Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2019, 13:07
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Z Hitlerovho rodného domu sa stane policajná stanica. Štát nechce, aby sa miesto stalo pútnickou atrakciou pre neonacistov

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Každý rok sa tam na výročie narodenia Adolfa Hitlera koná zhromaždenie protifašistických aktivistov.

Rodný dom diktátora Adolfa Hitlera je pod drobnohľadom médií už roky. Dôvodom bolo najskôr to, že sa štát súdil s rodinou Pommer, tá totiž nesúhlasila s cenou, za ktorú mala predať nehnuteľnosť.

Od roku 2017 je už budova po súdnom spore majetkom Rakúskej republiky, nakoniec rodina dostala 810 000 eur. Odvtedy sa u našich susedov uvažovalo, čo s budovou nakoniec bude. Od utorka to vieme, stane sa z nej policajná stanica, píše Kronen Zeitung.

Odporúčané
Medaila strážcu Adolfa Hitlera, ktorý sa diktátora vrhol chrániť počas prevratu, sa v aukcii predala za 40-tisíc eur Medaila strážcu Adolfa Hitlera, ktorý sa diktátora vrhol chrániť počas prevratu, sa v aukcii predala za 40-tisíc eur 30. júla 2019, 15:14

Dom sa nachádza  v hornorakúskej obci Braunau am Inn. Po rekonštrukcii by sa doň mala nasťahovať rakúska polícia, konkrétne okresné riaditeľstvo polície a miestna policajná inšpekcia. Architektonická súťaž by sa mala začať onedlho, je pre všetky krajiny EÚ. Výsledok by sme sa mali dozvedieť v prvej polovici roka 2020.

Na archívnej snímke z 27. septembra 2012 je rodný dom Adolfa Hitlera 

Z Hitlerovho rodného domu sa stane policajná stanica. Štát nechce, aby sa miesto stalo pútnickou atrakciou pre neonacistov
Zdroj: Kerstin Joensson/TASR/AP

Adolf Hitler sa narodil v roku 1889 a v uvedenom dome strávil prvé mesiace svojho života. Rakúsko sa preto obávalo, že sa z miesta stane turistická atrakcia pre neonacistov. Tamojší minister vnútra Wolfgang Peschorn sa vyjadril, že prestavbou budovy a jej budúce využitie je signál toho, že budova už viac nebude spomienkou na národný socializmus.

Rakúsko po desaťročia tvrdilo, že je obeťou práve národného socializmu. Vlády však uznali, že Rakúšania boli tiež páchateľmi nacistických zločinov a že proti Hitlerovej vláde existoval len malý odpor.

Domov
Zdieľať
Diskusia