Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. júna 2020, 13:24
Čas čítania 5:54
Viktor Kniš

Týchto mladých slovenských spevákov by mala čakať úspešná budúcnosť. Pozornosť im venujú domáce hudobné legendy aj rádiá

Týchto mladých slovenských spevákov by mala čakať úspešná budúcnosť. Pozornosť im venujú domáce hudobné legendy aj rádiá
HUDBA BARBORA HAZUCHOVÁ HUDBA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

O niektorých si možno ešte nikdy nepočul, iní už síce tvoria dlhšie, postupne však nachádzajú polohu, v ktorej sú najviac doma. Toto sú mladé slovenské spevácke talenty.

Talentové súťaže sa už dávno ukázali ako formát, ktorý síce dokáže priniesť spevákovi istý typ pozornosti, v konečnom dôsledku je len na ňom, ako ju dokáže pretaviť na úspech. Väčšina víťazov sa po skončení televíznej šou v hudobnom priemysle neuchytí, a ak áno, tak nie na dlho. Paradoxne ešte o niečo lepšie dokážu pozíciu využiť tí, ktorí nevyhrajú. 

Pripravili sme výber štyroch mladých spevákov, z ktorých si niektorí skúsili aj pôsobenie v talentových súťažiach, dnes však majú nabehnuté na hviezdne kariéry aj bez víťazstva.

Niektorí už nahrali aj vlastné projekty, iní sa zatiaľ len rozbiehajú, všetci však majú to, čo ich od zvyšku odlišuje – charakteristickú tvorbu, jedinečný výzor a v niektorých prípadoch už aj schopnosť ovládať sociálne siete tak, aby prezentácia vlastnej tvorby mala väčšiu hodnotu a efekt. 

Odporúčané
Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? 9. júna 2020, 12:30

Mladé slovenské talenty sme aj oslovili a konfrontovali s tým, čo sa s nimi spája najviac. Zistíš, prečo jedna zo speváčok nápadne pripomína svojmu publiku Billie Eilish a čo chce spraviť preto, aby si čo najskôr našla vlastnú identitu, ako sa jedna z bývalých superstaristiek dostala k spevavému rapu a čo vieme o spevákovi, ktorý sa zatiaľ ukázal len na jedinom refréne. 

Barbora Hazúchová

Mladá speváčka Barbora Hazuchová sa po prvý raz dostala do povedomia verejnosti svojou účasťou v speváckej súťaži Česko-Slovenská SuperStar ešte v roku 2015, kde obsadila siedme miesto. Okrem nej a samotnej víťazky Emmy Drobnej sme už o ostatných nepočuli, Barbora je však stále aktívna, píše si vlastné texty a nesnaží sa nasilu spievať v angličtine. 

Okrem toho nedávno ukázala, že má blízko aj k iným žánrom ako klasickému ženskému rádiovému popu, čo môže mať obzvlášť pre jej budúcu tvorbu obrovskú hodnotu. Jej cover na Kontrafakt znie totiž presne tak, ako sa na rok 2020 patrí. 

Pôvodne sa venovala prespievavaniu klasických skladieb, no práve fakt, že Ego a Rytmus do veľkej miery zbúrali žánrové hranice jej pomohlo, aby sa o rap pokúsila aj ona: „Chcela som v sérii coverov opäť dvihnúť latku - a tak mi napadlo skúsiť po prvýkrát zaplávať do vôd rapovej scény. Kontrafakt vydal naložený album, kde sa už viac spievalo ako rapovalo. To sa pre mňa teda stalo dosiahnuteľnejšou métou,“ povedala Barbora pre Refresher. 

Zaujímalo nás preto, či sa našla  v tejto polohe minimálne rovnako tak, ako v speve a či by si vedela predstaviť, že bude tvoriť aj vlastné rapové skladby.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

„Neviem, či môžeme o spievanom rape hovoriť ako o tom normálnom, lebo rapovať neviem a myslím si, že bohužiaľ nikdy ani vedieť nebudem, haha. Každopádne, spievaný rap prináša úplné iné možnosti sebaprejavenia, práce s farbou hlasu, samotným frázovaním a hraním sa s rytmom. A to ma na ňom extrémne baví. Takže až úspešne zoštátnicujem a v štúdiu chytím tú správnu vlnovú frekvenciu, všetko je možné,“ vysvetľuje Barbora Hazúchová.

Na Slovensku je stále veľmi málo interpretov, ktorí majú vkus a zároveň im nerobí problém orientácia v rape aj speve, preto sa mladej speváčke otvárajú dvere k úplne novým fanúšikom.

„Covermi som sa vždy snažila prekvapiť ako ľudí, tak aj samú seba - posúvanie vlastných hraníc a moju cieľavedomosť považujem za svoju najsilnejšiu stránku. A keďže som sa už odhodlala na Kontrafrakt, plánujem sa pustiť do ďalšej výzvy, ktorou je Eminem,“ prezradila Barbora, a tak sa pravdepodobne máme na čo tešiť. 

Odporúčané
5 najočakávanejších slovenských rapových albumov v 2020 5 najočakávanejších slovenských rapových albumov v 2020 6. júna 2020, 10:15

Barbora Hazuchová zároveň vie, že okrem coverov by mala tvoriť aj vlastnú hudbu. Tej sa má v pláne venovať hneď po povinnostiach: „Za necelý mesiac ma čakajú skúšky, po ktorých si zadelím asi len týždeň hrania počítačových hier, ktoré som si posledne dopriala v detstve, haha. Mimo toho mám v notebooku rozrobených pár vlastných produkcií, ktoré dorobím a následne sa zatvorím s chalanmi do štúdia. Leto teda venujem 24/7 len hudbe a tvorbe vlastných vecí. Prerábať covery je super, ale vymyslieť niečo tak chytľavé a dobré v rámci vlastnej tvorby chce omnoho viac času a nápadov. Ale nech, challenge accepted, haha.“

Karin Ann

Karin Ann má toho na prvý pohľad bežného poslucháča slovenskej a zároveň zahraničnej hudby veľa spoločného s Billie Eilish. Okrem vlastného vizuálu a relatívne nízkemu veku sa snaží v hudbe ukázať, že pop nemusí byť len o uhladených textoch o láske. Karin má okolo seba tím šikovných ľudí, vďaka čomu jej tvorba už od úplného začiatku pôsobí profesionálne, zároveň má pred sebou ťažkú úlohu presvedčiť divákov, že jediné, čo ju spája s víťazkou Grammy je pohľad na svet.  

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

„Myslím, že pri mojom prvom singli Ruky preč ma k Billie Eilish prirovnávali hlavne kvôli môjmu imidžu. Billie ako umelkyňu úprimne uznávam, páči sa mi, čo robí a ako to robí. Stretli sme sa dokonca aj osobne. Stretla som sa s ňou po jednom koncerte pred rokmi, keď ju ešte nepoznali milióny ľudí,“ hovorí o svojom prvom stretnutí s americkou hviezdou Karin.

Majú veľmi podobný štýl obliekania, preferujú skôr „custom“ a „oversized“ kúsky, niekoho môže zmiasť aj sfarbenie vlasov. Pre Karin Ann to však zďaleka nie je len o tom. „Ja si idem svoju cestu, vždy chcem byť sama sebou a určite nechcem byť nikoho kópia. Myslím, že pre každého umelca je prvoradé byť originálny, unikátny. Nekopírovať,“ dodáva pre Refresher. 

Karin sa už „ujal“ producent a spevák Tomi Popovič, ktorý stojí za hitmi mnohých popových aj rapových umelcov a má za sebou aj vlastné projekty. 17-ročnej speváčky sme sa preto opýtali, akú zohráva Tomi úlohu v jej tíme. „Tomi je taký hudobný supervízor. Stráži celý proces, keď skladáme nový singel a zároveň dohliada na to, aby bol vo finále track čo najlepší. Ja mu často prinesiem nápad na song alebo také demo, ktoré som doma nahrala s nejakou predprodukciou, ktorú som urobila a on sa postará o to, aby sa ten nápad zmenil na realitu,“ upresnila Karin. 

Odporúčané
Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor) Loko Loko: Do väzenia som došiel, ako keby som bol zo základnej školy a vyšiel som odtiaľ ako s doktorandským titulom (Rozhovor) 3. júna 2020, 10:41

Karin zatiaľ spieva v slovenčine, nebráni sa však tomu, aby presedlala na angličnitu a dokonca má aj svetové ambície: „Ja som mala odjakživa veľmi blízko k angličtine, takže jeden z najbližších krokov je presedlať na anglické texty. Chcem sa hudbou do budúcna prihovárať čo najviac ľuďom a to mi angličtina umožní. Čo sa týka plánov do konca tohto roka, tak to sú prvé koncerty a vydanie debutového EPčka,“ odpovedá Karin na otázku, čo môžeme v najbližšej dobe očakávať. 

Dano Kapitán

Daniel Kapitán je finalistom súťaže The Voice Československo, kde pôsobil v Kaliho tíme. Má za sebou aj silný osobný príbeh, nárast popularity totiž využil aj na to, aby porozprával o liečbe schizofrénie, ktorou aktuálne úspešne prechádza. Dano má za sebou už aj vlastný debutový projekt Kakashi a prirodzene má blízko aj k slovenskej rapovej scéne. Tá si vždy dokázala v posledných rokoch nájsť jedného speváka, ktorý bol kráľ refrénov. A tým je momentálne práve Dano Kapitán. Separ, Nerieš, Moja Reč aj Majself už o tom vedia svoje, čoskoro ho budeš počuť takmer všade. 

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Ako vidí Dano Kapitán sám seba v tejto polohe, keďže má k rapu oveľa bližšie, ako mnohí jeho kolegovia? „Nepovedal by som, že veľmi blízko ale svojim štýlom hudby, si myslím, že sa skôr hodím a lepšie sa cítim v hiphop/rap štýle. Odkedy som začal robiť hudbu som sa spájal viac s rapermi. Ten štýl si ma nejako našiel sám,“ špecifikuje. 

Logicky preto prichádza aj otázka, či by si Dano sám nechcel skúsiť rapovať. Nebol by prvým, kto objavil čaro multižánrovosti. „Žánrovo ma zaradili ľudia do R&B, k čomu mám aj najbližšie a od malička počúvam R&B hudbu. Ale nebránim sa aj iným štýlom. Rapovať sa zatiaľ nechystám, na to sú na scéne oveľa lepší,“ konštatuje Dano Kapitán pre Refresher. 


Dano má veľmi veľa plánov a keďže je už služobne o niečo starší, má jasno v tom, aké budú jeho ďalšie kroky. „Cieľom je cesta, takže asi sa budem profilovať celý život. Čoskoro mi vyjde nové EP s talentovaným muzikantom Remom Kľačasnkým, čo bude zas o niečom inom. A mám pripravené aj nejaké featy a kúzlime jednu R&B vec s Hoodinim,“ odhaľuje Dano.  

Maugli

Výber zakončíme menom, ktoré registrujú len tí pozorneší. O Mauglim toho zatiaľ veľa nevieme, na YouTube má totiž len jedinú skladbu, resp. hosťovačku. Dokonca sa neobjavil ani vo videoklipe, je preto ešte záhadnejší. „Hudba ma ťahá od mala, ale intenzívne som to začal riešiť asi tak pre pol rokom, možno rokom. Žánrovo sa zaradiť nechcem, keďže som otvorený každému štýlu a baví ma fakt kadečo,“ prezradil Maugli pre Refresher. 

Svoje bližšie plány nám zatiaľ síce neprezradil, keďže má blízko k týmto chalanom, nie je vylúčené, že sa už čoskoro dočkáme prvých singlov. „S Matem (Fobia Kid pozn. red.) sa poznám už dlho,“ hovorí Maugli. Podľa jeho vyjadrení vznikla skladba veľmi spontánne a zároveň plne zodpovedá tomu, ako tvoria chalani z Dogma Family. 

Odporúčané
TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť TOP 5: Mladí slovenskí raperi, ktorých čaká veľká budúcnosť 23. mája 2020, 12:30

„Fobia Kid bol v štúdku u môjho brata Dufusa a ja som mal dojsť na druhý deň s tým, že niečo porobíme. Trochu sa to zvrtlo, chalani ostali aj cez noc a volali mi, že mám prísť. Fobik mi pustil Airforce1 –už vtedy som bol z toho dosť v pi*i a Dufus mi navrhol, aby som zaspieval refrén. Tak som ho zaspieval, Fobikovi sa to páčilo a vznikol tento feat,“ prezradil Maugli.

Aj vďaka svojej farbe hlasu môže byť na Slovensku unikátom, presne ako v prípade všetkých vyššie spomenutých bude zohrávať rolu v prvom rade aktivita. 

Domov
Zdieľať
Diskusia