Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2016, 8:42
Čas čítania 0:00
Simon K.

(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov

ZDRAVIE MARKETING
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Aj keď nejde o žiadnu novinku, čoraz viac ľudí sa necháva namotať na extrakt zo zelenej kávy. O čo ide? Naozaj rýchlo a efektívne schudneme?

Ľudia vymýšľajú a vymýšľať budú. V niektorých prípadoch je to skôr na škodu, a toto je jeden z nich. Zelená káva. Extrakt zo zelenej kávy pochádza z kávových zŕn, ktoré ešte neboli pražené. Kávové zrná obsahujú kyselinu chlorogenovú a tá je považovaná za pomocníčku pri chudnutí a znižovaní krvného tlaku. Keď sa káva praží, obsah kyseliny chlorogenovej sa znižuje, takže pitie kávy nemá rovnaký účinok ako práve propagovaný extrakt zelenej kávy. Zvyčajne sa tento suplement na chudnutie predáva v podobe tabletiek a ošiaľ okolo neho vypukol hlavne po spropagovaní asi najväčším šarlatánom v hre, Dr. Ozom (ktorý bol nejedenkrát obvinený). V Amerike však pseudoveda vyhráva, hlavne keď je spojená so slovíčkami "chudnutie" a "rýchlo", a tak netrvalo dlho, aby sa niečo takéto dostalo aj na Slovensko.

(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov

Keď začnete vyhľadávať tento produkt v našom jazyku, vybehnú na vás takéto a ďalšie podobné blogy. Fejkové blogy. Ide o umelo vytvorené stránky, ktoré v žiadnom prípade nie sú skutočné, ale len zostrojené za účelom kľúčových slov a nalákania naivných ľudí vďaka vytvoreniu pocitu legitímnosti. Priemerne inteligentnému človeku to však celé dopne po asi piatich sekundách na vyhľadávači.

(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov
(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov

Lákanie na produkt „zadarmo“

Rôzne z týchto stránok ponúkajú produkt zadarmo na to, aby si si ho vedel otestovať a vyskúšať. Tých, ktorých očaria magické výhody popísané na stránke, väčšinou aj nalákajú. Takí totiž nečítajú všeobecné podmienky, a tak im možno ani nepríde divné, že stránka žiada zadať údaje z kreditnej karty. V konečnom dôsledku získaš produkt „zadarmo“, ale zistíš, že ti strhli peniaze za dopravu, zistíš, že ti v pravidelných intervaloch budú stŕhať peniaze za produkt+dopravu a zistíš, že zrušenie je skoro nemožné kvôli žiadnym odpovediam na mail či neexistujúcim telefónnym číslam. Preto pozor, ak by niektorá stránka ponúkala takú vymoženosť, ako bezplatný produkt na otestovanie. Nič nie je zadarmo a už vôbec nie pri takýchto pofidérnych veciach.

A.. ale... a čo ten výskum? 

Teraz príde rana pod pás pre tých najväčších zastávateľov tohto produktu (sú vôbec takí?). Existuje výskum, o ktorý sa opierajú majitelia e-shopov so zelenou kávou a prípadne iní šarlatáni bez chrbtovej kosti. Je tu ale jeden podstatný problém. Výskum bol financovaný spoločnosťou z Texasu, Applied Food Sciences (AFS), ktorej výrobky obsahujú "kávové technológie" ako extrakt zelenej kávy. A nie je prekvapením, že to nebol jediný prípad, kedy hrali peniaze hlavnú rolu v tomto dramatickom príbehu. Federal Trade Commission (FTC) vydali sťažnosť a všetko sa začalo trošku viac riešiť. Nakoniec sa zistilo, že v roku 2010 spoločnosť AFS zaplatila výskumníkov z Indie, aby spravili klinický výskum na obéznych ľuďoch, ktorým nasadili suplement, ktorého obsahom bol extrakt zelenej kávy na zníženie telesnej hmotnosti a tuku. FTC zistili a neskôr spoločnosť aj obvinili, že vedúci štúdie opakovane menil hmotnosti a ďalšie kľúčové faktory v rámci meraní, takisto menil dĺžku procesu a skresľoval to, ktoré subjekty užívali tento suplement a ktoré placebo. Vedúcemu štúdie preto nebolo povolené publikovanie výskumu. To sa AFS samozrejme nepáčilo a najala si dvoch výskumníkov (Joe Vinson a Bryan Burnham) z jednej univerzity, aby výskum prepísali. Tento výskum nebol nikým overovaný a nikdy nebol považovaný za legitímny. FTC uviedla, že vo výskume boli napríklad falošné informácie ako: „konzumenti schudli 8kg, 10,5 % hmotnosti a 16 % telesného tuku s alebo bez diéty a cvičenia za 22 týždňov.“ V AFS neskôr súhlasili, že zaplatia pokutu 3,5 milióna dolárov...

Neexistujúca pani Ellen má zaujímavé priezvisko. Náhoda? Nemyslíme si.

(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov
(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov

Realita

Konzumovanie extraktu zo zelenej kávy môže pomocť asi tak v rozmedzí 0 až 0,1 % obéznym osobám skrz zatiaľ neznáme mechanizmy. Nie u tých s aktívnym životným štýlom. Ďalej môže ľudom s vysokým krvným tlakom pomôcť pri jeho znížení, opäť v absolútne zanedbateľných rozmedziach. Bodka. Hotovo. To sú potenciálne výhody, aj to v množstvách, kedy by sme si museli konzumovať celé jedno balenie týždenne. Žiadne chudnutie, a už vôbec nie desiatok kilogramov.

Odporúčané
Boris Malcev z kreatívnej agentúry Monkeymedia: Pri budovaní značky záleží na emóciách Boris Malcev z kreatívnej agentúry Monkeymedia: Pri budovaní značky záleží na emóciách 7. februára 2024, 15:00

A prečo sa vlastne zaoberáme niečím takýmto? Žiaľ, stačí pár pohľadov na vyhľadávač a zistíte, že zelená káva pohltila myšlienky nielen mnohých mamičiek, ktoré chcú schudnúť, ale tisíckam bežných žien. Vidina krásnej postavy je natoľko silná, že zdravý rozum ide bokom. A nájsť pravdu v kope lží je pomerne ťažké, keď na vás vybehne fejková Tatiana, ktorá vďaka extraktu zo zelenej kávy schudla 26kg. Na jednej strane tomu rozumiem, a práve preto sa snažíme upozorniť na veci, ktoré nie sú také, akými ich niektorí považujú. Samozrejme je nám jasné, že nejde o žiadnu novinku na trhu, ale nikdy-nekončiace diskusie a neustále reklamy nás podnietili k tomu, že s tým treba niečo robiť a oboznámiť ľudí o faktoch. Ďalej pi normálnu kávu, vďaka čomu sa obohatíš o nespočetné množstvo výhod, no ušetri na suplementoch, ktoré sú na nič.

Radšej sa naučiť niečo viac o kalóriách, ktoré sú definitívne najdôležitejšia zložka výživy a makroživinách, ktoré sú hneď za nimi. Teraz už však poznáte (ne)vydarený príbeh za legendárnou zelenou kávou, poznáte aj skutočné potvrdené výhody, takže rozhodnutie je na vás. Aj keď, komu nie je rady, tomu nie je pomoci, no myslíme si, že aspoň tí, ktorí o kúpe uvažovali, už majú jasno.

A na úplný záver dojemné pokračovanie príbehu Tatiany...

(Ne)vydarený ošiaľ v podobe zelenej kávy, ktorá sľubuje rýchle a účinné schudnutie desiatok kilogramov

Domov
Zdieľať
Diskusia