Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2017, 16:19
Čas čítania 0:00
Dominika Kubinyova K.

Miluješ kozmetické produkty s drobnými čiastočkami? Ich používaním nevedome prispievaš k znečisťovaniu oceánov

MÓDA
Uložiť Uložené

Okrem toho sa v podobe potravy dostanú aj na tvoj tanier.

Ak aj tvoja každodenná rutina pozostáva z umývania si tváre peelingom alebo čistenia zubov pastou, ktorá obsahuje zázračné čistiace čiastočky, možno si budeš chcieť svoj výber po prečítaní tohto článku premyslieť. Po krajinách ako Spojené štáty americké či Kanada aj Spojené kráľovstvo nedávno oznámilo zákaz produktov, obsahujúcich mikroplasty, čím celému svetu ukázalo, že dbá na životné prostredie našej planéty. Účelom tohto zákazu je totiž znížiť level znečistenia oceánov a tým predísť záhube morských živočíchov.

Mikroplasty známe aj pod názvom microbeads sú drobné farebné zrniečka, ktoré poznáš vďaka peelingom, pleťovým čiastiacim scrubom, ale aj pracím práškom, ktoré denne všetci používame v domácnosti. Ak si teraz rýchlo pochytala do ruky všetky kozmetické prípravky čo máš doma a snažíš sa nájsť slovo "microbeads" napísané na zadnej strane, hľadáš márne. Mikroplasty sa schovávajú za zložitými názvami a skratkami, zvyčajne ako: polyethylene (PE), polypropylene (PP), polyethylene terephthalate (PET), polymethlyl methacrylate (PMMA), alebo nylon.

Miluješ kozmetické produkty s drobnými čiastočkami? Ich používaním nevedome prispievaš k znečisťovaniu oceánov
Zdroj: stocksnap.io

Len počas jedinej sprchy sa môže dostať do oceánov až 100,000 mikroplastov. A keďže sú veľmi malé, niekedy nedosahujúce ani veľkosť dvoch milimetrov, ryby si ich ľahko pomýlia s potravou, a tak sa môžu dostať až na náš tanier. Ako by si sa cítila, keby si zistila, že v rybe ktorú si práve zjedla v reštaurácií je tona plastov? Asi nie veľmi príjemne. Mikroplasty sa pritom našli nie len v rybách, ale aj morských cicavcoch, korytnačkách, mušliach a morských vtákoch. Veď len nedávno ste si mohli prečítať článok o veľrybe, ktorej smrť zapríčinili práve plastové sáčky v jej žalúdku. Ak teda nechceme pomaly vyhubiť všetko živé čo na našej planéte ešte ostalo, je na čase, aby sme začali podnikať kroky k náprave.

Miluješ kozmetické produkty s drobnými čiastočkami? Ich používaním nevedome prispievaš k znečisťovaniu oceánov
Zdroj: flickr.com

Svetové veľmoci nám idú príkladom a začali konať v podobe zákazov produktov, bohužiaľ niektoré krajiny (ako aj Slovensko) sú s ochranou prírody a ľudí veľmi pozadu, a tak jediné čo môžeme zatiaľ ako jednotlivci spraviť, je vyššie uvedené plasty zo svojho každodenného života vylúčiť. Ak si však nevieš bez značkových peelingov predstaviť život, nezúfaj, svoju pleť môžeš stále rozmaznávať pomocou iných prírodných alternatív. Na trhu už existuje množstvo značiek ako Lush, Alverde alebo Body Shop, ktoré vyrábajú produkty bez mikročastíc.

„Všetky naše produkty sú eco-friendly a majú ten istý, ak nie lepší, efekt na pleť než tie chemické. Namiesto plastov používame prírodné materiály ako škrupinky z orechov, morskú soľ, trstinový cukor či kávové zrniečka. Tie sa po styku z vodou ľahko rozpustia, kďežto plastom to môže trvať roky," vyjadril sa jeden zo zamestnacov prevádzky LUSH v Londýne.

Zákaz plastov v celom Spojenom kráľovstve je teda veľkým krokom a znamená, že všetky firmy ktoré doposiaľ plasty používali, nebudú môcť svoje produkty v Anglicku predávať. „Je čas pre kozmetické firmy aby si uvedomili, aký dopad majú ich produkty na naše životné prostredie aj ľudstvo a začali byť zodpovedné," dodala Mary Creagh, členka anglického parlamentu, ktorá bojovala za zákaz. Ku krajinám sa v blízkej dobe pridá aj Nový Zéland a uvidíme, kto ďalší bude tento príklad nasledovať.

 

A post shared by @seekthetruth on

Vymeň teda svoje staré produkty za tie prírodné. Vždy si pri nákupe prečítaj zloženie a vyvaruj sa vyššie spomenutým názvom, pod ktorými sa plasty skrývajú. Keď uvidíš na internete kolovať kampaň proti používaniu plastov, určite ju podpor podpisom. Sú to drobnosti, ktoré pomôžu k zmene. A ak by si chcela zistiť, ktoré produkty obsahujú aký počet mikroplastov, môžeš tak urobiť TU.

Tak čo, koľko z nich používaš vo svojej každodennej rutine ty?

Domov
Zdieľať
Diskusia