Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2019, 16:27
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Aj konzumácia alkoholu v malom množstve zvyšuje riziko výskytu rakoviny, zistili vedci

NEWS ALKOHOL JAPONSKO
Uložiť Uložené

Výskum prebiehal celkovo v 33 nemocniciach na onkológiách v období od 2005 až 2016.

Nová štúdia vypracovaná japonskými a americkými vedcami hovorí o tom, že aj pri konzumácii malého či stredného množstva alkoholu je zvýšené riziko výskytu rakoviny. Výskum ukázal, že nulové riziko mali len ľudia, ktorí alkohol nepožívali vôbec.

Portál Science Daily uvádza, že odborníci skúmali údaje o 63 232 pacientoch liečených v celkovo 33 nemocniciach na onkológiách v období od 2005 až 2016. Rovnaké číslo bolo aj zdravých ľudí a medzi ich údajmi boli informácie o tom, ako často pijú alkohol a v akom množstve.

Odporúčané
Poisťovňa jej nechcela preplatiť liečbu rakoviny, vyzbierali sa na ňu ľudia. 33-ročná Katka v nedeľu zomrela Poisťovňa jej nechcela preplatiť liečbu rakoviny, vyzbierali sa na ňu ľudia. 33-ročná Katka v nedeľu zomrela 24. novembra 2019, 17:18

Výsledok dlhoročného výskumu ukázal, že abstinenti majú úplne najmenší nábeh na onkologické ochorenia. Ak by si každý deň po dobu piatich rokov vypil dva alkoholické nápoje, riziko vzniku rakoviny žalúdka, pažeráka, konečníka, prsníka alebo prostaty sa zvýši až o 5 %. To isté platí aj pri dennej konzumácii jedného alkoholického nápoja po dobu desiatich rokov.

Štúdiu v Japonsku viedol profesor Masayoshi Zaitsu z Tokijskej univerzity a na americkom výskume pracovali jeho kolegovia z Harvardu. Vedci tiež zistili, že v Japonsku je hlavnou príčinou úmrtia práve onkologické ochorenie. Apelujú preto na ľudí, aby si dávali pozor a konzumácii alkoholu sa radšej úplne vyhýbali.

Domov
Zdieľať
Diskusia