Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti ZSSK.
20. februára 2020, 17:14
Čas čítania 1:59
Sponzorovaný obsah

Daj si pauzu od zlých správ. Toto je 7 štatistík zo slovenských železníc, ktoré ťa potešia

ZAUJÍMAVOSTI ZSSK
Uložiť Uložené

Počet cestujúcich vlakom od roku 2014 neustále stúpa, na Slovensku tak postupne úspešne zmenšujeme svoju uhlíkovú stopu.

Tiež máš ten pocit, že médiá informujú iba o problémoch? Negatívne správy naozaj prevažujú nad dobrými. Sú často šokujúce, preto nás láka venovať im pozornosť. 

Existuje však priestor aj pre pozitívne informácie. Práve o ne sa chceš oveľa častejšie podeliť so svojimi priateľmi, pretože dokážu všetkým zlepšiť náladu. Najnovšie štatistiky slovenských železníc dávajú priestor aj optimistom.

Vlaky sú totiž jedným z najekologickejších spôsobov hromadnej prepravy, čím viac ich teda budeš využívať, tým lepšie bude naše životné prostredie.

Daj si prestávku od zlých správ. Toto je 7 dobrých štatistík zo slovenských železníc
Zdroj: ZSSK

Nárast cestujúcich je pozitívny trend a nie je jediný. Tu je 7 dobrých správ, ktoré prišli zo železníc. 

1. Počet cestujúcich (aj platiacich) vlakom stúpa, v roku 2019 ich bolo až 77 miliónov

Vedel si, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví denne v priemere až 1 538 vlakov? Spoločnosť dnes eviduje rekordné tržby aj bez zvyšovania cien cestovného (ceny sa naposledy menili v roku 2011). Slovenské vlaky sú stále populárnejšie, a to nielen medzi študentmi a dôchodcami, ktorí môžu jazdiť bezplatne, ale aj medzi platiacimi cestujúcimi.

Až 25 takýchto nových elektrických jednotiek začne od júna 2020 postupne zlepšovať dopravu v žilinskom i v trenčianskom regióne.
Až 25 takýchto nových elektrických jednotiek začne od júna 2020 postupne zlepšovať dopravu v žilinskom i v trenčianskom regióne. Zdroj: ZSSK

2. Do roku 2022 pribudne 255 nových alebo modernizovaných vlakov

Všimol si si, že bežnou súčasťou vlaku je wifi, klimatizácia a moderný interiér? Od roku 2016 železniciam pribudlo niekoľko desiatok nových vlakov, medzi nimi napríklad 10 nových rušňov Vectron.

Nová séria dieselmotorových jednotiek (DMJ) rady 861 pre zvolenský región. Od minulého roka ich prišlo na trate spolu 6, čoskoro príde ešte ďalších 19 kusov.
Nová séria dieselmotorových jednotiek (DMJ) rady 861 pre zvolenský región. Od minulého roka ich prišlo na trate spolu 6, čoskoro príde ešte ďalších 19 kusov. Zdroj: ZSSK

3. Rastie aj medzištátna preprava, do a zo štátov susediacich so Slovenskom 

Národný dopravca momentálne realizuje historicky najväčšiu obnovu vozového parku, o čom svedčí aj fakt, že v rokoch 2016 – 2022 postupne ZSSK pribudlo a pribudne celkom 255 nových alebo modernizovaných vozidiel (napríklad 10 rušňov Siemens Vectron, 25 elektrických a 21 dieselmotorových jednotiek, 6 tatranských ozubnicových elektrických vozidiel). Samozrejme, nechýba v nich klimatizácia či wi-fi pripojenie na internet.

4. Vlaky prepravujú stále viac bicyklov

Nie je nič lepšie, ako keď sa spoja dva ekologické spôsoby dopravy. Vystúpiš z vlaku a namiesto toho, aby si si volal taxík, sadneš na bicykel. Alebo sa odvezieš vlakom na výlet. V roku 2019 vlaky prepravili až 178-tisíc bicyklov. Zo štatistík vieme, že najviac predaných dokladov na prepravu bicyklov bolo na trati Bratislava – Trnava. Zaujímavosťou je špeciálny cyklovlak Záhoráčik, ktorý sezónne spája Záhorskú Ves a Zohor s Plaveckým Podhradím.

5. Autovlaky prepravili 20 717 vozidiel 

Vyskúšal si si už jazdu autovlakom? Okrem bicyklov, ľudí a zvierat vie národný dopravca efektívne prepraviť aj motorové vozidlá. Nielenže sa vyhneš zápcham, ale v oveľa nižšej miere zaťažíš životné prostredie. Po ceste si navyše oddýchneš – všetky spoje sú vybavené lôžkovými vozňami. Môžeš ísť nimi napríklad z Humenného do Bratislavy či Prahy, z Košíc do Bratislavy a Prahy, prípadne z Popradu až do českej metropoly.  

Daj si pauzu od zlých správ. Toto je 7 štatistík zo slovenských železníc, ktoré ťa potešia
Zdroj: ZSSK

6. Tam, kde sú koľaje v poriadku, je spoľahlivosť prepravy garantovaná

Na zrekonštruovaných tratiach (napríklad Bratislava – Žilina – Košice) meškajú vlaky minimálne. Keď sa tak už stane a meškanie je dlhšie, ZSSK ti vráti peniaze. Nezabudni si preto založiť zákaznícke konto a lístky s jeho pomocou kupovať elektronicky. Robí tak už štvrtina cestujúcich.

7. Efektivita práce železničiarov rastie

Hoci ZSSK prepravuje o desiatky miliónov ľudí viac ako v roku 2014, počet zamestnancov spoločnosti nenarástol.

Domov
Zdieľať
Diskusia