Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2020 o 12:11
Čas čítania 1:05
Matej Krajčovič

Pripomíname si 75 rokov od oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz, kde zavraždili aj desaťtisíce Slovákov

NEWS DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA
Uložiť Uložené

Počas vojny v ňom zomrelo viac než milión ľudí, mnohí boli surovo zastrelení, zmrzačení lekárskymi pokusmi alebo otrávení v plynových komorách.

Viac ako 70.000 slovenských židov deportovali počas druhej svetovej vojny do nacistických koncentračných táborov. Drvivú väčšinu v táboroch, vrátane Auschwitzu, nacisti zavraždili. Vrátilo sa ich len asi štyri tisíc. 

Práve dnešok patrí spomienke na oslobodenie nacistického koncentračného tábora Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim. Presne 27. januára pred 75. rokmi sa do prvého kempu dostala sovietska armáda v oslobodzovacom ťažení smerom z východu. Bolo to v nedeľu, približne o deviatej ráno. 

Odporúčané
Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi 1. septembra 2019 o 12:15

Rok 2020 sa nesie v znamení 75. výročia konca najhoršieho konfliktu v dejinách ľudstva 2. svetovej vojny, v ktorej zahynulo viac než 73 miliónov ľudí. Na Slovensku sme si 21. januára pripomínali hrozné udalosti z obcí Ostrý Grúň a Kľak, ktoré na výstrahu partizánom aj bežnému obyvateľstvu nacisti vyvraždili a vypálili. 

Svet si dnes pripomína 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime
Zdroj: TASR / AP

Vojaci v Auschwitzi oslobodili približne 7 600 živých zajatcov, no našli aj dôkazy o tom, že na tomto mieste počas vojny nacisti bezdôvodne zavraždili minimálne 1,2 milióna ľudí, najmä židov

Odporúčané
94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 2. októbra 2019 o 11:38

Vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime fungoval od roku 1940 a ľudia, o ktorých Hitler a jeho prisluhovači rozhodli, že si nezaslúžia plnohodnotne žiť, sem boli zvážaní z celej Európy, vrátane Slovenska. 

Prezident vojnového slovenského štátu  Jozef Tiso totiž podpísal Ústavný zákon o vysťahovaní Židov, ktorý ich cestu na smrť zlegalizoval. Extrémisti a neonacistické skupiny si napriek tomu Tisa každoročne pripomínajú. 

Svet si dnes pripomína 75 rokov od oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime
Zdroj: en.wikipedia.org

V tábore nacisti židov vraždili hromadne vo veľkom., preto ho nazývali aj továreň na smrť. Prvýkrát tu použili smrtiaci plyn Cyklón B, ktorý nacisti používal v plynových komorách. 

V Auschwitzi je v súčasnosti múzeum plné fotografií, ale aj osobných vecí zavraždených, ktoré ti pomôže pochopiť hrôzy 2. svetovej vojny aj Hitlerovho režimu. 

Po celom svete sa koná mnoho spomienkových udalostí. Priamo v tábore sa na spomienkovom podujatí zúčastní aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, informovala o tom Kancelária prezidenta SR. 

Domov
Zdieľať
Diskusia