Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
23. augusta 2020, 15:41
Čas čítania 8:57
Daniel Mikolášik

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Zuzana Čižmáriková
REFRESHER BRAŇO MOJSEJ ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

S legendou slovenského šoubiznisu sme sa otvorene rozprávali o závislosti od alkoholu, odvykacej liečbe, jeho terapiám v Mojsej Clinic, zmanipulovanej šou Mojsejovci či príjmoch z Instagramu.

Braňo Mojsej je slovenský spevák, muzikant, moderátor a televízna osobnosť. Počas kariéry mu právom prischlo aj označenie legenda slovenského šoubiznisu. Pre jeho excesy pod vplyvom omamných látok ho média často označovali aj ako alkoholika. Dnes je však už hrdý abstinent a prostredníctvom vlastnej kliniky pomáha iným závislým Slovákom.

Hoci sa venoval hudbe ešte dávno predtým, ako v roku 2005 vyšla šou Mojsejovci, do širokého povedomia slovenskej verejnosti sa dostal spoločne s bývalou manželkou až po tom, čo na televíznych obrazovkách dostala priestor ich kontroverzná relácia.

Odporúčané
Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? 27. marca 2020, 8:46

Braňo sa však retrospektívne pozerá na celý projekt pomerne kriticky. Podľa jeho slov to bola zmanipulovaná fraška. „Nikto sa to neodváži zreprízovať, lebo to by si nezobrali na triko ani tí producenti, keby sa to opäť začalo riešiť. Oni sú radi že sa na to už zabudlo. Aj na to zmanipulované hlasovanie,“ prezrádza v rozhovore.

V rozhovore s Braňom Mojsejom sa dozvieš:
  • Ako vyzerajú terapie v jeho liečebni Mojsej Clinic
  • Ako si spomína na vlastnú odvykaciu liečbu
  • Kedy si naposledy vypil
  • Prečo uvažoval nad samovraždou
  • Čo ho primárne živí
  • Prečo boli podľa neho šou Mojsejovci fraška
  • Akým spôsobom to bolo zmanipulované
  • Kto mal v skutočnosti vyhrať šou a miliónovú výhru
  • Prečo sa považuje za influencera

Braňo Mojsej (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Už keď sme sa dohadovali na rozhovor, pripadali ste mi dosť zaneprázdnený. Predpokladám teda, že ste pomerne aktívny človek. Čo vás aktuálne zamestnáva najviac?

Ja som stále v jednom kole. V piatky a soboty moderujem, chodím na rôzne akcie, hrám koncerty. Teraz som hral aj so synom veľký koncert na Šírave. Často tiež slávnostne otváram rôzne podniky atď. Zamestnáva ma marketing, koncerty, šoubiznis a cez týždeň sa venujem projektu Mojsej Clinic, kde nás je viac.


Mojsej Clinic je vaša poradňa pre alkoholikov a závislých ľudí. 

Áno, všetko sa to začalo v roku 2013, keď som napísal knihu Vytriezvenie. Začal som otvorene s touto témou chodiť po slovenských knižniciach. Je veľmi dôležité poukazovať na tému závislostí, pretože sa to veľmi podceňuje, pritom ide o veľmi vážnu chorobu. Je to veľmi zanedbané, najmä informácie.

Treba to začať riešiť už pri prvých zmenách správania blízkeho. Dnes mám za sebou úspešné prevenčné prednášky na mnohých školách. Mnoho úspešných motivačných rozhovorov. Som živá chodiaca reklama na to, že sa to dá, ak sa chce.

Odporúčané
Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) 27. novembra 2019, 11:51

Ako u vás prebiehajú terapie?

