami cirkvi disponujú a aké majú príjmy z darov alebo zbierok. Lucii Ďuriš Nicolsonovej prekáža, že cirkvi sú v rámci Európskej únie priamo zo štátneho štátneho rozpočtu financované iba na Slovensku a v Belgicku.

Ideálne by podľa nej mal štát cirkvám platiť iba za preukázateľne vykonané charitatívne aktivity, ktoré sú v záujme celej spoločnosti - napríklad pomoc seniorom alebo chudoným komunitám.

Zvyšok financií by im mohli dávať samotní veriaci, napríklad prostredníctvom 1 % alebo 2 % z daní. Presný model však ešte len bude otázkou širšej diskusie.

Odporúčané
Otvorenie debaty o odluke cirkvi od štátu je veľmi dôležité, štát môže šetriť na ich financovaní desiatky miliónov Otvorenie debaty o odluke cirkvi od štátu je veľmi dôležité, štát môže šetriť na ich financovaní desiatky miliónov 17. augusta 2020, 15:46

Cirkvi na Slovensku v roku 2018 dostali takmer 45 miliónov eur, najväčšej rímskokatolíckej ide viac než polovica. Podľa SaS by štát tieto peniaze mohol využiť efektívnejšie, napríklad na školstvo či zlepšenie zdravotníctva. 

Nicholsonová kritizovala práve rímskokatolícku cirkev za časté zasahovanie a dogmatický lobing do celospoločenských diskusií. Ako príklad uvádza napríklad snahu presadiť zákaz potratových tabletiek u nás, ktoré sú podľa nej aj mnohých odborníkov bezpečnejšie než invazívny chirurgický zásah do tela ženy. 

SAS zvažuje aj podanie na Ústavný súd kvôli stále platnej Vatikánskej zmluve. Tá podľa Nicholsonovej porušuje princíp rovnoprávnosti všetkých cirkví a rímskokatolíckej priznáva neúmerné výhody. Vo Vatikánskej zmluve je podľa nej zakotvené, že štát sa zaväzuje k financovaniu rímskokatolíckej cirkvi priamo zo štátneho rozpočtu

SaS ide do diskusií o odluke cirkví od štátu. Chce súpis ich majetku a možno aj posúdenie Vatikánskej zmluvy na Ústavnom súde
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Návrh by cirkvám na oplátku priznával väčšiu mieru autonómnosti a možností, ako si financie zohnať po vlastnej osi. 

Predpokladá sa, že návrh narazí na odpor niektorých ďalších strán v parlamente, vrátane tých koaličných. SaS však tvrdí, že niektorí poslanci už v rámci neoficiálnych rokovaní prisľúbili podporu a pozitívne hlasy znejú aj od predstaviteľov niektorých cirkví. 

Domov
Zdieľať
Diskusia