Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. novembra 2019 o 21:23
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nemecko chce zakázať terapiu na liečenie homosexuálov. Podstúpili ju už tisícky mladých

NEWS
Uložiť Uložené

Následky liečby pritom častokrát spôsobujú vážne psychické poruchy, depresiu, úzkostné stavy či dokonca zvýšené riziko samovražedných sklonov.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn má v pláne zakázať tzv. konverznú terapiu homosexuálov, ktorá má pacientovi pomôcť zmeniť sexuálnu orientáciu. Návrh zákona sa však týka len maloletých osôb. Dospelí pacienti by mohli liečbu aj naďalej využívať, avšak s určitými obmedzeniami. Musia totiž dokázať, že to nerobia z donútenia alebo pod nátlakom.

Odporúčané
Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované Kňaz Martin: Niektoré praktiky cirkvi sú blízke mafiánskym, pedofilné škandály sú zľahčované 8. júla 2019 o 11:20

Ako informuje nemecký denník Der Spiegel, porušenie zákona by pre danú osobu znamenalo vysokú pokutu alebo až rok odňatia slobody. Podľa slov ministra sú ľudia skôr chorí po absolvovaní konverznej terapie ako pred ňou„Tam, kde sú vykonávané, často prinášajú ťažké telesné a duševné utrpenie,” tvrdí Spahn.

„Zákaz je dôležitým spoločenským signálom pre každého, kto si nie je istý svojou homosexualitou. Je úplne v poriadku byť tým, kým si,“ dodáva nemecký minister zdravotníctva. Konverznú terapiu údajne podstúpi každoročne približne tisíc ľudí. Jej cieľom je zmeniť sexuálnu orientáciu alebo znížiť príťažlivosť k rovnakému pohlaviu.

Homosexualita nie je choroba, a preto ministerstvo nevidí dôvod na jej liečbu. Niektoré formy takejto terapie dokonca môžu zahŕňať aj hypnózu či elektrošoky. Následky liečby pritom nebývajú ideálne. Častokrát u pacientov spôsobujú vážne psychické poruchy, depresiu, úzkostné stavy či dokonca zvýšené riziko samovražedných sklonov.

Domov
Zdieľať
Diskusia