Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2019, 15:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Medaila strážcu Adolfa Hitlera, ktorý sa diktátora vrhol chrániť počas prevratu, sa v aukcii predala za 40-tisíc eur

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER
Uložiť Uložené

Graf získal medailu na počesť neúspešného prevratu.

V novembri roku 1923 sa nacisti na čele s Adolfom Hitlerom pokúsili o štátny prevrat. Neskončil úspechom, pretože skupina viac ako dvetisíc nacistov natrafila v Mníchove na policajnú blokádu, padli prvé výstrely a v priebehu niekoľkých minút zomrelo 16 príslušníkov nacistickej organizácie SA, zatiaľ čo medzi policajtmi si streľba vyžiadala 4 obete. Hitler skončil po pokuse o prevrat vo väzení, kde potom napísal svoje slávne dielo Mein Kampf, informovalo BBC.


V momente, keď na seba nacisti a policajti začali strieľať, patril Ulrich Graf medzi najaktívnejších nacistov. Dokonca slúžil ako osobný bodyguard Adolfa Hitlera, čo neskoršiemu diktátorovi možno zachránilo život.


Aj keď bol Hitler v prestrelke zranený, Graf schytal náboj do ramena, a tak sa rýchlo hodil na svojho šéfa Hitlera a o chvíľu neskôr ho zasiahlo ďalších 5 výstrelov. Incident však prežil vďaka svojej robustnej postave. Historici sa dodnes zamýšľajú, či by Hitler bez svojho strážcu prežil. 


V Spojenom kráľovstve sa preto nikto nečudoval, že medaila Blutorden, ktorú Graf získal od Hitlera na počesť výročia neúspešného štátneho prevratu v roku 1923, zaujal na aukcii množstvo záujemcov. Aukciu zastrešovala spoločnosť Hansons a odohrala v meste Etwall.

Odporúčané
Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie 16. februára 2024, 12:30

Medaila napokon našla nového majiteľa v podobe nemenovaného britského doktora, ktorý už roky zbiera nacistické spomienkové predmety ako medaily. Lekár za ňu zaplatil viac ako 40 000 €, čo bolo 9-násobne viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia