Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. februára 2020, 10:57
Čas čítania 9:25
Jakub Paulík

18-ročný Marek z Mladí proti fašizmu: ĽSNS je podľa mňa fašistickou stranou, ignorovali sme ich pridlho

18-ročný Marek z Mladí proti fašizmu: ĽSNS je podľa mňa fašistickou stranou, ignorovali sme ich pridlho
Zdroj: facebook.com/mladiprotifasizmu
REFRESHER EXTRÉMISTI POLITIKA VOĽBY
Uložiť Uložené

Plánuje zakladateľ projektu Mladí proti fašizmu vstúpiť do politiky? A ako sa stavia k vyhrážkam voči svojej osobe?

18-ročný stredoškolák Marek Mach je na Slovensku známy predovšetkým vďaka projektu Mladí proti fašizmu. Ako nám prezradil v rozhovore, stránku v roku 2016 založil z dôvodu narastajúceho extrémizmu v našej krajine.

S Marekom sme sa porozprávali o tom, prečo mali podľa neho politici so stranou Mariana Kotlebu už dávno diskutovať. Ďalej nám vysvetlil, prečo vyhrážky voči svojej osobe vníma pozitívne, či zvažuje angažovanie sa v politike a čo si myslí o kampani vládnej strany SMER.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si Marek myslí o nenávistnej kampani SMER-u
  • Prečo sme podľa jeho názoru mali s ĽSNS diskutovať už skôr
  • Z akého dôvodu nepodal trestné oznámenie v prípadoch, kedy sa mu ľudia vyhrážali
  • O Marekovom postoji k možnej kariére v politike
  • Prečo Marek odsudzuje predaj tričiek s podobizňou Jozefa Tisa

Marek Mach priprava otazok
Zdroj: Tomáš Halász

Do akej veľkej miery ťa pri zakladaní Mladí proti fašizmu motivovalo konanie členov politickej strany ĽSNS?

Samotné založenie projektu vychádzalo zo situácie, ktorá vznikla po voľbách v marci roku 2016. Konečný výsledok volieb a preferencie jednotlivých strán priamo ovplyvnili založenie projektu (poznámka redakcie – ĽSNS vtedy získala 8,04 %). Čiže odpoveďou je – do veľmi veľkej miery.

Myslíš si, že by si s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom vedel nájsť v diskusii spoločnú reč?

Asi nie. Zrejme si neviem predstaviť tému, na ktorej  by som sa s ním mohol zhodnúť.

Myslíš si, že sa o ĽSNS dá hovoriť ako o fašistickej strane? 

Podľa môjho osobného názoru je ĽSNS fašistickou stranou. Odôvodňujem si to vystupovaním Kotlebu v minulosti, činmi niektorých jeho súčasných či bývalých členov, používaním rôznej symboliky, vyjadrovaním sa v parlamente i na verejnosti a taktiež tým, na základe čoho hodnotia ľudí.

Kto ďalší z politickej scény prilieva svojimi vyjadreniami olej do ohňa šírením nenávisti?

Čo sa týka šírenia nenávisti, do veľkej miery ju možno pozorovať aj zo strany súčasnej vládnej koalície. Pretože to vyťahovanie tém, ktoré nie sú až tak podstatné a vyvolávajú v ľuďoch strach, im oveľa ľahšie naháňa politické body, než ponúkanie riešení na skutočné problémy, ktoré nás trápia každý deň.

Ako vnímaš predvolebnú kampaň SMERu, v rámci ktorej sa vo svojich videách nevyhýbajú útokom a šíreniu strachu o tom, že opozícia zlegalizuje drogy a pritiahne na Slovensko množstvo migrantov?

Ako som už spomínal, vytváranie vymysleného nepriateľa sa vyskytuje už aj medzi stranami vládnej koalície. Takže hľadanie nejakého imaginárneho nepriateľa tam jednoznačné vidím. A považujem to za veľmi nebezpečné.

Nebezpečné v akom zmysle?

Tým, že sa v spoločnosti snažíme vytvoriť nepriateľa, ktorý neexistuje, začínajú mať ľudia strach pred problémami, ktoré by ich za normálnych okolností až tak netrápili. Kvôli tomu sa prestávajú zaujímať o to, čo ich do danej doby naozaj obťažovalo, čím sa zvyšujú preferencie politických strán, využívajúcich rétoriku šírenia nenávisti.

Bola by podľa teba opozícia ochotná pristúpiť ku krokom, ktoré hlásajú videá SMER-u?

Migračná kríza, ktorá vznikla pred pár rokmi, je už v podstate ukončená, respektíve počet migrantov prichádzajúcich do Európy je značne menší, než v minulosti. Takže toto je opäť hľadanie fiktívneho nepriateľa. A čo sa týka ostatných tém, v opozícii je dostatočne veľa strán, u ktorých je predpoklad, že by vytvorili koalíciu. Ak by sa tak stalo, som názoru, že by skôr riešili témy, ktoré je potrebné vybaviť expresne.

Odporúčané
Označovali ma za agentku či zradkyňu národa. Práca s väzňami odsúdenými za extrémizmus či lúpeže bola silná skúsenosť (Rozhovor) Označovali ma za agentku či zradkyňu národa. Práca s väzňami odsúdenými za extrémizmus či lúpeže bola silná skúsenosť (Rozhovor) 14. apríla 2019, 12:37

Očakával si, že po rozpustení mítingu ĽSNS v Levoči začnú ich členovia šíriť na internete klamstvá, ktoré následne vyvrátila aj polícia? Napríklad o tom, že polícia poprela tvrdenie Milana Mazureka o akomkoľvek možnom útoku.

Tak ono je pochopiteľné, že si museli nájsť nejakého nepriateľa. Nechceli priznať, že ich na mieste bolo jednoducho málo a nemalo význam pokračovať.

Ako vnímaš skutočnosť, že Milan Mazurek odsúdený za svoje rasistické výroky, bol členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny?

Čo sa týka už len jeho výrokov a odsúdenia, to podľa mňa hovorí za všetko. Keď si ďalej spomeniem na to s akou skupinou bol na bratislavskej stanici, kde vykrikoval po mamičkách s deťmi, tak tam je to úplne jasné. 

Myslíš si, že za vysokými percentami ĽSNS stoja skôr chybné kroky opozície alebo vlády?

Myslím, že za tým stoji viacero dôvodov, respektíve viacero problémov. Za najväčší problém však považujem fakt, že sa za posledných 12 rokov stretávame s ignoranciou zo strany vlády. Ľudia postupne strácajú dôveru v politiku ako takú. Väčšina mladých ľudí, ale nielen oni, politiku nesleduje. Snaží sa však hľadať zmenu, ktorá by ju nejakým spôsobom utvrdila v tom, že tu môže byť lepšie. Nakoľko však, ako som už spomínal, politiku často nesledujú, tak za zmenou vidia niekoho, kto sa najviac odlišuje. V súčasnosti je to, bohužiaľ, práve Marian Kotleba. Takže za problém považujem to, že politici ignorujú zodpovednosť voči svojim voličom, ale taktiež to, že sme s fašistami z ĽSNS od doby, kedy mali viac ako 5 %, jednoducho nediskutovali.

Marek Mach priprava otazok
Zdroj: Archív – Marek Mach

Takže podľa teba sa malo s ĽSNS diskutovať už skôr.

Som toho názoru, že tvrdenie „s fašistami sa nediskutuje“, by malo platiť za dvoch podmienok. Prvá je tá, že majú menej ako 5 %. To znamená, že sa sami nedokážu v spoločnosti v úvodzovkách presadiť. Druhá je, že právny systém štátu je dostatočne silný na to, aby ich vedel rozpustiť, prípadne potrestať za to, čo robia. U nás však v súčasnosti, bohužiaľ, ani jedno neplatí. Tým, že s fašistami nediskutujeme, o nich vytvárame obraz toho, že sú iní. A pre ľudí, ktorí nesledujú politiku, to môže byť znamením toho, že ich majú voliť.

Vráťme sa na krátko k tvojmu projektu Mladí proti fašizmu. Koľko času denne mu venuješ?

Je to dosť relatívne. Sú dni a týždne, kedy tomu venujem minimum času. No ale potom prídu aj dni, kedy som veci zaviazaný prakticky od rána do večera.

Odporúčané
Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku 3. februára 2020, 17:39

Koľkí ľudia spravujú facebookovú stránku, Instagram a web?

Sme na to traja, ale väčšinu práce robím ja. Facebooku sa venujem tak na 60 %, Instagramu zhruba na 90 % a webovú stránku spravujem len ja.

Navštevuješ strednú školu a určite ti Mladí proti fašizmu zaberá množstvo času. Neuvažoval si nad tým, že by si s tým kvôli nedostatku voľna skončil?

To vôbec nie. Časovo ma skôr v poslednej dobe výrazne obmedzuje odpisovanie na správy. Pretože tých je najmä po diskusii s Líviou (poznámka redakciediskusia z Rádia Expres) skutočne veľké množstvo a nestíham odpísať na každú jednu z nich.

Plánuješ ísť na vysokú školu?

Toto bola vec, ktorú som veľmi dlho riešil. Pôvodne som chcel ísť do zahraničia, napríklad do Škandinávie. Avšak projekt Mladí proti fašizmu sa veľmi rozbehol. Založili sme občianske združenie, teraz budeme spúšťať portál Dúhy.sk a podobne. Nie je teda možné, aby som odcestoval tak ďaleko a prakticky všetko nechal za hlavou. Preto som sa nakoniec rozhodol, že pôjdem študovať do Brna do Českej republiky.

Ako v súčasnosti reagujú na Mladí proti fašizmu tvoji najbližší?

Tie reakcie sa postupom času príliš nezmenili. Čo sa týka rodiny a kamarátov, podporujú ma a viac to neriešia. Stalo sa to mojou súčasťou, ktorú pred nimi ani nevyťahujem a rovnako to nerozoberajú predo mnou ani oni.

Našli by sa medzi tvojimi spolužiakmi aj takí, ktorí plánujú voliť ĽSNS a z toho dôvodu tebou opovrhujú?

Viem, že máme v škole ľudí, ktorí by volili ĽSNS. Sú to aj ľudia z nižších ročníkov, ktorí ešte nemajú volebné právo. Ale nestretávam sa s tým, že by svoj nesúhlas dával niekto priamo najavo.

A čo na Mladí proti fašizmu vravia učitelia?

Zo strany učiteľov je odozva najlepšia, akú by som mohol čakať. Projekt jednoznačne podporujú. Možno ani nie tak v zmysle, že by zasahovali v rámci školy do apolitickosti, ale keď musím kvôli projektu niekam odísť, ešte sa mi nestalo, že by to niekto nerešpektoval.

Odkiaľ najčastejšie čerpáš informácie k svojim príspevkom?

Buď to je môj nápad, prípadne niečo, na čo natrafím náhodou, alebo čerpám zo slovenských médií či Redditu.

Máte určené pravidlá ako zakročiť, keď vám niekto píše nenávistné príspevky či vulgarizmy?

Viac-menej to záleží hlavne od toho, ako sa k takému príspevku postavia ostatní ľudia. V poslednej dobe je tá diskusia uvedomelá do takej miery, že ak tam príde niekto, kto začne šíriť nenávistné príspevky, tak mu iní užívatelia dokážu veľmi rýchlo vysvetliť, že tadiaľto cesta nevedie. A v týchto prípadoch tie komentáre väčšinou nechávame.

Stretol si sa už s osobnými vyhrážkami voči tvojej osobe?

Jasné, hej.

Zvažoval si za niektorú vyhrážku podať trestné oznámenie?

To nie. Čo sa týka vyhrážok, som za ne úprimne rád. Totiž keby tí ľudia, ktorí mi píšu vyhrážky, boli spokojní, tak som presvedčený o tom, že niečo robím zle. Avšak akonáhle takúto skupinu ľudí nahnevám, tak to, čo som spravil, považujem za dobre vykonanú prácu. Pretože ak sú osoby zakladajúce si na rasizme či homofóbii nahnevané na veci, ktoré som spravil, tak si myslím, že som ich spravil dobre.

Odporúčané
Šéfovia výskumných agentúr odpovedajú na 12 rovnakých otázok o predvolebnej kampani Šéfovia výskumných agentúr odpovedajú na 12 rovnakých otázok o predvolebnej kampani 2. februára 2020, 14:50

Podarilo sa ti už voliča ĽSNS v súkromnom živote alebo pomocou Mladí proti fašizmu presvedčiť o tom, že táto strana šíri antidemokratické hodnoty?

Takto priamo viem o jednej osobe, ktorá mi napísala, že jej stránka Mladí proti fašizmu otvorila oči. Koľko presne ale bolo ľudí, ktorých to naozaj ovplyvnilo, neviem. Do veľkej miery je to nemerateľné.

Marek Mach priprava otazok
Zdroj: Archív – Marek Mach

Spomínal si aj svoj ďalší projekt – Dúhy.sk. Čo ťa viedlo k jeho založeniu, respektíve k podpore homosexuálov na Slovensku?

Projekt vychádza z potrieb LGBT komunity, ktorej členovia mi písali, že im chýba miesto, kde by mohli rozvíjať svoje myšlienky bez strachu z diskriminácie. Vtedy som sa zamýšľal nad tým, ako im pomôcť. V danej dobe som začal spolupracovať s mojím spolužiakom Ondrejom Vráblom, ktorý je autorom hier pre deti so špeciálnymi vzdelávacími potrebami. Spoločne sme sa na túto tému rozprávali a dospeli sme k záveru, že by vytvorenie portálu ako Dúhy.sk mohlo LGBT komunite pomôcť.

Chceli by ste sa jedného dňa s Ondrejom angažovať v politike?

Za Ondreja hovoriť neviem, popravde sme sa o tom veľmi nerozprávali. Čo sa mňa týka, vzhľadom na to, že sa v súčasnosti kvôli môjmu veku v politike pohybovať nemôžem, to považujem za bezpredmetné.

Ale nevylučuješ to.

Nie, nevylučujem. Ale ani netvrdím, že to tak bude.

Niektorí ľudia bojujú proti homosexuálom s argumentom, že iba ochraňujú tradičnú rodinu. Môže podľa teba uzákonenie registrovaných partnerstiev akýmkoľvek spôsobom ohroziť manželský zväzok muža a ženy?

Som presvedčený o tom, že manželský zväzok muža a ženy ohrozujú veci, ako alkoholizmus, nevera, domáce násilie a podobne. Registrované partnerstvá však určite nie. Osobne si myslím, že registrované partnerstvá sú to posledné na Zemi, čo by mohlo ohroziť takzvanú tradičnú rodinu. Teda ak si pod ňou predstavujeme rodinu nukleárnu, pretože tradičná rodina nie je presne definovaná.

Takže registrované partnerstvá podporuješ.

Áno, rozhodne áno. A myslím si, že by v 21. storočí malo byť normálne, aby dvaja ľudia, ktorí k sebe prechovávajú  city, mali právo uzatvoriť partnerský zväzok.

Čo sa týka adopcie detí homosexuálmi, ide o zložitejšiu tému, v ktorej sa rozchádzajú aj ľudia podporujúci registrované partnerstvá. Myslíš si, že je na niečo takéto Slovensko pripravené?

Myslím, že v tomto netreba predbiehať. V našej spoločnosti je v súčasnosti problém, že zatiaľ čo sme nevyriešili bod A, tak už riešime bod C. Preto sa častokrát dostávame k tomu, že ľudia majú strach pristúpiť k bodu A, lebo sa boja z toho, čo by mohlo neskôr nastať. V aktuálnej dobe by sme to teda nemali ešte riešiť.

Lívia z Kulturblogu, ktorá má blízko k ĽSNS a s ktorou si nedávno absolvoval diskusiu v Rádiu Expres, sa netají tým, že pohŕda liberálmi. Nemal si pocit, že vystupovala útočne aj proti tebe?

V rámci diskusie alebo mimo nej?

V rámci diskusie.

Úprimne povedané mi to za tie viac ako dve hodiny neprišlo nejaké útočné. Diskusia ma do veľkej miery bavila už len tým, že sa s ľuďmi rád rozprávam a s Líviou to bolo zaujímavé.

A mimo diskusie?

Lívia mimo kamery na mňa osobne pôsobila ako úplne iný človek.

V dobrom či v zlom?

Keď sa nerieši politika, vystupuje úplne normálne. Nechcem ju zase chváliť, ale mimo kamier je z nej jednoducho milší človek.

Stála podľa teba táto diskusia za to a neľutuješ, že si do nej išiel?

Neľutoval som to ani po diskusii a ani v jej priebehu. Bavila ma. Som veľmi rád, že som do nej išiel a spravil by som to znovu.

Odporúčané
94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 94-ročná Dalma Špitzerová: Rodinu jej zavraždili nacisti, prežila pracovný tábor. Aj tak zajatým nemeckým deťom ponúkla jedlo 2. októbra 2019, 11:38

V diskusii ste riešili aj merch, ktorý predáva Kulturblog. Je v poriadku ponúkať na predaj tričká s podobizňou Jozefa Tisa?

Oni tvrdia, že Jozef Tiso bol súčasťou našej histórie, čo je fakt. Osobne si ale nemyslím, že predávať tričká s hlavou človeka, ktorý ma na svedomí 72 000 ľudí, je správne.

Takže to jednoznačne odmietaš.

Z mojej strany áno.

V diskusii s tebou Lívia neustále opakovala, že ľudí z LGBTI komunity neodsudzuje a chce im pomôcť. Už len na Instagrame Kulturblogu však možno vidieť mnohé výsmešné obrázky, ktoré určite v členoch LGBTI komunity vyvolajú poníženie. Citujem jeden z príspevkov: „Dať si odrezať zdravý a fungujúci orgán len kvôli akémusi pocitu, nie je v poriadku.“ Nasvedčuje to jej tvrdeniu, že ľudí z LGBTI komunity neodsudzuje?

Myslím si, že jej správanie voči LGBTI komunite nie je správne a komunite nepomáha, práve naopak. To, čo robí, túto komunitu priamo ohrozuje, a to dokonca až do takej miery, že niektorí členovia tejto komunity môžu mať kvôli tomu sklony k samovraždám. A myslím, že som to tak odkomunikoval aj v samotnej diskusii.

Zdalo sa ti, že to s ňou pohlo?

To si netrúfam posúdiť. Počas celej diskusie pôsobila pomerne rovnako, možno mi prišla na konci trochu nervózna, ale inak neviem.

Ako chápeš význam slova liberál a prečo sa podľa teba toto slovo vníma v súčasnosti ako niečo negatívne?

Lebo ľudia nevedia, čo to znamená. Liberál je na spoločenskej osi človek, ktorému záleží na osobných slobodách. Keď niekto tvrdí, že je proti liberálom, tak je proti ľudom, ktorí si myslia, že žiť v štátnom zriadení, kde si ľudia slobodne vyberajú svojich zástupcov a majú určité slobody, je správna vec. Problém je, že mnohí si slovo liberál zamieňajú so slovom progresívec. Čo sú dva úplne odlišné pojmy. Čiže ak niekto útočí na liberálov, tak vytvára obraz, že liberáli sú tí zlí a predstavujú to, čo tu ľudia nechcú. Pritom opak je pravdou, pretože ľudia chcú žiť v slobodnej demokratickej krajine. No tým, že sa niektorým darí zamieňať tieto pojmy, vytvárajú v spoločnosti obrat, že liberáli sú zlí.

Kto z našej politickej scény sa najviac zapríčinil o démonizáciu slova liberál?

Jednoznačne Kotlebova ĽSNS.

Máš premyslené, koho budeš 29. februára voliť?

Nie, nemám. Mám premyslených ľudí v jednotlivých stranách, ktorých by som chcel voliť, ale ešte neviem, akú stranu nakoniec podporím. Rozhodujem sa zatiaľ medzi niekoľkými favoritmi. Mám strach, že finálne rozhodnutie padne nakoniec až v deň volieb.

Odporúčané
Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi Nacistický koncentračný tábor Auschwitz, kde zavraždili viac ako milión ľudí, vrátane Slovákov, oslobodili pred 75 rokmi 1. septembra 2019, 12:15
Domov
Zdieľať
Diskusia