Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2020, 13:53
Čas čítania 2:48
Lenka Včelová

Chceli si zarobiť len 20 eur na kávu. Dnes sa na tom už len smejú a maľovanie hrnčekov ich živí

REFRESHER PODNIKANIE
Uložiť Uložené

Mladé Slovenky nám porozprávali o svojom podnikaní a jeho začiatkoch.

Tento článok vznikol v rámci kampane #VDAKATEBE a vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti páčia naše články, či táto kampaň a chceš nás podporiť, predplatné si môžeš zakúpiť tu.

Mladé Slovenky sa už takmer 6 rokov venujú tvorbe ručne maľovaných hrnčekov, šálok a misiek, na ktoré maľujú pre svojich zákazníkov vždy na mieru. Na svojich prvých výtvoroch sa dnes už len smejú a lásku k práci považujú za klišé, ktoré ich neustále ženie vpred. Kočky z MugsNikky nám porozprávali o svojom podnikaní.

Začiatky boli kostrbaté a ambície nízke

Prvé výtvory vznikli v novembri 2014 a ako ony samé hovoria, boli to pekné začiatky, ale kostrbaté. Za 6 rokov maľovania sa vďaka kurzom kaligrafie a praxi profesionálne posunuli. K podnikaniu ich doviedla v podstate náhoda. Všetko to začalo prvým hrnčekom, ktorý vyrobili ako darček k narodeninám. Pri jeho maľovaní si uvedomili, že na Slovensku sa tomu nikto nevenuje a pri rozhodovaní zavážilo aj to, že práca v office ich nikdy nebavila.

Dievčatá z MugsNikky
Dievčatá z MugsNikky Zdroj: MugsNikky

Prvé dva roky mali "hrnčeky" len ako part-time job, ale postupom času, keď utekali z práce poslať balík (či balili balíky v pracovnej dobe) a v noci maľovali, sa rozhodli to risknúť a ísť do toho naplno. Mnohí neverili, že ich to uživí a samy priznávajú, že ani ich vlastné ambície v začiatkoch neboli prehnane vysoké. 

Keď sme v roku 2016 začínali, povedali sme si, “Poďme to robiť, aj keby sme si každá zarobili len 20€ na kávu, aj tak dobre!” - až sa nám z toho teraz slzy tlačia do očí :) hovorí Nikky (Shiny) z MugsNikky.

Dievčatá z MugsNikky
Dievčatá z MugsNikky Zdroj: MugsNikky

Kolegyne, kamarátky,  biznis partnerky

Napriek tomu, že baby boli najprv kamošky, až potom pracovné partnerky, ako samy hovoria, nie sú materiálom pre bulvár. Za 6 rokov spoločnej práce sa pohádali len 2x aj to na 5 minút a to spolu nielen pracujú, ale aj bývajú v jednej domácnosti. Majú rovnaké priority, hodnoty a "neriešia somariny". A obe s úsmevom dodávajú, že ani zdieľaný šatník nie je veru na škodu. 

Samozrejme, nič by nefungovalo bez presného rozdelenia úloh. Zatiaľ čo jedna Nikky je pracovitá a vie veci dotiahnuť, tá druhá má plnú hlavu nápadov a dbá na detaily. Jedna bez druhej by pracovať nemohli a ani nechceli a myslia si, že predovšetkým stres sa zvláda vo dvojici oveľa ľahšie.

Šálky MugsNikky
Šálky MugsNikky Zdroj: MugsNikky

Koronakríza a iné výzvy

Vypuknutie krízy malo na ich podnikanie a predaje (rovnako ako u mnohých ďalších drobných podnikateľov) negatívny dopad. Aj túto situáciu, ale riešili so sebe vlastným racionálnym rozumom a veľmi pragmaticky. Uskromnili sa, zbalili ateliér a vrátili sa s vecami naspäť do svojho bytu, čo má svoje nevýhody, ale aj množstvo výhod, napríklad viac času na domácnosť. Neľutujú to, nakoľko im táto situácia poskytla priestor na prácu na pripravovanom projekte Nakreslené by MugsNikky, ktorý bude mať vlastný e-shop s dizajnovým udržateľným textilom a printmi. 

Šálky MugsNikky
Šálky MugsNikky Zdroj: MugsNikky

Koronakríza, ale nie je jedinou vecou, ktorá im skrížila plány. Na pravidelnej báze im podnikanie komplikujú tzv. "copy-cats", typy kreatívnych "podnikateliek", ktoré kopírujú celú ich tvorbu, vrátane sloganov. Ani takýmito situácia sa však nezaťažujú, považujú ich za plytvanie energie, ktorú radšej venujú zmysluplným veciam a to ich posúva ďalej.

Šálky MugsNikky
Šálky MugsNikky Zdroj: MugsNikky

 Bez šablón a vždy originálne

Čas výroby, respektíve "namaľovania" 1 hrnčeka je veľmi individuálny, závisí to od náročnosti a farieb. Keď baby nemajú svoj deň, niektoré z hrnčekov musia prerábať aj 10 krát, ale niekedy je hrnček hotový už od 10 do 60 minút. Všetko závisí od náročnosti dizajnu. Dievčatá nepoužívajú šablóny, nepredkresľujú a každý hrnček je vďaka tomu skutočný originál. Pred posielaním zvyknú hrnček odfotiť zákazníkovi, ak to urobia ešte pred fixáciou, je ešte vždy možné urobiť drobné zmeny. Keďže hrnčeky maľujú na mieru, občas sa vyskytnú požiadavky, ktoré je ťažké, niekedy až nemožné nakresliť. Jednou z nich bola napríklad aj požiadavka na nakreslenie koníka, za ktorým je svetlo na konci tunela: 

„A na túto bizarne skvelú požiadavku sa nedá zabudnúť. Zákazník si prial namaľovať koníka, ktorý sa pasie na lúke a vyzerá spokojne. Za ním je svetlo na konci tunela a koník má na sebe šerpu s erbom Komárna, “ hovorí s úsmevom Nikky.

A čo odporúčajú dievčatá všetkým začínajúcim podnikateľom? Ako samé hovoria, robia veci tak trochu lážo - plážo a o to menej stresu majú. Snažia sa robiť veci, najlepšie ako vedia a zatiaľ sa im to aj vypláca. Radia ti, buď trpezlivý a aj keď to je fáááákt klišé, rob to od srdca!

Ak sa ti hrnčeky od dievčat páčia a chceš ich podporiť, objednaj si u nich hrnček na mieru TU.

Šálka MugsNikky
Šálka MugsNikky Zdroj: MugsNikky
Domov
Zdieľať
Diskusia