- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Krajší, voňavejší a chutnejší Mak siaty (Papaver somniferum) sa podarilo tento rok vyšľachtiť na Prešovskej univerzite. Omamný alkaloid morfín by ste v ňom ale hľadali len ťažko. Napriek prísnemu zákonu sa dnes znova obnovuje jeho šľachtenie a pestovanie
Mak - plodina dvoch odlišných tvárí. Liek, zdroj významných živín, ale aj droga a surovina na výrobu jednej z najnávykovejších nelegálnych drog - heroínu. Preto bol často aj dôvodom na vojnové ťaženia. U nás sa môže v malom pestovať bez povolenia, u susedov v Česku na to treba povolenie, práve pre jeho narkotické účinky.
Keď staré mamy piekli makové buchty a dávali ich do batohu deťom a vnúčatám na cestu, nebolo to len tak. Chceli aby vydržali čo najviac a došli čo najďalej. Naši predkovia síce nemali laboratórne analýzy, ale ich skúsenosť a intuícia boli na nezaplatenie.
Veľmi dobre vedeli, čo pestujú, jedia a čo robí telu dobre. Vedeli, že mak je zdroj sily a energie, že sa po ňom dobre spí a dýcha. Že vyživuje kosti, vlasy aj nechty, pomáha prekonávať stres, zlepšuje pamäť a tlmí aj bolesti hlavy.
- Čomu vďačí mak za označenie superpotravina aj superdroga
- Akú odrodu maku vyšľachtili vedci na Prešovskej univerzite
- Prečo sú jeho pestovanie a predaj v niektorých krajinách zakázané
- Prečo sa z maku, ktorý kúpite v obchode, nedá vyrobiť ópium ani heroín
- Prečo sa kvôli maku viedli vojny a čo bola ópiová horúčka
- Kde v Európe, Amerike a Ázii boli ópiové brlohy a ako to v nich vyzeralo
- Čo prežívali užívatelia ópia a prečo museli pri jeho fajčení ležať na boku
Mak siaty (Papaver somniferum) - superpotravina aj superdroga
![Sexy ópium, nebezpečný heroín a chutné buchty](https://i.refresher.sk/public/mario-hudak/mak/1_17.jpg)
Super chutný, super zdravý
Mak patrí medzi najstaršie a najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje 12 krát viac vápnika ako mlieko a 3 krát viac ako syry. Ak by sme porovnali obsah bielkovín v rovnakom množstve maku a hovädzom alebo bravčovom mäse, dostali by sme rovnakú hodnotu. V makovom zrne nájdeme aj vápnik, železo, draslík, horčík a fosfor.
Slováci spotrebujú viac ako 3 tony maku ročne. V jeho pestovaní nie sme sebestační, najviac maku sa k nám dováža zo susednej Českej republiky.
V Európe ľudia mak pestovali od stredoveku. Ako potravinu, ale aj kvôli bielej latexovej šťave, ktorá vytekala z narezaných makovíc a má narkotické účinky. Najstaršie záznamy dokladajúce jeho pestovanie pochádzajú zo 6 tisícročia pred Kristom z oblasti Stredomoria.
Z narezaných nezrelých makovíc vyteká biele mlieko, na vzduchu tuhne na ópium
![Sexy ópium, nebezpečný heroín a chutné buchty](https://i.refresher.sk/public/mario-hudak/mak/1_23.jpg)
Egypťania ho kvôli kodeínu používali ako sedatívum. Starí Slovania verili, že má magické vlastnosti, mak bol súčasťou ich náboženských rituálov. V minulosti slúžil aj ako platidlo, ozdoba či liek.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako sa z maku vyrába ópium a z neho heroín
- Aké sú účinky ópia a heroínu a prečo sú také nebezpečné
- ČI sa dá vyrobiť droga aj z najnovšej odrody maku vyšľachtenej v Prešove
- Prečo sa kvôli maku viedli dlhé roky vojny
- Ako vyzerali ópiové brlohy