Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2019, 8:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Čína rázne zakročí proti PC hrám: maximálne 90 minút denne a najneskôr do 22:00 večer

TECH ČÍNA HRY ZÁVISLOSTI
Uložiť Uložené

Rastúci počet hráčov vraj stojí za epidémiou krátkozrakosti a zhoršenými študijnými výsledkami.

Počítačové hry sú všade po svete čoraz populárnejšie. Niektorí dokonca hovoria rovno o rastúcom počte závislých mladých ľudí.

Komunistická Čína sa preto rozhodla rázne zakročiť, informuje New York Times. Podľa zverejneného vládneho návrhu by deti pod 18 rokov mohli hrať od 8:00 ráno a o 22-hej by ich už čakala povinná večierka. 

 

Čína rázne zakročí proti PC hrám: maximálne 90 minút denne do 22:00 večer
Čína rázne zakročí proti PC hrám: maximálne 90 minút denne do 22:00 večer Zdroj: Unsplash.com

Navyše, ani v tomto čase by to čínski gameri nemali úplne jednoduché. Cez týždeň by totiž platil limit 90 minút a cez víkend by im vláda dovolila byť za počítačom maximálne 3 hodiny. 

Má ísť o reakciu na problém, ktorý údajne môže aj za zhoršujúce sa študijné výsledky naprieč krajinou a rastúci počet detí, ktoré potrebujú okuliare do diaľky. Na boj so závislosťou na PC hrách vyzýva sám čínsky prezident Si Ťin-pchin. 

Odporúčané
Závislosť od hrania videohier je po novom oficiálnou diagnózou. Do klasifikácie ju zaradila Svetová zdravotnícka organizácia Závislosť od hrania videohier je po novom oficiálnou diagnózou. Do klasifikácie ju zaradila Svetová zdravotnícka organizácia 19. júna 2018, 22:52

Hráči by sa mali povinne prihlasovať so skutočnými menami a registračným číslom, čo by takéto vládne sledovanie, na ktoré sú koniec-koncov Číňania zvyknutí, uľahčilo. 

Limity sa však pravdepodobne zavedú aj na in-game nákupy lepších skinov a zbraní. Mali by sa hýbať niekde okolo hranice 30 až 60 dolárov mesačne, informuje denník. 

Herným štúdiám to však údajne neublíži, zavedenie prísnej regulácie totiž očakávali. Navyše, Čína množstvo hier zo západu zakazuje aj tak, keďže nie sú úplne v súlade s domácou politikou a ideológiou. 

Samozrejme, možno ti napadne, že hráči vždy nájdu spôsoby, ako zákaz obísť, no Čína blokuje aj prístup na Google, Facebook alebo Twitch a prelomiť tzv. Veľký čínsky firewall je poriadny oriešok aj pre západné VPN služby.

Domov
Zdieľať
Diskusia