Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2020, 16:22
Čas čítania 1:40
Viktor Kniš

Extrémistická ĽSNS zneužila značku Granko na politickú kampaň, bez dovolenia použila fotografiu malého dieťaťa

NEWS ĽSNS
Uložiť Uložené

Spoločnosť Nestlé sa vyhradzuje voči použitiu značky v straníckych novinách, prostredníctvom ktorých extrémisti hlásajú tradičné hodnoty.

Predvolebné propagačné materiály extrémistickej strany ĽSNS v podobe novín, ktoré roznášajú do schránok a šíria aj internetom, zneužívajú imidž a autorské práva značky Granko.

Strana Mariana Kotlebu použila v súvislosti s „tradičnými hodnotami“ fotku usmievajúceho sa malého dieťaťa z retro promo záberov, ktorých cieľom je odkomunikovať niektoré časti programu.

Paradoxne, prostredníctvom komerčnej reklamy od spoločnosti Nestlé ĽSNS propaguje aj slogan „obmedzíme množstvo reklamy v televíznom vysielaní.“ Práve Nestlé dlhodobo intenzívne investuje do televíznej reklamy a propagácie svojich produktov. 

Nájsť túto zneužitú fotografiu je pri tom veľmi jednoduché, ide o prvú snímku, ktorú vyhľadávač Google nájde po zadaní kľúčových slov „Granko dieťa.“ Fotografia vznikla v roku 1978 a jej autorom je Karel Fojtů (otec dievčaťa na fotke), ktorý pracoval v propagačnom oddelení Čokoládovní. 

Odporúčané
Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike? 12. februára 2020, 16:11

Zneužitie značky Granko

Značku Granko prostredníctvom Facebooku upozornil jeden z adresátov, ktorému v schránke politické noviny pristáli. Zástupcovia mu odpísali, že situáciu preveria a krátko na to zverejnili na oficiálnej stránke informáciu, že došlo k zneužitiu značky. Podobne ako množstvo iných spoločností, ani vlastník značky Granka – Nestlé, sa nechce spájať so žiadnou politickou stranou.

V stanovisku neuvádzajú, či podniknú aj právne kroky: „Radi by sme vás upozornili, že došlo k zneužitiu značky Granko na účely politickej kampane strany ĽSNS. Značka Granko aj spoločnosť Nestlé sa od všetkých politických kampaní striktne dištancujú. Veríme, že toto narušenie neovplyvní váš pohľad na značku. Ďakujeme za pochopenie,“ píše Granko na Facebooku.

Môžu očakávať žalobu

Hovorca ĽSNS na naše otázky telefonicky neodpovedal, poprosil nás, aby sme mu ich poslali formou SMS – pýtali sme sa aj na to, či majú Kotlebovci v pláne materiály stiahnuť z obehu. Zatiaľ neodpovedal, v prípade, že sa tak stane, odpovede doplníme. K situácii sa už vyjadrili aj odborníci, podľa ktorých môže strana očakávať žalobu, ak bude v záujme zástupcov autorských práv ich vymáhanie. 

Odporúčané
Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) Marian Kotleba je odsúdený extrémista: Prestáva byť poslancom? Môže byť predsedom ĽSNS? Môžu mu stranu zrušiť? (Otázky a odpovede) 5. apríla 2022, 18:30

Marketér Róbert Slovák pre Nový čas skonštatoval, že ide o neznalosť právnych súvislostí. „Vôbec sa to nedeje bežne. Je to úplná neznalosť základných právnych súvislostí, lebo nie je možné čokoľvek zverejňovať bez súhlasu majiteľa značky,“ vysvetlil. Podľa politológa Tomáša Koziaka tento prešľap preferencie kotlebovcov neohrozí, aj keď to o nich veľa vypovedá.

Predbehol ich Matovič

V dnešnom prieskume agentúry Focus, ktorý prebiehal počas uplynulého týždňa, skončila extrémistická ĽSNS na treťom mieste, z posledných troch meraní rovnakej agentúry vyplýva, že preferencie strany mierne klesajú.

Odporúčané
Februárový prieskum Focusu: Matovič potvrdzuje pozíciu lídra opozície, preskočil aj extrémistickú ĽSNS, Danko je mimo parlamentu Februárový prieskum Focusu: Matovič potvrdzuje pozíciu lídra opozície, preskočil aj extrémistickú ĽSNS, Danko je mimo parlamentu 13. februára 2020, 10:14

Nie je to prvý prešľap

Nepozornosť strany pri kampani sa prejavila aj pred pár dňami, keď jedna z kandidátok zverejnila propagačný materiál so sloganom „Uchovajme si naše tradície. MÁME BYŤ NA ČO HRDÍ,“ pričom na sebe mala oblečený „kroj“ z čínskej stránky Aliexpress. Už v popise produktu je napísané, že má znázorňovať symboly ukrajiny, ani na tie sa však poriane nepodobá. 

Odporúčané
Kandidátka extrémistickej ĽSNS propaguje slovenské tradície a hrdosť v kroji z Aliexpressu za 27 dolárov Kandidátka extrémistickej ĽSNS propaguje slovenské tradície a hrdosť v kroji z Aliexpressu za 27 dolárov 8. februára 2020, 19:23
Domov
Zdieľať
Diskusia