Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2020, 7:42
Čas čítania 0:50
Tina Hamarova

Máš výčitky, že si bol cez víkend len v kine? Podľa vedcov si si pri tom aj trochu zacvičil

NEWS CVIČENIE NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM)
Uložiť Uložené

Pozeranie filmu v kine sa dá porovnať so svižnou chôdzou alebo okopávaním v záhradke.

Kto by nechodil rád do kina? Ak sa ti to aj v súčasnosti zdá už zbytočné, pred streamovacími službami a nelegálnym sťahovaním, bolo kino jediné miesto, kde si si mohol pozrieť film hneď po vydaní.

Na University College London vyšla štúdia, ktorá ti dá možno ďalší dôvod, prečo sa vybrať do kina. Pozeranie filmov je podľa nich zároveň ľahké cvičenie. Tep sa totiž pri filmovom zážitku zvýši na takú frekvenciu ako pri slabom kardio cvičení. No nie je to doslova „cvičenie hrou“?

Cvičenie je zábava
Cvičenie je zábava Zdroj: Getty Images

Oproti pozerania filmu doma v televízii sú reakcie v kine viac stimulované. Väčšia obrazovka, silnejší zvuk a niekedy aj pohyb pomáhajú nášmu telu sa viac koncentrovať.

„Vo svete, kedy je pre nás čím ďalej tým viac náročné odtrhnúť sa od obrazoviek telefónov či tabletov je takáto úroveň sústredenia sa pre telo dobrý,“ hovorí pre Daily Mail profesor Joseph Devlin z University Collage London. 

Odporúčané
Bad Boys for Life nebude posledné stretnutie Mika a Marcusa Bad Boys for Life nebude posledné stretnutie Mika a Marcusa 18. januára 2020, 17:42

Vedci počas štúdie pozorovali 51 ľudí ako v kine pozerali nový remake známej rozprávky Aladdin. Väčšina z nich mala okolo 30 rokov. Používali pri tom senzory na meranie tepu a reakcií. Priemerný tep divákov bol medzi 95 až 160 úderov za minútu, čo je porovnateľné s ľahkými kardiovaskulárnymi cvičeniami ako svižná chôdza či okopávanie záhrady.

Máš výčitky, že si bol cez víkend len v kine? Podľa vedcov si si pri tom aj trochu zacvičil
Zdroj: TASR

Okrem „tréningu“ je pozeranie filmov dobré aj pre ľudský mozog, najmä pre schopnosť sústrediť sa. 

Anketa:
Chodíš rád/rada na filmy do kina alebo si myslíš, že sú prežitok?
do kina chodím rád/rada
filmy pozerám len doma
do kina chodím rád/rada
93 %
501 Hlasov
filmy pozerám len doma
7 %
38 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia