Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2020, 19:41
Čas čítania 0:42
Vl Mi

Nová štúdia potvrdzuje, že ľudia boli už pred 50 000 rokmi pokrokoví v používaní technológií

NEWS HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Pomocou prírodných vlákien si vytvorili nástroje, tie im uľahčovali každodennú robotu.

Vedcom sa podaril zaujímavý objav, ktorý potvrdzuje, že už pred približne 50 000 rokmi ľudia využívali pokrokové technológie pri bežných činnostiach. Pomocou prírodných vlákien si vytvorili nástroje, tie im uľahčovali každodennú robotu, píše sa v štúdii, na ktorú sa odvoláva Scitechdaily

Odporúčané
Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu 5. apríla 2020, 12:21

Nález zároveň pomôže pochopiť kognitívne schopnosti neandertálcov v období stredného paolitu (pred 30 000 až 300 000 rokmi). Vedec Bruce Hardy a jeho kolegovia analyzovali zväzok vlákien stočených do seba, tie boli pripevnené na tenký kameň dlhý približne 60 milimetrov. 

Vedci špekulujú, že nástroj mohol slúžiť ako sieťka alebo vak. Nástroj objavili vo francúzskej Abri du Maras a odhadujú jeho vek na 41 000 až 52 000 rokov.

Nový objav potvrdzuje, že ľudia boli už pred 50 000 rokmi pokrokoví v používaní technológií
Zdroj: www.nature.com

Vlákno je pravdepodobne z vnútornej kôry stromu, ktorý nekvitne, zrejme ihličnan. V štúdii sa ďalej uvádza, že naši predkovia museli mať solídnu znalosť v oblasti flóry, aby vedeli, kedy môžu vlákno získať. Rovnako tak potrebovali základné matematické znalosti, aby vedeli, koľko vlákien potrebujú na vytvorenie zväzku.

Doteraz bol najstarší zväzok vlákien z obdobia spred 19 000 rokov. Zdá sa teda, že táto technológia je omnoho staršia, ako sme sa doteraz domnievali a kognitívne schopnosti neandertálcov sú oveľa viac podobné dnešným ľuďom.

Domov
Zdieľať
Diskusia