Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2016, 11:20
Čas čítania 0:00
Simon K.

V ľudskom tele objavili nový sval! Mali by sme odteraz nazývať stehná kvinticepsy a nie kvadricepsy?

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Objaviť úplne nový sval veru nie je taká bežná záležitosť.

V nedávno publikovanej štúdii tím výskumníkov vo Švajčiarku identifikoval nový sval! Je súčasťou kvadricepsu (musculus quadriceps femoris), ktorý je umiestnený na prednej strane stehna pozostávajúci z musculus rectus femoris, musculus vastus medialis, musculus vastus lateralis a musculus vastus intermedius. Novo-objavený sval začína v hornej vonkajšej časti stehna a smeruje až ku kolenu. V rámci anatómie to je dosť nezvyčajná a zaujímavá správa. Identifikovať úplne nový sval je niečo celkom jedinečné.

V ľudskom tele objavili nový sval! Mali by sme odteraz nazývať stehná kvinticepsy a nie kvadricepsy?

6. musculus vastus medialis

5. musculus rectus femoris (priamy sval)

4. tensor fascia lata, resp. napínač širokej pokrývky

3. musculus vastus intermedius

2. musculus vastus lateralis

1. Objavený sval - tensor of the vastus intermedius 

Na obrázku vľavo vidíte, ako bolo stehno známe doposiaľ. Vastus lateralis, intermedius a medialis  začínajú na vrchnej časti stehennej kosti a smerujú až ku jabĺčku, kde sa pripínajú ku šľache kvadricepsu. Rectus femoris, teda priamy sval stehenný začína vyššie a spája sa s časťou panvy predtým, než sa dostane na vrchol ostatných troch svalov až ku jabĺčku ako súčasť šľachy kvadricepsu. Ich hlavnou úlohou je extenzia kolena, čo má význam pri udržovaní vzpriamenej postavy, pri chôdzi či vstávaní. 

Novinkou je však sval Tensor of the Vastus Intermedius (TVI), označený červeným, ktorý začína na vrchnej vonkajšej strane stehennej kosti medzi m. vastus lateralis a m. vastus intermedius. Tento nový sval je sám o sebe pomerne krátky, ale pokračuje ako tenká aponeuróza (v podstate šľacha), až kým sa stáva súčasťou šľachy kvadricepsu a pripína sa ku jabĺčku.

A prečo ho objavili až teraz? Výskumníci naznačujú, že je to buď z dôvodu, pretože ide o veľmi zriedkavý priestor v rámci možných chirurgických zákrokov, takže je nepravdepodobné, že by ho mnoho chirurgov muselo študovať veľmi, ale veľmi podrobne. Druhým dôvodom môže byť fakt, že svaly sú veľmi blízko jeden ku druhému, takže sa jednoducho pri analýze a komplexnej štúdii nevšimol, a tretí dôvod pozostáva z toho, že tento sval môže byť trošičku odlišný od človeka ku človeku, takže aj keď niekto niečo objavil, je nepravdepodobné, že by to podrobnejšie riešil a porovnával tento sval medzi ľuďmi.

Podľa výskumu má TVI v podstate každý človek, ale ako bolo spomenuté, môže sa líšiť a dokonca sa môže líšiť aj pri rovnakej osobe v rámci ľavej a pravej nohy. Z praktického hľadiska samozrejme nebudeme vyhľadávať cviky, aby sme tento sval izolovali, ale objav je to určite zaujímavý a uvidíme, čo prinesie ďalšie možné skúmanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia