Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2020, 9:27
Čas čítania 7:23
Tina Hamarova

Koľko Slovákov sa nakazí, kedy skončia opatrenia a ako bude vyzerať boj s koronavírusom potom. Pýtali sme sa experta (Rozhovor)

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Martin Smatana s kolegami vypracovali model, ktorý popisuje ako sa bude koronavírus šíriť na Slovensku. Nakaziť by sa moholo vraj až 500 tisíc Slovákov.

Martin Smatana šéfuje Inštitútu zdravotnej politiky na Ministerstve zdravotníctva. Spolu s kolegami v posledných dňoch vypracoval model, ktorý veľmi dôsledne popisuje ako by sa koronavírus mohol na Slovensku šíriť, kedy budeme bojovať s najväčším návalom nakazených a či sú naše nemocnice a lekári na tento boj dostatočne pripravení.  Prezradil tiež, kedy by sa prísne opatrenia a nekonečné home office mohli skončiť.

Študoval v Oxforde a na londýnskej Imperial College, kde bol promovaný v odbore zdravotnícky manažment. Ako analytik pôsobil v štátnom zdravotníckom inštitúte v Anglicku a viac ako rok kontroloval nemocnice v Stredočeskom kraji. Od roku 2014 pracuje na ministerstve zdravotníctva.

 

Máme 60 dní, aby sme sa poriadne pripravili na najsilnejší úder koronavírusu, hovorí analytik Inštitútu zdravotnej politiky
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Podľa zverejnenej analýzy by nás mala najväčšia vlna nakazených zasiahnuť o približne 110 dní, teda v júni. Aj to v prípade, že budeme dodržiavať aktuálnu úroveň izolácie, čo znázorňuje zelená krivka. Keby sme behali po svete hore-dole ako chceme bez akýchkoľvek opatrení či rúšok, čakala by nás červená krivka - teda absolútny nárast nakazených v priebehu pár dní, čo by viedlo k totálnemu kolapsu zdravotníctva. 

Toto všetko sú však zatiaľ len odhady a všetko závisí od toho, či budú ľudia rešpektovať pravidlá aj naďalej a či vírus ovplyvní napríklad teplé počasie alebo to, že sa medzi časom nájde vakcína.

Máme 60 dní, aby sme sa poriadne pripravili na najsilnejší úder koronavírusu, hovorí analytik Inštitútu zdravotnej politiky
Zdroj: www.izp.sk

Máme v princípe 60 dní od tohto pondelka, kým dosiahneme ten bod, že budeme na hrane našich ľudských alebo technologických kapacít. 60 dní je pritom obrovský luxus oproti tomu, čo zažívajú napríklad Taliansku alebo Španielsku.

Prečo vôbec vznikla takáto štúdia?

Chceli sme dokázať, či všetky prijaté opatrenia, ktoré nám výrazne zasiahli do života, boli prijaté včas a či sú efektívne, a tak sa nám podarí zastaviť nárast a voľné šírenie vírusu.

Model vychádza z epidemiologickej štúdie z roku 2017 o tom ako sa šíria vírusy a bol doplnený o dáta z Číny o tom ako sa správa koronavírus v roku 2020. Model má veľa premenných, ale dva sú kľúčové - alfa a R0. Alfa hovorí o mobilite nás ako populácie. Ak je alfa = 1, tak sa všetci hýbeme štandardne. Chodíme z práce do práce, chodíme na športy, štandardná mobilita. Ak je alfa = 0, tak  sme všetci doma, teda nehýbeme sa a sme izolovaní. Tieto údaje o mobilite máme od kolegov z Inštitútu finančnej politiky, takže vieme ako tie toky ľudí štandardne vyzerajú.

My sme teda viac k 0 či k 1?

My sme teraz pravdepodobne okolo hodnoty alfa 0,2 - 0,4. Presnú informáciu budeme mať až, keď nám údaje poskytnú mobilní operátori. Nie na každého zvlášť, ale dajú nám hromadné údaje, z ktorých budeme vedieť povedať akú mobilitu po opatreniach máme. Pochopiteľne, čím väčšia mobilita, tým sa vírus viac šíri. 

Tá druhá premenná R0 znamená čo presne?
R0 zamená basic reporoductive rate, teda, že ako rýchlo sa ten vírus šíri a akú má agresivitu. Ak hodnota R je 10, zjednodušene to znamená, že infikovaný človek nakazí ďalších desiatich. V  štúdiách z Číny, Kórey alebo Singapuru, sa hodnota R pri koronavíruse uvádza 1,9 až 4.

Avšak, ak sa pozrieme na ten veľmi neslávny príklad výletnej lode Diamond Princess, tam keď to vypuklo, R bolo 14. Z toho vyplýva, že keď sa to voľne šíri bez toho, aby ľudia o tom vedeli, tak ľudia sa medzi sebou dokážu nakaziť veľmi rýchlo a R môže dosahovať hodnoty 14 až 22.

Odporúčané
Pasažierov z luxusnej lode, ktorá je už dva týždne v karanténe v Japonsku, postupne prepúšťajú domov Pasažierov z luxusnej lode, ktorá je už dva týždne v karanténe v Japonsku, postupne prepúšťajú domov 17. februára 2020, 20:11


My sme pri R použili hodnotu 4, čo je veľmi konzervatívna až pesimistická hodnota na naše podmienky. Nakoľko sme ale začiatkom týždňa ešte nemali dosť údajov, šli sme na to konzervatívne. Druhý dôvod je, že máme veľký podiel marginalizovaných komunít, ktoré sú tvorené predovšetkým rómskou populáciou. Tá má na jednej strane veľmi dobrú demografiu, teda je najmenej ohrozené, ale na druhej strane, je to práve tá časť spoločnosti, ktorá mala historicky najväčšiu tendenciu rýchlo šíriť prenosné infekčné ochorenia.

Tento pesimistický odhad bol vybratý aj preto, že sme si povedali, že radšej byť pesimistický a pripravený, mať viac techniky, personálu či kontingenčných plánov, ako to podceniť a zažívať to, čo je v Taliansku, Francúzsko alebo dokonca Švajčiarsku, kde sa im rúca ten zdravotný systém a nestíhajú.

Už dnes ale vieme, že to bude nižšie, ako to bolo tento týždeň. To, že sme disciplinovaní nám pomáha mať situáciu pod kontrolou.

Máme 60 dní, aby sme sa poriadne pripravili na najsilnejší úder koronavírusu, hovorí analytik Inštitútu zdravotnej politiky
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Prečo ste potom vytvorili tri verzie prepočtov, teda aj tie, ktoré počítajú s kolapsom systému na Slovensku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82151 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy by sa opatrenia na Slovensku mohli skončiť
  • Či bude treba opatrenia sprísňovať
  • Ako prišli na počet 500.000 nakazených 
  • Prečo aj Británia a Francúzsko sprísňujú opatrenia
Domov
Zdieľať
Diskusia