Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2019, 7:45
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vedci objavili vyše 800 mamutích kostí v pasciach, ktoré pred 15 000 rokmi postavil praveký človek

NEWS
Uložiť Uložené

Pravekí ľudia museli ísť na mamutov s prefíkanou taktikou.

V blízkosti mexického mesta Tultepec sa paleontológovia dostali k výnimočnému objavu. Podľa BBC sa im podarilo odhaliť 824 mamutích kostí. Tie patrili 14 mamutom, ktorí v tejto oblasti žili pred zhruba 15 000 rokmi. Osudným sa im malo stať stretnutie s pravekými ľuďmi.

Tí v skupine 20 až 30 lovcov pomocou ohňa nahnali zvieratá do nimi vykopaných jám, kde už mamuty s ľahkosťou dorazili. Nasvedčuje tomu skutočnosť, že 824 spomínaných mamutích kostí našli v jamách, ktoré boli hlboké zhruba 1,7 metra a široké približne 25 metrov.

Vedci objavili vyše 800 mamutích kostí starých cez 14 000 rokov
Vedci objavili vyše 800 mamutích kostí starých cez 14 000 rokov Zdroj: TASR/AP/Meliton Tapia/Mexico's National Institute of Anthropology and History

Pohľad vedcov na pravekého človeka sa vďaka tomu zmenil. Doposiaľ si totiž mysleli, že v danej dobe pravekí ľudia mamuty ulovili iba v prípade, ak niekde uviazli bez pričinenia človeka, alebo v situáciách, keď boli zvieratá zranené.

Okrem pozostatkov z mamutov sa vedcom podarilo natrafiť na kosti tiav a koní, píše The New York Times. Pozoruhodným je tento objav z dôvodu, že divoké kone v USA vyhynuli pred 11 až 13-tisíc rokmi a naspäť sa dostali až po objavení Ameriky Európanmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia