Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2020, 14:08
Čas čítania 4:36
Matej Krajčovič

Epidemiologička varuje: Ak nič neurobíme, koronavírus sa na Slovensku začne opäť šíriť

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov je nutné testy cieliť hlavne na ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

Aktuálna situácia okolo koronavírusu v Európe a ,samozrejme, aj u nás na Slovensku, môže byť poriadne zložitá a neprehľadná. 

Na konci marca 2020 sme sa báli, že naše nemocnice pod návalom pacientov s horúčkami a dýchacími problémami skolabujú rovnako ako tie v Taliansku či Španielsku. Odhad Inštitútu zdravotnej politiky hovoril, že na začiatku júla by malo byť nakazených 170-tisíc Slovákov. Dnes (27. 6.), teda len pár dní pred týmto obávaným dátumom, vykazujeme za celý čas pandémie iba 1 657 pozitívnych testov

Zahraničný inštitút IHME zas našej krajine predpovedal 251 úmrtí na COVID-19. Realitou je zatiaľ 28 a posledné sme zaznamenali ešte 15. mája, teda pred mesiacom a pol. 

CORONAVIRUS CHART
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo treba hľadať za opätovným nárastom počtu nakazených na Slovensku
  • Ako úrady vysvetľujú extrémne nízke počty testov z posledného týždňa
  • Ako je na tom Slovensko v porovnaní s Českom alebo Rakúskom
  • Čo môže Slovensko robiť, ak by sa nám situácia opäť vymkla spod kontroly
  • Aký má na aktuálnu situáciu názor epidemiologička

Nosenie rúšok a tvrdé opatrenia prišli dostatočne včas a vírus sa aj za cenu drastických dopadov na ekonomiku podarilo utlmiť. Dnes sme obchody znovu otvorili, cestovať opäť môžeš aj do zahraničia a rúška zostávajú povinné len v interiéroch budov.

V posledných dňoch sa však situácia zhoršuje. Nové prípady pribúdajú v dvojciferných množstvách. O druhej vlne sa hovorí v Číne, USA a minimálne po varovných slovách dvojice epidemiológov Alexandry Bražinovej a Martina Pavelku aj na Slovensku. 

18, 23, 13, 14 nových prípadov. Prichádza druhá vlna?

V priebehu júna sme sa mohli tešiť z viacerých dní, kedy nepribudol ani jeden nový pozitívne testovaný pacient. Tento týždeň je však situácia iná a prírastky sú dvojciferné, čo môže vyvolávať obavy z opätovného rozmachu pandémie.

Detailnejší pohľad na štatistiky by nás nateraz mohol ukľudniť. V stredu pribudlo 23 prípadov, lenže ak si odmyslíš 11 pozitívnych z okresu Čadca, zostanú ti tri v celom Bratislavskom okrese, 2 v Humennom alebo Spišskej Novej Vsi a všetky ďalšie lokality už hlásili iba jedného nového nakazeného. 

Na Slovensku opäť stúpa počet ľudí s koronavírusom. Blíži sa druhá vlna, alebo je všetko stále pod kontrolou?
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová

V Čadci a okolí teda nastal problém a kvôli koronavírusu tam už niektoré z nedávno otvorených škol znova zatvorili. V ostatných častiach krajiny však podobne dramatické prírastky naďalej nevidno, nehovoriac o tom, že v apríli sa Slovensko úspešne vysporiadalo napríklad aj s počtom 114 nových nakazených za jediný deň. 

Susedná Česká republika má dvakrát viac obyvateľov ako my, no nové čísla sú tam viac než päťnásobné (127 prípadov zo stredy) a o polovicu ľudnatejšie Rakúsko hlási približne dvojnásobok našich čísel. Podobne ako všetky okolité krajiny pokračujú v uvoľňovaní opatrení a vyhlasujú, že situácia zostáva pod kontrolou

Bražinová však upozorňuje na malý počet testov, ktorý v súvislosti s našimi susedmi vykonávame. Reálne na tom teoreticky môžeme byť už oveľa horšie ako oni.

 Opatrenia treba uvoľňovať. Je len na nás, či si zarobíme na väčší problém

Domov
Zdieľať
Diskusia