Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
5. februára 2020, 10:53
Čas čítania 1:01
Tímea Krauszová

PETA tvrdí, že slovo maznáčik je povýšenecké. Domácim zvieratám by ľudia mali radšej hovoriť „spoločníci“

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Okrem toho by ochranári chceli, aby sa zmenili aj niektoré desaťročia staré frázy v angličtine.

Ak máš doma psa, mačku či škrečka, pravdepodobne im hovoríš domáci maznáčik alebo domáce zviera. Podľa Jennifer White z organizácie PETA (Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami) je to pohŕdavý výraz a miesto neho by si mal zvážiť niečo iné, povedala v rannej šou Good Morning Britain.

Nepovyšuj sa nad svoje zvieratá

Ochranárka zvierat v televíznej šou argumentovala tým, že slovo maznáčik (v angličtine pet) je voči zvieratám povýšenecké. „Mnohí ľudia, ktorí majú doma psy a mačky, im hovoria maznáčikovia a o sebe hovoria ako o majiteľoch. To naznačuje, že zvieratá sú našim majetkom, napríklad ako auto,“ vysvetlila svoj pohľad na vec aktivistka a členka organizácie PETA.

Odporúčané
Recenzia: Malé ženy vo veľkom filme Recenzia: Malé ženy vo veľkom filme 4. februára 2020, 13:01

„Ak hovoríme o zvieratách ako o veciach a nie o živých bytostiach, ovplyvňuje to spôsob, ako sa voči k nim správame,“ dodala.

Aktivistka okrem slovíčka maznáčik naznačila, že by sa mali anglicky hovoriaci ľudia usilovať o inkluzívny jazyk priateľský voči všetkým, vrátane zvierat. Tak ako sa v prípade ľudí usilujeme hovoriť s ohľadom na rôznorodosť pohlaví, tak by sme podľa nej mali prestať používať jazyk, ktorý nie je voči zvieratám láskavý.

Domov
Zdieľať
Diskusia