My sme centrum prvého kontaktu pre závislého človeka. Volajú nám rodičia, ktorí majú doma závislé dieťa, príbuzní či dokonca v poslednej dobe počas korony dosť často aj deti, ktoré sa už nevládzu pozerať na to, ako sú ich rodičia doma pod vplyvom omamných látok. My sme tou prvou pomocou pre ľudí, ktorí sa devastujú alkoholom, drogami alebo navštevujú herne. Psychicky chorý človek sa sám do čakárne odborníka určite neposadí. Z toho vychádzame. Lekári a odborná pomoc sú v tomto prípade až sekundárnou pomocou.

Keď sa závislý človek rozhodne, že sa o jeho probléme začneme aspoň rozprávať, tak to skúsime niekoľkými sedeniami a on si môže vybrať, či chce individuálnu alebo skupinovú terapiu. Vždy začíname v bode, keď si jedinec myslí, že to má pod kontrolou. Postupne sám príde na to, že alkohol riadi jeho a nie naopak. Nevie žiť s alkoholom či drogou, ale ani bez toho. Nastáva bod zlomu. Toto poznanie vždy odštartuje proces zmeny. Počas korony sme robili aj skupinové terapie cez Zoom či  Skype.

V horizonte jedného roka máme v pláne otvoriť aj vlastnú liečebňu, kde by malo byť 25 lôžok. Máme to už všetko naplánované, aktuálne hľadáme vhodné priestory. Budovu na samote v prírode.

Ako to celé funguje?

Odkonzultujeme čo sa deje a pomenujeme, či to už je za hranou, alebo sa to dá ešte zvrátiť. Ak to už je v horšom štádiu, odporúčame odborníkov a lekárov v danom regióne. Väčšinou sa však chcú pacienti o probléme najprv len rozprávať. V 70 % ide o príbuzných závislého, ktorí chcú, aby sme ho nejako namotivovali, aby sa začal o riešení jeho problému aspoň rozprávať. To je veľmi dôležitý krok. 

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Ako dlho môže trvať proces liečby závislého človeka?

U každého je to individuálne. Keby sme to zobrali po odbornej stránke, ten proces je nastavený tak, že sa začína 7 až 9-dňovým detoxom, a potom nasleduje trojmesačná odvykacia liečba. K tomu my robíme ešte spomínané konzultácie v rámci prvého kontaktu a motivačné rozhovory.

Potom robíme aj tzv. doliečovací proces, ktorý na Slovensku úplne absentuje. Je totiž veľmi ťažké sa potom začleniť do spoločnosti. V horizonte jedného roka máme v pláne otvoriť aj vlastnú liečebňu, kde by malo byť 25 lôžok. Máme to už všetko naplánované, aktuálne hľadáme vhodné priestory. Budovu na samote v prírode.

Odporúčané
Vojna medzi slovenskými influencermi: „Vodu kážete, víno pijete,“ odkazujú si. Môže za to masívna kampaň About You Vojna medzi slovenskými influencermi: „Vodu kážete, víno pijete,“ odkazujú si. Môže za to masívna kampaň About You 20. augusta 2020, 18:42


Akú úspešnosť máte medzi pacientmi, ktorí vďaka vám doteraz abstinujú?

Za minulý rok sme mali 37 ľudí, ktorí sa spočiatku o svojom probléme nechceli ani rozprávať, dostali sa na liečenie a zo všetkých, približne 29, doteraz abstinuje. Čiže naša úspešnosť je veľmi dobrá. Len päť ľudí neostalo naďalej s nami v žiadnom kontakte. Čiže naša úspešnosť je priaznivá. Závislosť s nami konzultovalo v minulom roku vyše 200 ľudí.

Keď človek cíti potrebu dolievať si hladinu alkoholu v krvi, vtedy sa môže označiť za závislého v rozvinutom štádiu.


Kedy už môžeme považovať človeka za závislého?

Keď človek, ktorý si chce alkoholom povýšiť pocit šťastia alebo smútku, sa v noci zobudí a nedá si od smädu vodu, ale musí si doliať alkohol, aby ho prešiel nepokoj, triaška. Keď človek cíti potrebu dolievať si hladinu alkoholu v krvi, vtedy sa môže označiť za závislého v rozvinutom štádiu. 

