Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2020, 15:41
Čas čítania 8:57
Daniel Mikolášik

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Zuzana Čižmáriková
REFRESHER BRAŇO MOJSEJ ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

S legendou slovenského šoubiznisu sme sa otvorene rozprávali o závislosti od alkoholu, odvykacej liečbe, jeho terapiám v Mojsej Clinic, zmanipulovanej šou Mojsejovci či príjmoch z Instagramu.

Braňo Mojsej je slovenský spevák, muzikant, moderátor a televízna osobnosť. Počas kariéry mu právom prischlo aj označenie legenda slovenského šoubiznisu. Pre jeho excesy pod vplyvom omamných látok ho média často označovali aj ako alkoholika. Dnes je však už hrdý abstinent a prostredníctvom vlastnej kliniky pomáha iným závislým Slovákom.

Hoci sa venoval hudbe ešte dávno predtým, ako v roku 2005 vyšla šou Mojsejovci, do širokého povedomia slovenskej verejnosti sa dostal spoločne s bývalou manželkou až po tom, čo na televíznych obrazovkách dostala priestor ich kontroverzná relácia.

Odporúčané
Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? Model spolupracoval s Rytmusom, Versace má luxusnú vilu v Taliansku a Nora je influencerka. Čo robia účastníci šou Mojsejovci? 27. marca 2020, 8:46

Braňo sa však retrospektívne pozerá na celý projekt pomerne kriticky. Podľa jeho slov to bola zmanipulovaná fraška. „Nikto sa to neodváži zreprízovať, lebo to by si nezobrali na triko ani tí producenti, keby sa to opäť začalo riešiť. Oni sú radi že sa na to už zabudlo. Aj na to zmanipulované hlasovanie,“ prezrádza v rozhovore.

V rozhovore s Braňom Mojsejom sa dozvieš:
  • Ako vyzerajú terapie v jeho liečebni Mojsej Clinic
  • Ako si spomína na vlastnú odvykaciu liečbu
  • Kedy si naposledy vypil
  • Prečo uvažoval nad samovraždou
  • Čo ho primárne živí
  • Prečo boli podľa neho šou Mojsejovci fraška
  • Akým spôsobom to bolo zmanipulované
  • Kto mal v skutočnosti vyhrať šou a miliónovú výhru
  • Prečo sa považuje za influencera

Braňo Mojsej (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Už keď sme sa dohadovali na rozhovor, pripadali ste mi dosť zaneprázdnený. Predpokladám teda, že ste pomerne aktívny človek. Čo vás aktuálne zamestnáva najviac?

Ja som stále v jednom kole. V piatky a soboty moderujem, chodím na rôzne akcie, hrám koncerty. Teraz som hral aj so synom veľký koncert na Šírave. Často tiež slávnostne otváram rôzne podniky atď. Zamestnáva ma marketing, koncerty, šoubiznis a cez týždeň sa venujem projektu Mojsej Clinic, kde nás je viac.


Mojsej Clinic je vaša poradňa pre alkoholikov a závislých ľudí. 

Áno, všetko sa to začalo v roku 2013, keď som napísal knihu Vytriezvenie. Začal som otvorene s touto témou chodiť po slovenských knižniciach. Je veľmi dôležité poukazovať na tému závislostí, pretože sa to veľmi podceňuje, pritom ide o veľmi vážnu chorobu. Je to veľmi zanedbané, najmä informácie.

Treba to začať riešiť už pri prvých zmenách správania blízkeho. Dnes mám za sebou úspešné prevenčné prednášky na mnohých školách. Mnoho úspešných motivačných rozhovorov. Som živá chodiaca reklama na to, že sa to dá, ak sa chce.

Odporúčané
Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) Zuza Plačková je bublina vytvorená okolo môjho mena, mesačne zarobím na Instagrame aj 20 000 eur (Rozhovor) 27. novembra 2019, 11:51

Ako u vás prebiehajú terapie?

My sme centrum prvého kontaktu pre závislého človeka. Volajú nám rodičia, ktorí majú doma závislé dieťa, príbuzní či dokonca v poslednej dobe počas korony dosť často aj deti, ktoré sa už nevládzu pozerať na to, ako sú ich rodičia doma pod vplyvom omamných látok. My sme tou prvou pomocou pre ľudí, ktorí sa devastujú alkoholom, drogami alebo navštevujú herne. Psychicky chorý človek sa sám do čakárne odborníka určite neposadí. Z toho vychádzame. Lekári a odborná pomoc sú v tomto prípade až sekundárnou pomocou.

Keď sa závislý človek rozhodne, že sa o jeho probléme začneme aspoň rozprávať, tak to skúsime niekoľkými sedeniami a on si môže vybrať, či chce individuálnu alebo skupinovú terapiu. Vždy začíname v bode, keď si jedinec myslí, že to má pod kontrolou. Postupne sám príde na to, že alkohol riadi jeho a nie naopak. Nevie žiť s alkoholom či drogou, ale ani bez toho. Nastáva bod zlomu. Toto poznanie vždy odštartuje proces zmeny. Počas korony sme robili aj skupinové terapie cez Zoom či  Skype.

