Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2017, 13:07
Čas čítania 0:00
Simon K.

Veľmi jasná a trefná ukážka toho, prečo sa niekomu nedarí schudnúť. Môže a zároveň nemôže za to napríklad aj arašidové maslo

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá.

V našom článku o flexibilnom stravovaní sme si povedali množstvo myšlienok a faktov a niekoľkokrát poukázali na to, že na kalóriách záleží. Tak, ako ich obsahuje to najviac "clean" jedlo v podobe kuracích pŕs na vode s hnedou ryžou a brokolicou, tak ich obsahuje aj čokoľvek iné. Tí, čo si prečítali väčšinu našich článkov o výžive v tom majú jasno a keď niekto povie, že papá iba "clean", lebo tak sa najlepšie chudne, nevie asi o výžive nič moc. V celom tom "clean eatingu" je však mnoho pravdy a veľakrát je to pre istých ľudí cesta, vďaka ktorej sa začnú orientovať na nutrične hodnotné potraviny, viac ovocia, zeleniny, vytvorí to u nich super návyky, no ale to by sme zase raz opäť omieľali dokola to isté. Takže ak máš v tomto celom tak trošku chaos, sústreď sa nielen na vyššie spomínaný článok, ale aj na ten o populárnom clean eatingu, pretože dnes chceme poukázať na niečo konkrétnejšie. 

Povedzme, že niekomu, kto nemá ani len páru o kalóriách zakomponuješ do jedálnička 2 lyžičky arašidového masla do rannej proteínovej ovsenej kaše a 2 lyžičky niekedy večer spolu s tvarohom. To máme 4 lyžičky arašidového masla.

Veľmi jasná a trefná ukážka toho, prečo sa niekomu nedarí schudnúť. Môže a zároveň nemôže za to napríklad aj arašidové maslo
Zdroj: fitcult

Mám tu dve osoby. Prvá si myslí, že lyžička arašidového masla vyzerá nejak ako na obrázku vľavo. Druhá si myslí, že lyžička arašidového masla vyzerá nejak ako na obrázku vpravo. Lyžička ako lyžička, veď čo! Ale pozor, máme tu maličký obrovský rozdiel. Zatiaľ, čo prvá osoba za tento deň skonzumuje svoje 4 lyžičky masla (4x10g), ktoré tu konkrétne činia spolu 220 kalórií, osoba číslo dva skonzumuje svoje 4 lyžičky masla (4x30g), a tie činia spolu 660 kalórií. Rozdiel v rámci jedného dňa v podobe 440 kalórií! Oh, ešte hľadá druhá osoba jednu z príčin, prečo stále nechudne? Vďaka, teda skôr kvôli jej štyrom lyžičkám arašidového masla sa je ľahké prehupsnúť z potenciálneho kalorického deficitu do kalorického nadbytku. A to je jedno jediné maslo. Nehovoríme o tej hrsti orieškov počas dňa či "trošku" ryže. Pre každého môže byť tá hrsť, tá troška, tá lyžička arašidového masla iná. Samozrejme, pre niektoré osoby, ktoré ešte len začínajú so zdravým stravovaním, môžu byť hrste či palce ako odmerky skvelým pomocníkom, ale skôr či neskôr si minimálne na pár týždňov treba vyskúšať konkrétnejšie trackovanie kalórií, pretože to 90% ľudí naučí kontrolovať svoje porcie a naučí ich to, koľko čoho vlastne konzumujú a ako sa to odzrkadľuje na týždennom kalorickom príjme. A nielen kalorickom príjme, ale aj príjme jednotlivých makrožívín osobitne. 

Takže "4 lyžičky" každý deň vedia v rámci týždenného kalorického príjmu narobiť pomerne slušný rozdiel, hovoríme o celkových 3080 kalóriách len z arašidového masla. A... ale... nerátam si kalórie, no proste mám spomalený metabolizmus, nechudnem, nejde mi to, musím dať asi sacharidy na nulu, asi musím toto a asi musím tamto. Nuž, nie, pravda je taká, že treba mať aspoň aký-taký, keď už nie presný a konzistentný prehľad svojich kalórií. Vďaka tomu je presnejšie dosahovanie cieľov (či už je to chudnutie alebo priberanie či udržiavanie) jednoduchšie a z dlhodobejšieho hľadiska výhodnejšie. A ako sme povedali raz v jednom článku, tí, ktorí jedia čisto, teda "clean" a ich progres sa zastaví, budú jesť ešte čistejšie? Budú jesť v sprche? Alebo paleo priaznivci budú jesť ešte viac paleo? Nebodaj sa presťahujú do jaskyne? A tí, čo sa trýznia so sacharidmi na nule, budú hľadať jedlá so zápornými sacharidmi? Nie! Vždy je to o tom pridať alebo ubrať kalórie či zoptimalizovať pomer makroživín. Takže arašidové maslo, ryža, vločky, zmrzlina... Všetky potraviny za to môžu a zároveň nemôžu. Snáď už rozumieš.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, respektíve poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš, chceš a v živote potrebuješ.
Domov
Zdieľať
Diskusia