Odporúčané
Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 € Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 € 12. augusta 2020, 14:31

Vy sám ste boli v niekoľkých alkoholických liečebniach, kde ste sa liečili z alkoholizmu. Aké to bolo?

Ja by som upustil od toho slova alkoholik a alkoholizmus, lebo tí ľudia sa potom boja, že im niekto dá nálepku alkoholika. Skôr by som použil závislý od alkoholu. Nie je hanba spadnúť do závislosti, ale hanba je ostať v nej ležať a nijako s tým nebojovať. Každý človek by mal dostať druhú šancu.

V poriadku. Aké to teda bolo na odvykacej liečbe?

Vždy mi to veľa dalo. Žil som na etapy. Bol som na hrane, ale našťastie sa to včas zastavilo. Aj keď v mojom prípade to trvalo dlhšie. Za celý svoj život som bol na odvykacej liečbe 4-krát. Prvýkrát som šiel na liečbu ako 22-ročný, po ktorej som abstinoval až 10 rokov. Potom som tomu prepadol opäť, ale zas som šiel na liečbu a abstinoval som zas ďalších 5 rokov.

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Ako to je teraz? Kedy ste si naposledy vypili?

Už to budú dva roky, čo som nevypil ani len nealkoholické pivo alebo vineu, kde síce nie je alkohol, ale pripomína to tú chuť. Ani žiadne tyčinky alebo bonbóny. Vynechal som to z môjho jedálnička. Neberiem to tak, že to nemôžem, ale ja jednoducho nechcem. A taký šťastný, ako som teraz, som bol naposledy, keď som mal asi 11 rokov. Vyjasnil som si svoj postoj k alkoholu navždy. Som spokojný. Abstinujem a je to dnes už viac prednosť ako nevýhoda.

Odporúčané
Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne Už by to chcelo vyskúšať nejaké mladšie mäsko. Boli sme na slovenskej nudapláži, takto s nami koketovali nahé dôchodkyne 28. júla 2020, 10:39

Vo vašom najhoršom štádiu ste uvažovali aj nad samovraždou.

Áno, každého závislého od alkoholu, alebo drog, to skôr či neskôr dostane do bodu, kedy nevedia žiť bez alkoholu a nevedia žiť ani s ním. Veľa ľudí berie samovraždu ako riešenie svojho problému.

Závislosť považujem za smrteľnú chorobu. Pokiaľ sa z nej pacient nevylieči, skôr či neskôr príde skrat.

Čo vám vtedy pomohlo?

Pomohol mi veľmi blízky človek, ktorý v pravú chvíľu prišiel do miestnosti a zachránil ma. Dostal som sa do rúk odborníkov. Závislosť považujem za smrteľnú chorobu. Pokiaľ sa z nej pacient nevylieči, skôr či neskôr príde skrat.

Vraj máte v pláne ísť do Prahy študovať adiktológiu (pozn.red. veda zaoberajúca sa závislosťami a ich prevenciou) ?

Áno, je to jedna z vecí, ktorú by som si chcel splniť. Neviem, či sa k tomu dostanem tento rok, ale chcel by som. Zatiaľ robím laickú terapiu, ale je viac dopytu, ako možností, ako ju robiť. Neviem pokryť všetky požiadavky a občas musím niektorých posunúť k odborníkom, s ktorými spolupracujem.


Chodíte prednášať aj po školách. V akom veku začínajú mladí s alkoholom?

Áno, chodíme. Až teraz nás zastavila korona, ale minulý rok som prešiel väčšinou stredných alebo základných škôl na Slovensku. Je to veľmi individuálne, ale nie je problém vidieť už 13-14 ročné deti, ktoré sa pomaly, ale isto, dostávajú do začarovaného kruhu závislosti. A to nie len čo sa týka alkoholu, ale aj drog. Myslím si, že vstupnou bránou je marihuana a mnohí nezostanú len pri nej. Detí pijúcich alkohol rapídne pribúda.

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Vraj o tejto problematike robíte aj nejaký dokument.

Áno, pripravujeme dokumentárny film o tom, ako funguje ten drogový biznis, ako sa drogy dostávajú do škôl deťom, ktoré nemajú ani 18 rokov. Sú všade.

Chýba na školách informovanosť o tomto probléme?

Samozrejme. Študenti by sa mali učiť o tom, čo to závislosť je a čo všetko môže spôsobiť. Vezmite si, že na tabakových výrobkoch sa uvádza, aké všetky zdravotné problémy môže fajčenie spôsobiť. Čo ale môže spôsobiť nadmerná konzumácia alkoholu sa na fľaške nedočítate, a to platí aj pre školské učebnice, literatúru, časopisy alebo televíziu, kde by sa o tom malo hovoriť.

Mojsej Clinic beriem ako poslanie, nie ako prácu alebo spôsob príjmu.

Kto financuje Mojsej Clinic?

My sme financovaní z darov a verejne dostupných zdrojov. Zapájame sa do mnohých výziev a projektov. A som až rozhorčený z toho, na aké hlúposti sa míňajú štátne peniaze v tejto problematike, ktoré absolútne nesúvisia so závislosťami. Kupovalo sa napríklad športové vybavenie a podobné hlúposti.


Dokážete si vďaka Mojsej Clinic plnohodnotne zarobiť?

Ja to beriem ako poslanie, nie ako prácu alebo spôsob príjmu. Možno by sa to mohlo stať mojou zárobkovou činnosťou, ale až keď otvoríme tú plánovanú liečebňu. 

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Čo vás teda primárne živí?

Ja žijem z moderovačiek, koncertov, organizovaním eventov a marketingu.


Do povedomia Slovákov ste sa dostali najmä vďaka televíznej reality šou. Keď sme spolu naposledy komunikovali, vyjadrili ste sa na šou Mojsejovci pomerne kriticky. Prečo to podľa vás bola zmanipulovaná fraška?

Položme si jednu zásadnú otázku. Prečo túto šou nikdy nereprízovali? V tom tkvie celá odpoveď. Mnoho vecí zostalo nedopovedaných. Je aj iná verzia celej reality šou ako ju národ pozná. Pravda zostala mimo obraz dodnes.

Ako to myslíte?

Všetky slovenské reality šou reprízovali aj 5-krát. Túto jedinú z nejakého dôvodu ani raz. 

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Zuzana Čižmáriková

Z akého dôvodu?

Hovorím len sám za seba. Niektorí ľudia, ktorí sa na tom projekte podieľali, by pravdepodobne nezniesli určité skutočnosti, ktoré sa ale naozaj stali. Slováci veľmi rýchlo zabúdajú. V Mojsejovcoch sa stal veľký škandál ohľadom zmanipulovaného SMS hlasovania. A kto za to niesol zodpovednosť?

Nikto sa to neodváži zreprízovať, lebo to by si nezobrali na triko ani tí producenti, keby sa to opäť začalo riešiť. Oni sú radi že sa na to už zabudlo. Aj na to zmanipulované hlasovanie.

Opakujem a prvýkrát to hovorím otvorene v médiách, víťazom Mojsejovcov mal byť Ráš, nie Model.

Ako to bolo zmanipulované?

Podľa SMS hlasovania mal celú súťaž a aj tú výhru dva milióny slovenských korún, čo je v prepočte približne 67-tisíc eur, vyhrať Ráš (Milan Ráš Schmidt, pozn. red.). To verejnosť doteraz nevie. Ja som mu chcel osobne odovzdať tie peniaze. Ale to neboli moje peniaze, ako to televízia odkomunikovala. To boli ich peniaze. Ja som bol za to, aby ich dali Rášovi, pretože mal najviac hlasov.