V horizonte jedného roka máme v pláne otvoriť aj vlastnú liečebňu, kde by malo byť 25 lôžok. Máme to už všetko naplánované, aktuálne hľadáme vhodné priestory. Budovu na samote v prírode.

Ako to celé funguje?

Odkonzultujeme čo sa deje a pomenujeme, či to už je za hranou, alebo sa to dá ešte zvrátiť. Ak to už je v horšom štádiu, odporúčame odborníkov a lekárov v danom regióne. Väčšinou sa však chcú pacienti o probléme najprv len rozprávať. V 70 % ide o príbuzných závislého, ktorí chcú, aby sme ho nejako namotivovali, aby sa začal o riešení jeho problému aspoň rozprávať. To je veľmi dôležitý krok. 

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív

Ako dlho môže trvať proces liečby závislého človeka?

U každého je to individuálne. Keby sme to zobrali po odbornej stránke, ten proces je nastavený tak, že sa začína 7 až 9-dňovým detoxom, a potom nasleduje trojmesačná odvykacia liečba. K tomu my robíme ešte spomínané konzultácie v rámci prvého kontaktu a motivačné rozhovory.

Potom robíme aj tzv. doliečovací proces, ktorý na Slovensku úplne absentuje. Je totiž veľmi ťažké sa potom začleniť do spoločnosti. V horizonte jedného roka máme v pláne otvoriť aj vlastnú liečebňu, kde by malo byť 25 lôžok. Máme to už všetko naplánované, aktuálne hľadáme vhodné priestory. Budovu na samote v prírode.

Odporúčané
Vojna medzi slovenskými influencermi: „Vodu kážete, víno pijete,“ odkazujú si. Môže za to masívna kampaň About You Vojna medzi slovenskými influencermi: „Vodu kážete, víno pijete,“ odkazujú si. Môže za to masívna kampaň About You 20. augusta 2020, 18:42


Akú úspešnosť máte medzi pacientmi, ktorí vďaka vám doteraz abstinujú?

Za minulý rok sme mali 37 ľudí, ktorí sa spočiatku o svojom probléme nechceli ani rozprávať, dostali sa na liečenie a zo všetkých, približne 29, doteraz abstinuje. Čiže naša úspešnosť je veľmi dobrá. Len päť ľudí neostalo naďalej s nami v žiadnom kontakte. Čiže naša úspešnosť je priaznivá. Závislosť s nami konzultovalo v minulom roku vyše 200 ľudí.

Keď človek cíti potrebu dolievať si hladinu alkoholu v krvi, vtedy sa môže označiť za závislého v rozvinutom štádiu.


Kedy už môžeme považovať človeka za závislého?

Keď človek, ktorý si chce alkoholom povýšiť pocit šťastia alebo smútku, sa v noci zobudí a nedá si od smädu vodu, ale musí si doliať alkohol, aby ho prešiel nepokoj, triaška. Keď človek cíti potrebu dolievať si hladinu alkoholu v krvi, vtedy sa môže označiť za závislého v rozvinutom štádiu. 

Odporúčané
Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 € Oplatí sa dovolenka na Slovensku? Vyskúšali sme si dlhé rady vo Vysokých Tatrách, lanovku a obed za takmer 20 € 12. augusta 2020, 14:31

Vy sám ste boli v niekoľkých alkoholických liečebniach, kde ste sa liečili z alkoholizmu. Aké to bolo?

Ja by som upustil od toho slova alkoholik a alkoholizmus, lebo tí ľudia sa potom boja, že im niekto dá nálepku alkoholika. Skôr by som použil závislý od alkoholu. Nie je hanba spadnúť do závislosti, ale hanba je ostať v nej ležať a nijako s tým nebojovať. Každý človek by mal dostať druhú šancu.

V poriadku. Aké to teda bolo na odvykacej liečbe?

Vždy mi to veľa dalo. Žil som na etapy. Bol som na hrane, ale našťastie sa to včas zastavilo. Aj keď v mojom prípade to trvalo dlhšie. Za celý svoj život som bol na odvykacej liečbe 4-krát. Prvýkrát som šiel na liečbu ako 22-ročný, po ktorej som abstinoval až 10 rokov. Potom som tomu prepadol opäť, ale zas som šiel na liečbu a abstinoval som zas ďalších 5 rokov.

Braňo Mojsej: Celá šou Mojsejovci bola zmanipulovaná fraška s fejkovým luxusom. Vyhrať mal niekto úplne iný (Rozhovor)
Zdroj: Braňo Mojsej archív
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87792 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko musel vynechať z jedálnička, keď začal abstinovať
  • Kto a ako ho zachránil, keď uvažoval nad samovraždou
  • Ako vyzerajú jeho prednášky na školách
  • Či si dokáže vďaka Mojsej Clinic plnohodnotne zarobiť
  • Čo všetko bolo v Mojsejovcoch fejkové a kto mal šou v skutočnosti vyhrať
  • Prečo televízia klamala, že vyhral iný súťažiaci
  • Ako ho ovplyvnil koronavírus
Domov
Zdieľať
Diskusia