Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2020, 21:54
Čas čítania 0:37
Daniel Mikolášik

Až 72 percent Slovákov neverí v justíciu. Dosiahli sme druhý najhorší výsledok v EÚ

NEWS SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Súdom dôveruje verí len mizivé percento našich občanov. Môže za to vraj aj Kočner a jeho možné prepojenia na viacerých sudcov.

Nový prieskum Eurobarometra, ktorý vypracovala Európska komisia v novembri 2019 hovorí o alarmujúcich údajoch. Až 72 percent Slovákov totiž neverí v justíciu. Ako krajina sme dosiahli druhý najhorší výsledok v EÚ a podľa neziskovej organizácie Transparency International Slovensko je to aj najhorší výsledok od roku 2004. 

Horší výsledok ako Slovensko dosiahli už iba Chorváti. Ministerstvo spravodlivosti vidí za poklesom dôvery medializované kauzy. Dôvera v súdnictvo na Slovensku zhoršila o desať percent od posledného merania v máji minulého roku. Justícii na Slovensku v novembri 2019 verilo 23 percent opýtaných, päť percent sa nevedelo vyjadriť.

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Medzi meraniami sa objavili informácie o možnom prepojení viacerých sudcov na Mariana Kočnera, ktorý čelí obžalobe v kauze vraždy Jána Kuciaka. Za prepad a aktuálny problém vníma rezort spravodlivosti medializované kauzy, ktoré naštrbili dôveru verejnosti v nezávislé súdnictvo.

Až 72 percent Slovákov neverí v justíciu. Dosiahli sme druhý najhorší výsledok v EÚ
Zdroj: Ilustračná foto: Pixabay

„Minister spravodlivosti však aktívne koná, pripravil a pripravuje disciplinárne návrhy a spolupracujeme aj s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. „Zároveň poukazujeme na rozdiel medzi inštitucionálnou nezávislosťou a medzi verejnosťou vnímanou nezávislosťou súdnictva,“ dopĺňa rezort.

Domov
Zdieľať
Diskusia