Televízii sa však do ich konceptu viac hodil Model (Pavol Model Petrík, pozn. red.), pretože ho chceli nejakým spôsobom použiť ďalej, ale on potom na kamerových skúškach úplne pohorel, takže sa sami zapálili. Ale opakujem a prvýkrát to hovorím otvorene v médiách, víťazom Mojsejovcov mal byť Ráš. 

Spomínali ste aj to, že všetok luxus bol falošný. Vám neprekážalo, že ste sa prezentovali v nepravdivom svetle?

Nikto z nás vtedy ešte netušil, akú silu majú médiá. Veľmi veľa urobil aj strih celej šou. Tak, ako z vás môže dramaturgia urobiť vďaka sile strihu úplného debila, tak isto z vás môžu urobiť aj intelektuála. V Mojsejovcoch sa vypichovali najmä také sekvencie, ktoré mali dráždiť divákov. Producentom to bolo úplne jedno, aké to bude mať následky. Išlo o veľké peniaze na výrobu a mega sledovanosť. Mnohí odštartovali svoju kariéru práve pri výrobe tejto šou. Bola to fraška.


V tom čase ste sa prezentovali ako úspešný podnikateľ žijúci v prepychu a obliekajúci sa do drahého oblečenia. Potrpíte si aj ešte dnes na luxus?

Ja som sa vtedy obliekal primerane k mojim zárobkom. Aj tie legendárne kožené nohavice, ktoré boli odprezentované, že stáli 1 500 eur, v skutočnosti stáli v prepočte približne 150 eur. Producenti chceli, aby bola senzácia a ľudia mali čo rozoberať. Keď sme celú tú šou ešte len vymýšľali, tak nám to štáb odprezentoval úplne inak, ako to napokon zrealizovali. Ale to sa potom už nedalo vrátiť späť. Bolo to šialenstvo v priamom prenose. Zostrih a liveky sa navzájom bili každú stredu a nedeľu pol roka v kuse.

Braňo Mojsej (Rozhovor)
Zdroj: TASR/František Iván


Všimol som si, že vo svojich príspevkoch na Instagrame používate aj vy hashtag #influencer. Považujete sa za influencera?

Považujem sa za človeka, ktorý robí osvetu v téme závislostí. Snažím sa to prezentovať aj cez sociálne siete. Niekedy ma aj oslovia nejaké spoločnosti, ktoré chcú cez môj Instagram spropagovať nejaký produkt. Instagram pre mňa začína byť ďalší zdroj príjmu.

Takže si zarábate už aj ako influencer.

Pomaličky áno. Začínalo to rôznymi bartermi, benefitmi, ale teraz už začínajú chodiť aj spolupráce ohodnotené finančne. Mám okolo seba ľudí, ktorí sa do marketingu rozumejú a keď už je po tom dopyt, tak ja s tým nemám problém.


Ovplyvnil vás nejako koronavírus?

Samozrejme som nemohol vystupovať, koncertovať či moderovať. Taktiež som kvôli tomu nemohol prednášať na školách v rámci Mojsej Clinic. Ale ja som si povedal, že keď už kvôli korone nemôžem robiť väčšinu mojich klasických činností, tak som sa rozhodol, že budem robiť to, čo môžem a dopísal som počas korony knihu, ktorá by mala vyjsť na jeseň a venuje sa závislostiam.

Ide o taký denník a príbehy terapeuta. Je vyskladaná z rôznych tém na základe skutočných udalostí a možno to poslúži ako námet na zaujímavý celovečerný film. Sám som bol prekvapený z toho, čo mi moja prax laického online terapeuta doteraz priniesla. Riešiť závislosť je stále na Slovensku tabu. Je potrebné o tom hovoriť. Pravdu. Neklamať sa.

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív
Domov
Zdieľať
Diskusia